Savaştan kaçarak İstanbul’a gelen Suriyeli sığınmacılar ev bulamadıkları için Fatih’teki harabe binalarda yaşıyor.

Fatih Hoca Gıyasettin Mahallesi Yoğurtçuoğlu Sokak’ta bulunan terk edilmiş harabe binalar ülkelerindeki iç savaştan kaçarak İstanbul’a sığınan Suriyeli vatandaşların mekanı oldu. Ancak dün akşam binaların birinde meydana gelen göçük, Suriyeli sığınmacılarında dramını ortaya çıkardı. Enkazın kaldırılmasının ardından belediye tarafından önlem alınan binadan çıkan Suriyelilerin bir kısmı şimdi çadırda yaşamını sürdürüyor.

video.PNG

Yaklaşık 20 kişinin yaşadığı küçük çadırda hem kadınların, hem de çocukların yaşadığı sefalet yürekleri burkuyor. Çadırda yaşayanların yanı sıra harabe binalarda yaşayanların sayısı da az değil. Tehlikeye rağmen çevredeki harabe binalarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli vatandaşlar, tehlikenin farkında olduklarını ancak gidecek başka yerleri olmadığı için mecburen bu binalarda yaşadıklarını söyledi.

Suriyeli mültecilerden Ebu Yunus, “Burada yaşayanların bir kısmının maddi durumu iyi. Biz kimseden para istemiyoruz. Kiralık oturacak ev istiyoruz. Kimse bize kiralık ev vermiyor. Mecbur olduğumuz için bu binalarda yaşıyoruz dedi. Suriyeli kadınlar ise savaştan kaçtık buraya geldik. Durumumuz yok. Çadırlarda ve harabe binalarda mecburen yaşamaya çalışıyoruz. Türk devletinden yardım bekliyoruz.’’ dedi. Bir başka kadın ise ne bir eşyamız var nede çocuklarımızın giyecek bir giysisi. Çocuklarımız aç perişan yaşıyor. Biz bu duruma düşmeyi hak ettik mi?” diye konuştu.

Suriye’deki savaştan kaçıp çalışmak için İstanbul’a geldiklerini belirten bir başka Suriyeli genç ise, “Bize iş vermiyorlar. Oysa bize iş verseler herkesten çok çalışırız. Buradaki binaların tehlikeli olduğunu bizde biliyoruz. Ama başka çaremiz yok” dedi.

Bir kısmı çadırda, bir kısmı ise harabe evlerde yaşayan Suriyelilerin bir binanın çökmesi ile ortaya çıkan dramının başrolünde ise yine çocuklar var. Yaşadıkları zorluklara rağmen hayata gülen gözlerle bakan çocukların en büyük eğlencesi ise sokakta oynamak.

video.PNG

Editör: Wan Haber