Ebeveynler açısından bazen korkulu bir kabus halini alan çocuklarda cinsellik eğitimi açısından çocuğun hazır oluşu ve ebeveynlerin ifadeleri oldukça önemlidir. Çocuklar, okul öncesi dönemlerde de cinsellik konusunu çok merak eder ve sorgulama konusunda çeşitli esrarcı hareketlerde bulunabilir.

Cinsel Eğitim Çocuklara Kaç Yaşından İtibaren Verilmeli?

Ayriyeten cinsiyet ile ilgili konular hususunda bu dönem oldukça dikkat çekmektedir. Kız çocuklarında mastürbasyon denemeleri ortaya çıkacaktır ve cinsiyet kavramları oldukça merak edilmeye başlanır.

Uzmanların yapmış oldukları açıklamalara göre çocuklara cinsellik ile ilgili eğitimlerin verilmesi açısından en uygun dönem 6- 9 yaş arasındaki okul dönemi olarak belirlenmiştir. Çocukların bu zaman diliminde cinsel merakları bastırılmamış olacağından çocuk, bu konu ile ilgili soruları sorar. Aile, bu konuda çeşitli eğitimleri çocuklarına verebilir.

Ebeveynlerin unutmamaları gereken önemli bir husus vardır ki çocuklara sağlıklı bir şekilde cinsellik konusunun anlatılması ve onların doğru cevapları vermeleri oldukça önemlidir. Bu sebeple cinsel eğitim hususunda her zaman dürüst davranılmalı ve çocuğun algısına uygun şekilde davranmaya özen gösterilmelidir.

Nasıl Anlatılmalı?

Çocuklarda cinsellik ile ilgili meraklar oluştuktan sonra uygun bir dille konuşma ve doğru telaffuzlarla bu durumu anlatmak oldukça önemlidir  Çocuğu ciddiye alarak ona bu konu ile ilgili doğru ve bilgilerin iletilmesi, cinsiyet kavramlarının kendine has olduğunun da belirtilmesi oldukça önemlidir  Bu sebeple çocuklara cinsellik eğitimi verilirken kimlik rollerinin belirlenmeye başlandığı 4 yaşından itibaren harekete geçilmesinde fayda olmaktadır.

Utanç Duygusunun Ortaya Çıkması

Yapılan bilimsel araştırmalara göre 3 yaşından itibaren özellikle de kız çocuklarında utanç duygusu ortaya çıkar. Bazı çocuklar, kendi bedenlerine dokunmaya başlayacak ve haz aldıkları noktaları keşfedecekler. Bir toplum içerisinde yapılacak olanlar ve yapılmayacak olanlar çocuklara anlatılarak aslında çocuğun korkusu olmadan mahremiyet duygusunun kendisine aşılanması gerekir. Çocukta cinsellik konusunda gelişim özellikleri genel itibarı ile ortaya çıkacaktır.

5 İle 7 Yaş Arasında Dikkat Edilmeli

Bu yaş aralığında bulunan çocuklarda argo ve küfürlü kelimeler görülebilir. Mahremiyet duyguları artar. Giyinip soyunurken yalnız kalmayı tercih edeceklerdir. Anne ile kızlar, baba ile erkekler yakınlaşmaya başlayacaklar. Sosyal çevrelerinden cinsellik ile ilgili çeşitli izlenimler ve fikirler edinirler. Kısacası çocuğun cinsel gelişimi konusunda engelleyici olmayan bir tutum sergilenmesi, çocuk açısından oldukça önemlidir.

Editör: Wan Haber