Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş, TRT GAP Radyosu'nun konuğu oldu. Çeliktaş, TRT GAP Diyarbakır Radyosu’nun canlı yayına bağlanarak Van’ı ve Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.  

Shopping Fest, 2014 yılında Ticaret ve Sanayi Odası ve kurumların desteği ile hayata geçirilerek her yıl 15-29 Mart tarihleri arasında yapılıyordu. Pandemi sürecinin başlamasıyla Shopping Fest’te sekteye uğradı. Çeliktaş, 2022 yılında Van ekonomisi ve turizmi için büyük öneme sahip olan  Shopping Fest’i yeniden planlayacaklarını dile getirerek, “Yönümüzü Doğu’ya döndük ve 2013’ten itibaren köyümüze gitmediğimiz kadar İran’a gittik. Orada ajansları ziyaret ettik, İran illerinin yerel kanallarına çıktık, ilimizin reklamını yaptık ve bunu da başardık. 2014 yılından itibaren ilimize İranlılar gelmeye başladı. Onlara yönelik de 2014 yılında, Shopping Fest düzenledik. Mart’ın 15’inden Nisan'ın 15’i arasında burada indirimli günler, sokak eğlenceleri yapıldı. Bütün şehrin önemli noktalarını ışıklandırıldı. Canlı müzikler yaptırdık. Mağazacılar o ay indirimli günler başlattı. 2019’a kadar da biz bunu sürdürdük. 2019’dan itibaren de projemize valilik sahip çıktı, valilik artık o projeyi yürütüyor. 2 yıldan beridir yapamadık pandemiden kaynaklı. İnşallah 2022’de bunu tekrar yapmayı planlıyoruz” dedi.  

‘Çok düşük veriler’ 

İran ile yapılan verilerin düşük olduğunu ifade eden Çeliktaş, “Tabii şimdi Van önemli bir şehir, en kalabalık 19’ncu şehir. Yaş ortalaması 22.6, genç bir yaşımız var. Van yılda 1 milyon civarında da turist ağırlıyor. İran’a komşuyuz. İl olarak da ülke olarak da dış ticaret hacmimiz Türkiye’de 450 milyar dolar civarında ama bizim İran ile yapmış olduğumuz veriler çok düşük veriler. Dün TÜİK verilerine baktım, yaklaşık Van ilinin 2016 yılından 2020’e kadar olan ihracatı 205 milyon dolar, ithalatı ise 308 milyon dolar. Bizim ihracatımız en fazla sınır ticaretinde olur. 71 milyon dolar ihracatımız var, 19 milyon dolar da ithalatımız var. Yani sınır ticaretinde başarılı değiliz” diye konuştu.  

‘24 saat esaslı çalışma’ 

Çeliktaş, Kapıköy Sınır Kapısı’nın 24 saat esaslı çalışması gerektiğini vurgulayarak, “Kapıköy sınır kapısı modernize edildi. İran da şu an yapıyor aynı kapıyı. Bu da Van için çok önemli. Gidiş gelişlerimiz Kapıköy’ün 24 saat esaslı çalışması gerekiyor, maalesef 8 saat çalışıyor. İran tarafında yaklaşık olarak da 30 kilometre civarında bir bozuk yol var, 30-40 yıldır da bunu yapamadılar. Bu konuda her zaman görüşmelerimiz devam ediyor. Aslında Ankara’dan bürokrasi eğer Kapıköy Sınır Kapısı’na gelirse, İran’daki Tahran bürokrasisi de gelip kapıda sorunları yerinde incelerlerse daha çabuk bunları çözerler. Sınır ticareti çok önemli bizim için. Sınır ticaretini biz şöyle görüyoruz, ihracatın ve ithalatın ana okulu. Burada insanlar alışveriş yapmayı öğreniyor. Ticareti bilen insanlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber