Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Çamlıca'ya yapılacak cami projesinde, 7. minare olarak algılanan zaman kulesinin kaldırıldığını ve Türk İslam Eserleri Müzesi'nin de projeye dahil edildiğini söyledi.
Üsküdar Belediye Balkanı Mustafa Kara, caminin yapılacağı Çamlıca'daki alanda gazetecilere bilgi verdi. Projede çok önemli değişiklerin olmadığını belirten Kara, ilk projenin bir avam proje olduğunu ifade ederek, "Avam proje ile uygulama projesi arasında mutlaka farklılıklar çıkması doğal. Burada yapılan değişiklik, algı olarak daha önce bir zaman minaresi dediğimiz, saat kulesi dediğimiz, onun kaldırılması söz konusu. Haliyle daha önceki haliyle sanki 7 minaresi varmış gibi algılanıyordu. Aslında 6 minare, 1 zaman kulesi vardı. Şimdi bu zaman kulesi kalkmış oldu" dedi.
Projedeki en ciddi değişikliğin 3. bodrumla beraber 10 bin 600 metrekarelik Türk İslam Eserleri Müzesi'nin eklenmesi olduğunu ifade eden Kara, "Daha önceki projede yine bir kültür merkezi olan bin 100 kişilik konferans salonu, 20 tane dersliği, atölyeleri, öte yandan sergi salonları, bu camiyi kuvvetlendiren sadece bir ibadet yeri değil, bir kültür merkezi, sempozyumların yapılacağı, yabancı misafirlerin ağırlanacağı bir alan haline gelecek. Beraberinde, bildiğiniz gibi 250 bin metrekarelik bir alan içerisinde 15 bin metrekarelik bir alan cami. Haliyle 207 bin metrekarelik alanda seyir alanları var, teraslarımız var, çok güzel manzara alan kısımlar, çocuk oyun alanları, spor alanları, kafeteryalar, bizim yaşam alanları dediğimiz alan. Daha önceki Çamlıca başbakanımız döneminde halka açıldığında belki yüzde 20si açılmıştı. Şimdi yüzde 80'i daha açılacak. Böylelikle bu radyasyon yayan televizyon kulelerinin kalktığı, görüntü kirliliğine yol açan televizyon kulelerinin Küçük Çamlıca'ya taşınmasıyla beraber cami tek başına bir mimari olarak kalmış olacak" diye konuştu.
Projenin hafriyat ihalesinin de yapıldığını belirten Kara, "15 Mart'tan sonra burada hafriyat çalışmaları başlayacak. Ardındansa inşaata başlanmış olacak. 2 yıllık bir süre de inşaat süresi öngörülüyor. Bir yandan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu devam ediyor. Öte yandan buraya Ümraniye Tantavi, Şile Yolu üzerinden gelecek tünelin bağlanmasıyla, çevre yollarının da 2 yıllık süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bitmiş olacak. Yani cami inşaatı bitmiş olduğunda yollarımızda bitmiş olacak" şeklinde konuştu.
Kara, hafriyat çalışmaları sonucunda çıkacak toprağın da Maltepe'deki sahil dolgu alanında değerlendirileceğini söyledi.
(HÖ-ÇK-ÖZ-Y)

20.02.2013 17:52:59 TSI

Editör: Wan Haber