Müslümanlar için en hayırlı ve en anlamlı gün olan Cuma günü, camiler namaz kılmak isteyen vatandaşlarla dolup taşıyor. Camilerde Cemaatle namaz kılmak isteyen yurttaşlar, Cuma namazının nasıl kılınacağını öğrenmek istiyor.

 İşte cuma namazının kaç rekat olduğu ve nasıl kılınması gerektiği ile ilgili detaylar haberimizde...

 Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

 Cuma Namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında aynı zamanda farzdan önce 4 rekat, farzdan sonra ise 4 rekat olmak üzere toplamda 8 rekat da sünneti mevcuttur. İmam Ebu Yusuf'a ve imam Muhammed'e göre ise farz olan iki rekattan sonra kılınacak olan sünnet, bir selamla 4 ve bir selamla 2 rekat olacak şekilde toplam 6 rekattır. ( bu fikrin Hazreti Ali'den rivayet edildiği naklediliyor )

 Cuma namazı kılınırken, ilk sünnet aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin sonrasında İmam Hatip minbere çıkarak oturacak. Müezzin, iç ezanı okur, ezan okunduktan sonra İmam- Hatip ayağa kalkarak, 2 bölümden meydana gelen hutbeyi okuyacak.

Hutbede cemaati dini hususlarda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra ise İmam Hatip, minberden dua okuyarak iner ve cemaatin önüne geçer, cemaate iki rekat cuma namazı kıldırır.

 İmam Hatip cuma namazının farzına ve cemaate İmam olmaya cemaat de cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaat ile kılınan sabah namazı gibi 2 rekat Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında İmam Hatip, Fatiha ile zammı sureyi sesli bir şekilde okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra ise, Cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylelikle cuma namazı tamamlanmış olur.

Editör: Wan Haber