Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, 8 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında ölen, aralarında 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış ve başka çocukların da bulunduğu 16 kişinin cenazeleri, bugün toplu kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları arasında toprağa verildi. Törenin ardından, ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Cizre İlçesi’nde 4 Eylül günü saat 20.00’den, dün saat 07.00’ye kadar süren sokağa çıkma yasağı sırasında, PKK’lılarla güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı. Çatışmalar sırasında vurulup ölenler oldu. Hastalık ve diğer nedenlerle ölenler de sokağa çıkma yasağı olduğu için toprağa verilemedi.

Sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından dün 3 kişi toprağa verilirken, aralarında 35 günlük bebeğin de bulunduğu 16 kişi için bugün büyük bir kalabalığın katıldığı toplu cenaze töreni düzenlendi.

Otopsilerin yapıldığı Şırnak ve Cizre’deki devlet hastanelerinden toplu olarak alınan 16 cenaze; Sur Mahallesi’ndeki Nevruz Alanı’na getirildi. Konvoyun geçtiği Yafes Caddesi boyunca tabutlar omuzlarda taşındı.
 


Binlerce kişi katıldı
Toplu cenaze törenine HDP Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü ve Leyla Birlik’in de aralarında bulunduğu Mardin ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi katıldı. HDP yöneticilerinin, katılanların sayısının 50 binden fazla olduğunu söylediği cenaze töreninde, Yaşasın Cizre’nin direnişi’ sloganı ile hükümet aleyhine başka sloganlar atıldı.

Nevruz Alanı’na araçlarla getirilen Selman Ağar (10), Sait Cağdavul (19), Osman Çağlı (18), Cemile Çağırga (13), Özgür Taşkın (20), Meryem Süne (53), Maşallah Edin (35), Zeynep Taşkın (18), Bünyamin İrci (15), Sait Nayci (17), Mehmet Erdoğan (75), Eşref Erdin (60), Şahin Açık (75), Muhammed Tahir Yaramış (35 günlük), Mehmet Emin Levent (21) ve Suphi Saral’ın (50) toplu cenaze namazı kılındı.

Öldürüldükten sonra kokmaması için derin dondurucuya konulan Cemile Çağırga ve hastalanarak öldüğü belirtilen 35 günlük Muhammed Tahir Yaramış da toplu cenaze töreniyle toprağa verilernler arasındaydı.

Cenazeler, daha sonra tekrar omuzlara alınarak Cizre Asri Mezarlığı’na götürüldü ve gözyaşlarıyla burada toprağa verildi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Cizre’de, ilçe merkezindeki önemli noktalarda, cenaze töreni nedeniyle Özel Harekat polisleri güvenlik önlemi aldı. Akşam saatlerinde de, 19.00’ dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Şırnak Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimiz Cizre ilçe merkezinde Bölücü Terör Örgütü mensuplarının yakalanması, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince 13 Eylül 2015 Pazar günü (bugün) saat 19:00’dan geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

CNNTürk Ankara muhabiri Hande Fırat’ın aktardığına göre, sokağa çıkma yasağı sırasında mahallelerdeki barikatları kaldırmak için operasyonlar düzenlenecek. Yasak sırasında, Cizre Devlet Hastanesi ve 3 market hizmet vermeye devam edecek. Çatışmanın olmadığı mahallelerde, vatandaşlar sözlü izinle ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Yasağın ne kadar süreceği ise henüz bilinmiyor. (DHA, ZETE)

Editör: Wan Haber