Geçtiğimiz günlerde 200 bin ağacın kesilmesi ile gündeme gelen Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi (Zortul) köylüleri, yaşanan deprem sonrası verilen konut vaatlerinin yerine getirilmemesi nedeni ile zor günler yaşıyor. Erciş Kaymakamlığı önünde biraraya gelen köylüler, kaymakamın sözünü yerine getirmemesine tepki göstererek basın açıklaması gerçekleştirdi. Köylüler adına açıklamada bulunan Bayram Uçar adlı yurttaş, konut yapımı için illa da ağaç kesimine gerek kalmadığını belirterek, kaymakamlığa konutların yapımı için birçok alternatif sunduklarını fakat bunlara rağmen hiçbir şekilde mağduriyetlerinin giderilmediğini söyledi. Oturdukları evlerin büyük oranda hasarlı olduğunu ve köylülerin bunun için hala çadırlarda yaşadığına dikkat çeken Uçar, bazı köylülerin de ölüm riskine rağmen hasarlı evlerde kalmaya devam ettiğini kaydetti.

'Önerilerimiz engellerle karşılaştı'

Köyde bir sürü mera ve hazine arazisi olduğunu ifade eden Uçar, 2 yıldır çeşitli bahanelerle konut yapımının ertelendiğini belirterek, konut yapımı için bir sürü alternatif olduğunu, ama kaymakamlığın kendilerine konut yapmamak için çeşitli bahaneler uydurarak mağduriyet yarattığını söyledi. Uçar, "Her defasında bu yapımı erteliyorlar. Bu sefer de yeşil alan bahanesi ortaya çıktı. Konut yapılacak bir sürü yer var. Kendi arsamız ve meralar var. Burada konutlarımızın yapılması için öneriler sunduk. Fakat her defasında farklı engeller önümüze koydular" dedi.

'Çocuk gibi ağlıyoruz sesimizi duyan yok'

Kaymakamlığın söz konusu tavrına tepki gösteren depremzede köylülerden Hüseyin Uçar da depremin ardından evlerinin ağır hasar gördüğünü, bölgede uzun süren kış koşullarına rağmen hala hasarlı evlerde çadırlarda kaldıklarını belirtti. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kendilerinin hala büyük bir mağduriyet yaşadığını dile getiren Uçar, bunun devletin büyük ayıbı olduğunu ifade etti. DİHA

Editör: Wan Haber