Wan Haber Merkezi

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve bu yıl itibari ile halkın hizmetine açılan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ve diğer belediye hizmet alanları düzenlenen görkemli törenle açıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve bu yıl itibari ile halkın hizmetine açılan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası ve diğer çalışmalar için toplu açılış töreni düzenlendi. Açılış törenine DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe, Lezgin Botan, HDP İl Eşbaşkanı Yakup Ataş, DBP Van İl Eşbaşkanları Nazmiye Acar, Metin Kutaz, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı’nın yanı sıra Van ilçe belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile birlikte binlerce kişi katıldı.

3-790.jpg

Hizmet binasının açılış töreni için Eş Başkan Çoban ile birlikte sahneye çıkarak halkı selamlayan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Hizmet binasının halkın emeği ile açıldığını söyleyen Kaya, halkın kendilerine teslim etmiş olduğu irade ile halka hizmet ettiklerini belirtti. Belediyelerin halkın evi olduğunu aktaran Kaya, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalara da değinerek,” Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana tek temel şiarımız halka hizmet oldu. Bundan dolayı emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

4-570.jpg

Eşbaşkan Kaya: Biz sadece 2015 yılında bu kentte 117 trilyonluk yol yaptık

Van’da bulunan bir programa katılan Başbakan Binali Yıldırım’ın Büyükşehir Belediyesi’ne dönük,’biz Büyükşehir Belediyesi’ne 400 trilyon para gönderdik, nerede bu para’ sözlerini hatırlatan Kaya,” Başbakan bütçemizden haberdar değil. Bizim bütçemiz 410 trilyondur. Başbakan 10 trilyonu eksik söylemiş. Hizmet binasına 30 trilyon harcadık. Biz sadece 2015 yılında bu kentte 117 trilyonluk yol yaptık. 553 kilometre içme suyu şebekesi suyu halka götürdük. Biz zaten Başbakan o paradan bahsetmeden önce 25 gün önce yaptığımız ve harcadığımız parayı Van halkına anlatmıştık. Kamu kaynakları kamunundur. Kamunun parası kamuya gitmesi lazım. Dolayısıyla bize gönderilen paralar Başbakan’ın cebinden çıkmıyor. Sizler bir sigara alırken yüzde 18 KDV ödüyorsunuz. Başbakan yüzde 18 KDV’yi alırken yüzde 4’nü hizmet olarak size gönderiyor. Yüzde 14 yine Başbakan’da kalıyor” dedi.

6-327.jpg

'Halkın emanetini sizlere vermeyiz'

Kanun Hükmün de Kararname ile DBP'li belediyelere kayyım atanmak istenildiğini belirten Tuncel, şu sözlerle tepkisini dile getirdi: "Bizimle mücadele edemedikleri için DBP'nin yerel yönetimler anlayışı ile baş edemeyince dün gece korsanvari bir şekilde KHK ile belediyeleri merkeze bağlama kararı verdiler. Sizin KHK'lerini ve baskıcı politikalarınızı tanımıyoruz. Gece gündüz bu halk çalıştı kazandı. Zorla gece yarısı darbe yaparak belediyelerimize el koymaya çalışanlarına karşı halkın emanetini sizlere vermeyiz. Bu halkın emaneti ve değerlerimizi korumak bizlerin görevidir. Belediyelere atadığınız kayyumu bu halk tanımayacaktır. Bizi öyle diğerleri ile karıştırmasınlar. Tutuklanınca birbirine ihanet eden yapılar ile karıştırmasınlar. Bizler halk hareketiyiz. Halk ile mücadeleyi bugünlere getirdik. 40 yıldır verilen mücadele on binlerce kişi yaşamını yitirdi. Bizler yaşamını yitirenlerin görevini devir aldık. 106 tane belediye kazandık. Onlar bize kazanamazsınız diyorlardı. HDP için yine kazanamazsınız dediler. 80 milletvekili ile meclise girdik."

8-111.jpg

Erken seçim çağrısı

Tuncel'in ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş KHK ile kayyum atanması kararına sert tepki göstererek, "Daha öncede çıkartmak istediler engel olduk. Daha sonra bizler ile uzlaştılar. O kadar ahlaksızca ve etiksiz davranıyorlar ki mevcut var olan paket geçmedi. Ama şimdi yeni KHK ile 'belediyelerin mallarına el koyacağız 'dediler. Gerçekten belediyeleri DBP'den almak istiyorsanız yeniden erken seçim yapalım. Bizlerde destekleyeceğiz. Boyunuzun ölçüsünü almak istiyorsanız buyurun gelin boyunuzun ölçüsünü alın. Bunlar halkı arkalarına alamayacaklarını bildikleri için sandıkla kazanamayacaklarını bildikleri için belediyelere memur atanıp kayyum göndereceklermiş. Hangi belediyeye kayyum atanırsa atansın bizler seçilmişler dışında kimseyi tanımıyoruz deyin. Kayyum bu binadan içeri girdiğinde onun emirlerini yapmak zorunda değilsiniz" dedi.

14-007.jpg

'İmralı Adasına bir helikopter inmeye çalıştığı ve çatışma yaşandığı bilgisi geldi'

5 Eylül'de başlayacak açlık grevine dikkat çeken Demirtaş, "Özellikle İmralı'da Öcalan'ın durumu için 5 Eylül'de bir açlık grevi başlatılacak. Darbenin ardından 50 gün geçmesine rağmen, biz Abdullah Öcalan'dan bilgi alamıyoruz. Sağ mı ölü mü bilmiyoruz? İmralı adasına bir helikopterin inmeye çalıştığı ve çatışma yaşandığı bilgisi geldi. Çatışmanın sonucunu bilmiyoruz. Yunanistan'a sığınan darbeciler İmralı'da operasyon yapan askerlerdir. Can güvenliğini teyit edecek bir şekilde ailesi ve avukatlarının görüşmesini istiyoruz. Abdullah Öcalan bir halkın önderdir. Sıradan yaklaşacağınız bir tutuklu değildir. Ayın 5'ine kadar çağrı yaptık. 515 gündür haber alamıyoruz. Darbe sonrası da haber alamıyoruz. Siyasi müzakere talebimiz yok biz can güvenliği ile ilgili bilgi almak istiyoruz. Kendisinden haber alabilirsek açlık grevinden vazgeçeceğiz" dedi.

999.jpg

'Sizler sivil direnişine hazır olmalısınız'

Herkesin sivil direnişe hazır olmasını isteyen Demirtaş, "Sizler sivil direnişe hazır olmalısınız. Bizim mevzumuz gerçek bir barış ve demokrasi iken onun meselesi koltuğunu kurtarmaktır. Bunların ne kadar süreceğini bilmiyorum. Faşizm bu topraklarda kaybedecek. Darbecilerin içine düştüğü duruma bakın. Bunların hiç birinin davası meşru değildir. Öğrenciyi polisi öğretmeni cemaatçi oldukları için işten atıyor. Dün akşam KHK ile barış isteyen akademisyenlere de savaş açtılar. AKP'li olmayan devlet içerisinde yer alamaz mantığı var. Devlet AKP devleti olacak bizler buna biat etmez zorunda değiliz" dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, belediye binası ve diğer hizmetler halkın hizmetine sunuldu. Açılışın ardından Eş Genel Başkanlar belediye binasını gezdi.

 

Editör: Wan Haber