Van’da meydana gelen mülteci ölümlerini incelemek amacıyla bölgeye giden mülteci dayanışma ağı hazırlamış olduğu raporu kamuoyu ile paylaştı. Gözlemlerini aktardı. Bu raporda çözüm önerileri de bulunmaktadır.

Raporda Şu Başlıklar Dikkat Çekti

  • Güvencesiz bir şekilde çalıştırılan mülteciler ile alakalı herhangi bir veri yok.
  • Çocuklara ve kadınlara dair istismar had safhaya ulaşmış bulunmakta.
  • Geçiş güzergahlarında mülteciler ya Van Gölü’nde boğulmak sureti ile hayatlarını kaybediyor, veya donarak can veriyorlar.
  • Mülteciler, sağlıktan faydalanma hakkından mahrum bırakılıyorlar.
  • İnsan kaçakçıları cesaretlendiriyor. Bu kaçakçılara caydırıcı cezaların verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde insan hayatının ucuz olduğu bir piyasaya da pazar meydana geliyor.
  • Siyasi partiler, mülteci problemini hak ve eşitlik ekseninde politika programlarına almıyor.

Valilik Randevu Talebini Reddetti

13 ile 15 Kasım 2020 tarihlerinde ülkenin değişik bölgelerinden giden pek çok Sivil Toplum Örgütü ve siyasi parti yetkilileri, Van’da gerçekleştirilen çeşitli ziyaretler neticesinde hazırlanan raporu Van başta olmak üzere İstanbul, Mersin ve Ankara’da yapılan çeşitli açıklamalar ile paylaştı. İstanbul’da İnsan Hakları Derneği’nde panelde yapılan açıklamaya göre İnsan Hakları Derneği İstanbul şube başkanı Gülseren Yoleri' de katıldı. Hazırlanan raporu Van göç izleme derneğinden Kamile kandal paylaştı. Van Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Van referans Merkezi Kesk, Disk, Van Barosu, CHP ve Gelecek Partililerinin de aralarında bulunduğu pek çok kurum ve Parti’yi ziyaret eden heyet, daha önce de meydana gelen kazalarda yaralanan mülteciler ile bir araya gelip görüştü. Heyetin randevu talebinde bulunduğu Van Valiliği, Çaldıran Kaymakamlığı ve Başkale Kaymakamlığı taleplere yanıt vermedi.

Bu Problem Yalnızca Van Halkının Değil Bütün İnsanlığın Ortak Sorunudur

Van’da mülteci problemi gözler önünde. Van halkı hemen hemen her gün mültecilerin yaşamlarını idame etmeye çalışırken karşılaştıkları trajedilere şahit olmaktadır. Bu durumu “insanlığımızla sınanıyoruz” diyerek dile getirmeye çalışıyorlar.

Gerçekleştirilen çeşitli görüşmelerde problemin yalnızca Van halkının problemi olmadığı, Türkiye’nin batısının yüzünü Van’a dönmesi gerektiği özellikle de vurgulandı. Van’da görüşme yapılan yurttaşlar mülteci krizine değil kendilerinin yalnız bırakıldığını ve yaşanan mülteci problemlerinin ülkenin batısında yaşayanların bihaber olduklarını ifade etti.

Van Gölü’nde Yeterli Denetim Yapılmıyor

Van Gölü’nde Özellikle de sahil güvenliğin olmaması Van Gölü’nü denetimsiz bir hale sokmaktadır. Göl civarında var olan teknelerin kime ait olduğu, bu teknelerin ne için ve hangi işlerde kullanıldığı meçhul. Bu nedenle yetkililerin şimdiye kadar herhangi bir adım atmadığı belirtilmiştir.

Uluslararası Bir İnsan Kaçakçılığı Şebekesi Var

Van sınırından geçiş yapan mültecilerin çoğu genel itibariyle Afrika, Bangladeş, Pakistan, İran vatandaşlarından oluşuyor.

Editör: Wan Haber