Başbakan Binali Yıldırım, dün Çankaya Köşkü’nde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu kabul etti. 40 dakika süren ve basına kapalı yapılan görüşmede, darbe davasına bakacak CMK avukatlarının durumu ele alındı. Brüt 650 liralık CMK ücretinin, 3 bin 600 liraya yükseltilmesine olumlu yaklaştığı öğrenildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından haklarında FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle dava açılanlardan büyük bölümü avukat bulamıyor. Bu durumda yasa gereği barodan avukat gönderiliyor. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Başbakan Yıldırım ile yaptığı görüşmede 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL kapsamında 40 ila 50 bin davanın görüleceğini ve bunlarda yaklaşık 30 bin avukatın görevlendirileceğini söyledi.

‘370 LİRAYA 40 BİN AVUKAT BULAMAYIZ’

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önceden talep ettiğimiz bir randevuydu. Beşiktaş’taki hain terör saldırısı nedeniyle başsağlığı diledik. Çok kısa süre sonra OHAL kapsamında 40-50 bin ceza davası görülecek. O davalarda baro tarafından görevlendirilen yaklaşık 30 bin müdafi çalışacak. Yükün ağırlığını CMK avukatları çekiyor. CMK avukatlarının 2016 yılı tarifesi ağır ceza, istinaf, temyiz dahil brüt 650 lira. 650 lirayı alıyorsun kesinleşene kadar takip edeceksin yıllarca. Bunun neti KDV ve gelir vergisi düştükten sonra 370 lira. 370 liraya bu kadar ağır dosyaları yıllarca takip edecek 40 bin avukat bulamayız. Talebimiz TBB’nin Adalet Bakanlığı tarafından her yıl onaylandıktan sonra yayımlanan asgari ücret tarifesi var, CMK tarifesinin bu tarifeye yükseltilmesi; 3 bin 600 lira. CMK, gerçekten maddi açıdan ihtiyacı olan avukatların aldığı bir iştir. Alanı zengin etmez ama devleti de batırmaz. Çok sıcak baktı. Zaten Adalet Bakanı’nın tavrı da olumlu. Bunun düzeltilmesini bekliyoruz.”

‘ANAYASA İÇİN RAPOR SUNULACAK’

Feyzioğlu, görüşmede yeni anayasa teklifinin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine, “Onu genel olarak konuştuk. Anayasa değişikliği gündemde. Biz de görüşümüzü rapora bağlayarak sunacağız” dedi. Stajyer avukatların durumuyla ilgili de İş-Kur’un imkanlarından yararlanmak istediklerini belirten Feyzioğlu, “Stajyer avukatlar ücret almadan çalışıyorlar. Ama İş-Kur’un iş yerinde meslek edindirmek için bir özel projesi var. Ondan bir mevzuat değişikliği ile yararlanmak mümkün” dedi.

Gazeteduvar

Editör: Wan Haber