Eski Van İl Özel İdaresi'ne ait olan Cumhuriyet Caddesi’ndeki 6 katlı bina ve yanındaki Atatürk İlköğretim Okulu kat karşılığı satış ihalesi nisan 2010’da yapıldı. Toplam 4 bin 662 metrekarelik arsanın ihalesini yüzde 50’si 2 milyon TL karşılığında olmak üzere, Özbaraklar İnşaat Taahhüt Nakliyat Asfalt ve Petrol Ürünleri A.Ş. kazandı.

Arsanın yüzde 50’si ise o dönemin özel idaresine kaldı. Van büyükşehir olduktan sonra arsa belediyeye devredildi. Van Büyükşehir Belediyesi inşaatın yapımını üstlenen Kupik İnşaat’a metre kare bazında yüzde 50 ortak konumunda.

Kuyumcular ve bankalar nedeniyle Cumhuriyet Caddesi’nde büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Zira cadde akşam 5-6’dan sonra bankaların da kapanmasıyla adeta ölüyor. City Van AVM olarak tasarlanan projenin -1 ve -2 katının kuyumcular çarşısı olarak dizayn edilmesi umutları arttırdı, ancak beklenen olmadı

CİTY VAN AVM NE ZAMAN BİTECEK?

Kuyumcular neden AVM’ye girmedi? 

Kupik İnşaat’ın sahibi Mehmet Zahit Kupik, merak edilenleri Van Ekonomist’e anlattı. Van’ın en işlek caddesine böyle bir projeyi yaptıklarını söyleyen Kupik, “Projeye başladığımızda Kuyumcular derneği başkanı ve yönetimi 2010’da, benimle iki kez görüştü. Kuyumcular çarşısını oluşturalım bize verin dediler. Kabul ettim ve kendilerine fiyat verdim. Kendisi de kiracı olan bir yönetim kurulu üyesi, mülkiyet sahibi olan kuyumcular buraya gelmemizi istemiyor dedi. Çünkü burası kuyumcular çarşısı olduğu zaman mülklerinin değeri düşecek. Mülk sahipleri yüksek kira alıyorlar. Mülk sahibi kuyumcular, bu nedenle engelledi. Bu işi baltalamaya çalışıyorlar. Burada kuyumcular çarşısı olmayacak da nerede olacak? Başka bir alternatif yok, daha iyi bir yer de yok.” dedi. 

“Güvenlik sorunu yok” 

“Dışarıda emniyetin belirlediği bir saat var. Burada güvenlik sorunu yok, şu saatte aç bu saatte kapat gibi bir durum olmayacak. İsteyen kuyumcu akşam 10’a kadar hizmet verebilecek. Dolaşım alanı geniş muazzam bir proje hazırladık. 2 katlı bir kuyumcular çarşısı yapıyoruz. 80’nin üzerinde kuyumcu dükkanı açılacak. Kuyumcuları çağrıştıran bir dizayn yaptık. Normal AVM’lerde iki adet yürüyen merdiven var. Bizde ise Cumhuriyet Caddesi’nden AVM’ye giriş yapıldığı gibi 4 adet yürüyen merdivenle kuyumcular çarşısına inilecek. Keşke imkan olsaydı 2 kat daha yerin altına inebilseydik ama olmadı. Aşağı katlar daha çok ilgi çekiyor.” 

Çevre illerden kuyumcular geldi 

“ Çevre il ve ilçelerden kuyumcu olup da Van’da yer açmak isteyenler oldu. Kuyumcu dükkanlarının çoğu satıldı, kalan da bitim aşamasında satılacak.” 

“Giriş katta sadece kuyumcular olmaz” 

“Yiyecek içecek mağazalarının bulunduğu en üst katlar zemin kattan çok daha pahalıdır. Örneğin zemin katın metre kare kira fiyatı 80 lira ise en üst katın metre kare kirası 120 liradır. AVM’lerde eksi 1 eksi 2 aranmaz. O zaman herkes zemin katta dursun yukarı aşağı inmesin. Giriş katta sadece kuyumcular olmazsa burası AVM olur mu? AVM’ye giriyorsunuz kuyumcudan başka mağaza yok. Böyle olur mu? Böyle bir durum memlekete zarar olur.” 

“VIP proje uyguluyoruz” 

“VİP projeyi uyguluyoruz. Böyle bir projede biz zeminde değiliz denilmez. Bunlar mazerettir. Türkiye’nin neresinde AVM’ye girdiğiniz gibi hepsi kuyumculardan oluşuyor. Böyle bir şey var mı? Van’a büyük ekonomik katkı sunacak ağır bir projeyi yürütüyoruz.” 

AVM'de neler bulunacak? 

Sekiz kattan oluşan AVM’nin -1. ve -2. katlarında kuyumcular çarşısı, -3. katında otopark yer alacak. Zemin kattan başlayan 5 katta ise mağazalar olacak. Çocuk oyun alanının da bulunacağı AVM’de teknoloji katı da oluşturulacak. 5. katta fast food alanı olacak ve Van Gölü manzaralı açık terasta da cafeler yer alacak. 

Ne zaman bitecek? 

“Belediye ile eski özel idare arasında imar sıkıntısı vardı. Aralarında bir türlü anlaşamadılar ve sonunda depreme 1-2 ay kala sorun çözüldü. Bu nedenle de inşaatımız gecikti. Ardından da deprem araya girdi ve biz temeli dahi atmamıştık. Depremin ilimizde oluşturduğu büyük etkiler ve zararlarla birlikte, şehrimizde yapı inşaatlarının hemen hepsi durma noktasına geldi. İnşaat çalışma izinlerinin durdurulması sebebiyle 2012’nin Haziran ayının 15’inde temeli attık. 2014’den buyana ekonomik sorun yaşanıyor. Yatırımcıların önemli bir kısmı kaçtı. 2013’de faal olarak işe başladık. 2017’nin başında inşaatı tamamlamayı hedefliyoruz.” 

“Farklı hizmetler sunduk” 

“Diğer kurumsal AVM’lerde olmayan farklı hizmetleri de yerine getirdik. Örneğin mağazaların iç sıvasını yaptık, ısıtma-soğutma sistemlerini tamamladık. Normalde kiralayanların üzerinde olan işleri biz yaptık.” “Yarısı belediyenin City van AVM’de toplam 156 işyeri var. Metre kare üzerinden binanın yarısı belediyenin, yarısı da Kupik İnşaat’a ait. Anlaşma yapılan bir firma aracılığıyla ve belediye meclis kararıyla tek elden kiraya verilecek.”

Kaynak: Van Ekonomist

Editör: Wan Haber