NASA'nın ABD'nin Houston kentindeki kontrol merkeziyle Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) arasındaki iletişimin istasyondaki bir bilgisayar programının güncellenmesi işlemi sırasında, dün Türkiye saatiyle 16.45 sıralarında meydana gelen arıza sonucu UUİ, Houston ile tüm iletişimin koptuğunu açıklamıştı. Karıncaları inceleyerek deprem tahminlerinde bulunan emekli bilgisayar öğretmeni Kadir Sütçü ise, Houston kentinin üzerinde deprem bulutlarının gezdiğini öne sürdü.
Konu ile ilgili farklı bir açıklama yapan deprem tahmincisi Kadir Sütçü, iletişimin kopmasının sebebinin Houston kentinin üzerinde depremin habercisi olan sütçü bulutlarından kaynaklandığını iddia etti. Sütçü, şunları dile getirdi:
"Moskova ile görüşme yapılıyorsa, aynı saatlerde ABD'nin Houston kentindeki kontrol merkeziyle görüşme yapılmadığının sebebi nedir? Böyle kesintiler geçmişte de birkaç kez olduğuna göre, depremlerle korelasyonu olup olmadığı araştırılmış mıdır? Bilgisayarda güncelleme yapılırken sütçü bulutlarının Houston kenti semasında olması, iletişimin kesilmesi problemini oluşturdu. Bilgisayar çalışır durumda olsaydı, kesilme olup tekrar bağlanacaktı. Güncelleme zamanına denk gelmesi arıza meydana getirdi. Arızanın giderilmesi 3 saat kadar sürmüştür. Açıklama yeterli midir? Arızaya sebep olan deprem meydana gelmeden önce, kayalar, mineral yapılarına bağlı olarak, başta kuvars (SiO2) olmak üzere çeşitli oranlarda piezoelektrik özellikli malzeme içerirler. Fay bölgelerindeki kayaçların uzun süreli gerginlik artışlarına ve kırılma sürecindeki gerginlik değişimlerine bağlı olarak piezoelektrik kaynaklı alan değişimlerinin yüzeyden izlenmesinin mümkün olacağı düşünülmektedir. Houston kenti ya da çevresinde ya da Houston kentini etkileyebilecek bir deprem olmadan önce Houston'dan komut gönderme işlemini, ses, video ve veri dosyalarının güncelleme yapılması anında Houston kenti semasında görülen sütçü bulutları içindeki E-Dalga komut gönderme işlemini, ses, video ve veri dosyaları iletişimi, zamanında kısa süreli kesilmesiyle ilgili olarak başka bir durumdan kaynaklı değilse, yukarıda açıkladığım konudan dolayı arızaya sebep olmuş olabilir düşüncesindeyim. 20 Şubat tarihi saat 06.00'dan sonra bölgede arıza sebebini aydınlığa çıkaracak olan depremi bekliyorum."
Ayrıca, Kadir Sütçü açıklamasında, 8 Ocak'ta saat 16.16'da Ege Denizi'nde meydana gelen 6,2'lik depremden önce, saat 14.00 14.15 arasında 15 dakika telefonların arıza yaparak iletişimin koptuğuna dikkat çekerek, "Deprem olmadan önce gökyüzünde oluşan sütçü bulutları elektromanyetik enerji dalgası (E-Dalga) yayarak iletişimde kopukluk meydana getiriyor" dedi.
(FY-ERG-SO-Y)

20.02.2013 17:49:04 TSI

Editör: Wan Haber