Koronavirüs tüm dünyada ve ülkemizde yayılmayı, dahası can almayı sürdürüyor. Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVİD - 19) henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

Salgının ulaştığı boyut ile tüm dünyayı korkutmaya devam eden koronavirüs, Van’da da ölümlere sebep olmasına rağmen önemli bir nüfusu korkutmuşa benzemiyor. Tüm uyarılara rağmen, Van’da bazı büyük caddelerde hatırı sayılır kalabalıklar oluşuyor. ‘Evde kal’ çağrılarının aksine, evde kalmayan kesim, risk alıyor, risk oluşturuyor. Bazı duyarlı kesimler ise, caddelerde oluşan kalabalıklara sitem ederek, “Kendinizi ve sevdiklerinizi riske etmemek ve korumak için uyarıları dikkate alın” çağrısında bulunuyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da, vakaya rastlanmayan il kalmadığını dile getirerek, “Tüm şehirlerimizde hareketliliği azaltmak zorundayız. Evde kalmak istisnasız her yerde önemli” vurgusu yaptı. Bu arada, Van Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle kentin en işlek caddelerinde yoğunluğa engel olmak için, şeritler yardımıyla araç parkının önüne geçildi.

TEDBİRLİ OLUNMALI AMA…

Koronavirüs salgını durdurulamıyor. Her gün binlerce yeni pozitif vakanın tespit edildiği ülkemiz ve dünyada, tedavi amacıyla ilaç ve aşı arayışları sürerken, bu arada mümkün olduğu kadar tedbirli olunması gerektiği vurguları yapılıyor.

Başta hijyen kuralları, sosyal mesafenin korunması ve en önemlisi de evde kalınması gibi tedbirlerin alınması hayati önem taşırken, bazı illerde bir kısım vatandaşın buna dikkat etmediği görülüyor.

ARAÇ ve İNSAN TRAFİĞİ

Van’da da tüm uyarılara rağmen, bazı caddelerdeki araç ve insan trafiği dikkat çekiyor. Özellikle Cumhuriyet Caddesinde yoğun bir araç ve insan trafiği yaşandığı gözlenirken, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’nden önemli bir hamle geldi. Bilim kurulu üyelerinin, uzmanların, yetkililerin ısrarla ‘gerekmedikçe dışarı çıkmayın’, ‘işi olmayanların evde kalmaları hayati önem taşıyor’ gibi ikazlarına rağmen, önemli bir kesim maalesef caddelerde kalabalıklar oluşturunca, Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü, ana caddelerdeki araç parkının önüne geçmek için adım attı. Yol kenarlarına çekilen şeritlerle, araçların park etmelerinin önüne geçildi. Bu uygulama, destek gördü.

MAALESEF DİKKAT ETMİYORUZ!

Van’da da koronavirüsten ölümlerin olması, vaka sayısının artmasına rağmen, birçok vatandaş tarafından uyarıların dikkate alınmaması endişe uyandırıyor.

Bazı caddelerde kalabalıklar oluşturan vatandaşların sosyal mesafeye dikkat etmediği, eldiven ve maske kullanmadığı gözlenirken, bu durumun, salgının boyutunu arttırabileceği endişeleri yaratıyor.

Uzmanlar, özellikle Nisan ayının 15’ine kadarki süreci son derece önemserken, virüsün oluşturacağı etkinin de bu süre zarfında ortaya çıkabileceği tahminleri yapıyor. Uzmanlar, özellikle bu süre boyunca kurallara riayet edilmesinin, evde kalınmasının, bu virüsü kontrol edilebilir sınırlarda tutacağını, aksi takdirde işin kontrolden çıkabileceği ikazlarını sık sık tekrarlıyor. Ancak tüm uyarılara rağmen, çok sayıda kişinin araç ve yaya trafiği oluşturduğu gözlenirken, bu durumun mutlaka sona ermesi ve vatandaşların çok daha dikkatli davranmalarının herkesin faydasına olacağına vurgu yapılıyor.

VALİ BİLMEZ DE İŞARET ETMİŞTİ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de, Van’daki duruma ilişkin gözlemlerini paylaşırken şöyle demişti; “Koronavirüs salgınının ciddiye alınması gerekiyor. Vatandaşlarımızdan da bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Van’ın, ‘evde kal’ çağrısına genel itibari ile uyduğuna inanıyorum. Ama bir kesim çok tedirgin davranabiliyorken, buna karşın bir kesimin de çok rahat takıldığını gözlemliyorum...”

BAKAN KOCA’DAN UYARI

Sık sık evde kalınması uyarısında bulunan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ise, son uyarısında şu ifadeleri kullandı; “Tüm şehirlerimizde hareketliliği azaltmak zorundayız. Evde kalmak istisnasız her yerde önemli…” Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber