İlhan Siyahtaş   

Geçtiğimiz hafta içinde Demokratik Toplum Kongresi ( DTK) Ekoloji Komisyonu Bileşenleri ÇEV-DER, DTK Ekoloji Komisyonu ile birlikte Dalbastı Mahallesine baraj yapımını, doğanın kirletilmesini ve yok edilmesini protesto eden Çatak Belediyesi ilçenin çöplerinin Dalbastı Mahallesinde dere kenarına yani doğaya dökmesi çelişki ve şaşkınlık yarattı. Çelişkiyi  görenler çöp dökülmesine tepki göstererek belediyeye “doğayı korumak bu mu” diye sordular. Yıllardır Çatak ilçesinin çöplerinin döküldüğü derede de kötü  görünümün yanı sıra  çevre katliamı yaşanıyor.  
 

ÇÖPLERİ VAN’A TAŞIMAYI PLANLIYORUZ
Çatak Dalbastı Mahallesinde baraj istemediklerini, baraj yapımına da izin vermeyeceklerini söyleyen Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celal Bartu, Çatak Belediyesi Dalbastı’da dere kenarında çöp boşaltmasını ilginç bir yaklaşımla savundu. Belediye eliyle doğanın kirletilmesi ve yok edilmesine çözüm aradıklarını söyleyen Çatak Belediyesi Eş Başkanı Celal Bartu yaşananlar karşısında, “Dereye çöp dökülmesi 30-40 yıllık bir sorunudur. Bizleri de ciddi anlamda etkiliyor. Biz şu anda Van’da yapılacak olan geri dönüşüm tesisini bekliyoruz. Bu tesis yapılması halinde biz bu çöpleri artık Van’a taşımayı planlıyoruz” dedi.
 

DERE DIŞINDA YER YOK
Dere dışında çöpleri  başka  bir yere dökme imkanlarının olmadığını kaydeden Başkan Bartu, “Çünkü derenin  ilerisi ormanlık alandır. Buraya  çöp  dökülmesi  daha risklidir. Çünkü çöp sürekli yanar bir vaziyette olduğu için bu seferde ormanlık alanda yangına mahal vermiş oluruz. Bu durum bizim içinde rahatsızlık yaratıyor. Sorunu çözmek için arayış içerisindeyiz. İleri ki dönemlerde Van yolu üzerinde faal ve görsel olmayan bir dere var. Araç bekliyoruz araç gelmesi durumunda  çöpleri o dereye dökeceğiz. Orası kapalı bir alandır ve gözle görülür bir yerde değil. Kaldı ki çöplerin doğaya yani dereye dökülmesi sorunu geçmişten geliyor. Döktüğümüz çöpleri  daha  sonra haftada bir çukurlara dolduruyoruz. Çöpler dereye karışmıyor. Çöp yerini değiştirerek sorunu çözeceğiz” diye konuştu.

Editör: Wan Haber