ÇORUM - Çorum'un Osmancık ilçesinde belediye tarafından yapılan kanalizasyon çalışmaları esnasında tarihi tünel ortaya çıktı.

3 bin 500 yıldan fazla tarihe sahip Çorum'da son zamanlarda yapılan çalışmalarda çok sayıda yeni tarihi buluntular ortaya çıkmıştı. Son olarak Osmancık Belediyesi tarafından Koyunbaba Köprüsü ile kale arasında bulunan mevkide kanalizasyon çalışmaları esnasında çalışanlar tüneli fark etti. Durum ilk olarak belediyeye daha sonra da Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirildi. Müze müdürlüğü görevlileri ve arkeologlar, burasının sit alanı ve tünelin de tarihi özelliği olduğunu belirledi. Belediyenin kanalizasyon çalışmasının durdurulması kararlaştırıldı.

Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, ''38 yıldır kullanılan ve bugüne kadar yenilenmeyen kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi için İller Bankası aracılığıyla ihale gerçekleştirdik. 1484 yılında 2'inci Beyazit zamanında yapılan tarihi Koyunbaba Köprüsü ile tarihi Kandiber Kalesi'nin arasında kalan yolda gerçekleştirilen 10 metre derinliğindeki kazı çalışmaları sırasında tünel bulundu ve anında çalışmalara son verdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Müze Müdürlüğü'ne bilgi verdik. Daha önceden, yer altından kaleye çıkışın sağlandığı bir tünel olduğu söylentileri vardı. Ancak bu tüneli hiçbir zaman açığa çıkaramamıştık. Arkeolog Metin Çakar ve müze müdürlüğü yetkililerimiz tünelin tarihi bir tünel olup olmadığını araştıracaklar.'' açıklamasında bulundu. CİHAN

Editör: Wan Haber