Fazıl ERÜŞ

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Hizmet Hareketi ile AK Parti arasında yaşanan gerginliği anlatmak üzere Van’da sessiz sedasız bilgilendirme toplantılar yaptı. Öğle yemeğinde Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası, Van Müstakil İş Adamları Derneği, Van Aktif Sanayici İş Adamları Derneği ve bazı meslek odaları yöneticileriyle bir araya gelen GYV Başkan Yardımcısı Cemal Uşak  Rescate Otel’de akşam yemeğinde ise 20’ye yakın Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, kanat önderi ile bin 500’e yakın davetli iş adamıyla  buluştu. Toplantıda Hizmet Harekatı ile AK Parti arasında yaşanan gerginliğe değinildi. GYV Başkan Yardımcısı Cemal Uşak toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Temel neden dershanelerin kapatılması değildir

AK Parti ve Hizmet arasındaki huzursuzluk, dershanelerin kapatılması olarak düşünülse de bunun asıl nedeni bu değildir. Bir iktidarın bir sektörü kendi kararıyla kapatması lağvetme anlayışı, sadece kurumların kapatılması açısından bir kayıp değil, bu meselenin fevkalade demokratik kazanımlarla telifi mümkün olmayan 'acaba geriye mi gidiyoruz' kaygı ve endişesini tetikleyen bir yaklaşımdır. Hizmet, bugüne kadar tepkilerini demokratik çerçevelerde sivil bir kuruluş olmanın ilkeleri içinde kalarak yapmıştır. AK Parti'yi desteklememizin en önemli sebepleri arasında AK Parti’nin İnanç ve fikir özgürlüklerine önem vermesi aynı zamanda vesayete karşı mücadele etmesi yer alıyor

Yolsuzluk operasyonları cemaatle ilişkilendirilemez

17 Aralık'ta meydana gelen yolsuzluk operasyonlarının direkt olarak cemaat ile ilişkilendirilmesi kabul edilemez. Zaman zaman ülkemizde yolsuzluklar olmuştur. Daha önceki dönemlerde de olmuştur. Yolsuzlukların ortaya çıkışı ile birlikte söylem son derece inciticidir. Zira Hizmet bugüne kadar sivil çerçevesi içinde kalma hassasiyeti ile kaldı. Cemaatin Erdoğan‘sız bir AK Parti isteği asla hakikate dayanmamaktadır. Cemaat alternatif bir arayış peşinde değildir. Bu konuda gerek her yerde kamuoyunu aydınlatmak amacıyla açıklama yapıyoruz.

En büyük sorumluluk medya ve idarecilerimize düşüyor

Hizmet 50 yıllık bir süre içinde hesabını halka veren gönüllü bir teşkilattır. Attığı her adımı milyonların önünde atmıştır. Haşhaşiler olarak karanlık tarihe geçmiş, uyuşturucu kaçakçılığı olan, toplumu tehlikeye sokan illetli bir yapı olarak tarihe geçen ve Nizamül Mülk'ün öldürülmesi ile sonuçlanan bir yapıya hizmetin benzetilmesi kabul edilemez. Ayrıca 160 ülkede 2 binden fazla kurum kuruluşla gayret ve emeğin içindeyiz. Bu konuda en büyük sorumluluk medya ve idarecilerimize düşüyor. Hukuk çerçevesinde kalmak şartıyla devlet bünyemizin içinde ur telaki eden yapı varsa bütün delilleriyle hukuk üzerine gitmelidir. Ancak elde bir delil bir isnat edilecek belge olmadan bir kitleyi itham etmek milyonlarca sevgilisi olan bir hareketi çeteyle örgütle itham etmek ve yine yapılan bütün çalışmaları görmezden gelerek yanlış tarihi referans vermek tehlikeli ve endişe vericidir.

Hukukun üstünlüğü konusunda ittifak etmek zorundayız

Yolsuzluk operasyonundan sonra yargıya müdahale, emniyet ve yargı mensuplarının yerinin değiştirilmesi, siyasi dilin kutuplaşması, öteleşmesi bizim açımızdan endişe verici kaygı verici fırsat bekleyenlere altın tepsi içinde fırsat sunmaktır. Ne olursa olsun bu ülkede hukukun üstünlüğü konusunda ittifak etmek zorundayız. Yargının hatalarını yargıyla çözmek zorundayız. Hukuku askıya aldığınız ülkede ifade özgürlüğünüz gider. Mahrumiyet, can güvenliğiniz gider. Toplumsal uzlaşı ve barış tehlikeye girer. Toplumsal barışta yöneticilerin duyarlı olmalıdır.  Ülkemizi temsil edenler öz eleştiri yapmalıdırlar. Gönül gönüle söylemlerle yeni bir dönem inşa etmeliyiz. Yoksa kontrolsüz her türlü mihrakların oyununa gelen mihrakların hedefi oluruz. Ayrıca dinlemelerle ilgili olarak uluslararası alanda devletin güvenlik güçleri tarafından yapılmamışsa bunlar ancak devlet aracılığı ile bulunabilir.

Kim bu noktada bir adım atarsa hizmet 10 adım atmaya hazırdır

Geçmiş dönemlerde irticanın merkezi atılarak toplumumuzda meydana getirilen huzursuzluk bugün kaygı ve endişeyle izlediğimiz camia ile yapılmak isteniliyor. Hizmetin milyonlarca seveni dışında ülkemizde ciddi bir şekilde yıpratılıyor. Cemaatin içinde örgüt, çete, paralel yapı olduğu tamamen iftiradır. Bunu söyleyenler en az hukuki olarak bilgi belge ortaya koymaları gerekmez miydi? Yargıya uğramamış konuları nasıl seslendirebiliyorsunuz. Bunlar ciddi sorumluluk oluşturan ülkenin geleceğini riske eden yaklaşım ve değerlendirmelerdir. Hukukun üstünlüğü noktasında kararlı yürüyüş tek kurtuluş noktamızdır. Milletin sorumluluğunu üstlenen insanlar bunu yapacağı kanaatindeyiz. Kim bu noktada bir adım atarsa hizmet 10 adım atmaya hazırdır. 

Toplantıya  katılanlar GYV  Başkan Yardımcısı Cemal Uşak'a  yaşanan  olaylara  ilşkin çeşitli  sorular  yöneltiler. 

Editör: Wan Haber