Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nesli tehdit altındaki deniz canlılarının korunması için izleme çalışmaları gerçekleştiriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Akdeniz foku ile Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde kum köpekbalığı izleme çalışmaları gerçekleştirdi.
Koruma ve izleme projeleri sayesinde, vatandaşlara biyolojik çeşitlilik ve önemi, Türkiye'nin biyolojik zenginlikleri, kum köpek balığının ve Akdeniz fokunun genel tanıtımı, önemi, bölgedeki durumu ve çevre korumanın ülke için önemi anlatılarak, farkındalık oluşturuluyor.
Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Boncuk Koyu'nda Temmuz 2012'de tek tek veya küçük gruplar halinde 50 serbest dalış yapıldı. Çalışmalar esnasında 43 kez kum köpekbalığı gözlemi gerçekleştirildi. Tüm çalışma dönemi boyunca toplam 80 kum köpekbalığı gözlendi.
Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde de geçen yıl Eylül ayında yapılan çalışmalarda da nesli tehdit altındaki Akdeniz fokları 45 kez gözlendi.
Orak Adası, Hayırsız Ada, Büyük Deniz, Küçük Deniz ve İngiliz Burnu, bölgede Akdeniz fokunun en çok gözlendiği yerler arasında bulunuyor.
(PS-ÖK-Y)

14.01.2013 12:01:00 TSI

Editör: Wan Haber