Vatandaşların bundan böyle ikamet ettikleri ilçenin Nüfus Müdürlüğüne giderek iş ve işlemlerini yaptırmaları gerektiğini belirten Van İl Nüfus Müdür Yardımcısı Abdulkadir Sargut, “Vatandaşlarımız ikamet ettiği ilçenin nüfus müdürlüğüne gittiği zaman işlemleri daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde olur.”dedi. Daha önce zaman zaman büyük yoğunlukların yaşandığı İl Nüfus Müdürlüğü artık Tuşba İlçe Nüfus Müdürlüğü olarak hizmet verirken, yoğunluk da azaldı. Van'ın büyükşehir olması nedeniyle her ilçenin vatandaşına o ilçenin Nüfüs Müdürlüğü hizmet vermeye başladı. Böyle olunca da Nüfus Müdürlüklerinde yoğunluk azaldı.

Haber: Fazıl ERÜŞ

Van’ın büyükşehir olmasıyla birlikte vatandaşların yeni İlçe Nüfus Müdürlüklerine alışamadığını belirten Van İl Nüfus Müdür Yardımcısı Abdulkadir Sargut, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sargut, vatandaşların sıkıntı çekmemesi için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını kaydetti. Muhtarları da vatandaşları bilgilendirme konusunda göreve davet eden Sargut, muhtarların, yerleşim yeri belgesi, nüfus cüzdan talep belgesi ve nüfus cüzdanı suretini vatandaşlara verme gibi önemli haklarının da olduğunu hatırlattı. Sargut, “Muhtara ulaşamayan ya da nüfus müdürlüğünde işlemlerini yapmak isteyen her bir vatandaş kimliğini ispat ettiği takdirde yerleşim yeri ve ikametgah belgesini nüfus müdürlüklerinden alabilir. Orada görev alan memur da bunu vermek zorundadır.” ifadelerini kullandı.
 

 MÜHÜR TEMİN EDİLİNCEYE KADAR İMZA GEÇERLİDİR

 Van’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte bazı beldeler ve köylerin mahalle statüsüne geçtiğini ifade eden Sargut, “Yeni kurulan mahalle muhtarlıklarınca mühür temin edilinceye kadar nüfus cüzdanı talep belgesindeki imza ile ilçe nüfus müdürlüklerindeki mahalle muhtarı imza sirküleri karşılaştırılarak işlem yapılabilir. Yani yeni kurulan mahalle muhtarlıklarında muhtarlığa seçilen kişi mührünü teslim alıncaya kadar imza ile vatandaşların işlemlerini halledebilir.”ifadelerini kullandı.
 

VATANDAŞLARI MAĞDUR ETMİYORUZ

Vatandaşların artık ikamet ettikleri İlçenin Nüfus Müdürlüğüne giderek iş ve işlemlerini yaptırmaları gerektiğini belirten Sargut, “Bu şekilde olursa işlemler daha hızlı ve sağlıklı olur. Adres değişikliği ve nüfus kayıp talebinde bulunmak isteyen vatandaşlarımız ikamet ettiği ilçenin nüfus müdürlüğüne gitmelidir. Bu zorunludur. Vatandaşlarımız bazen yerleşim yeri belgesini ve nüfus kayıt örneğini istediği nüfus müdürlüklerinde de alabiliyorlar. Vatandaşları mağdur etmemek için böyle bir uygulamaya gidiyoruz. Ancak en sağlıklı yöntem ise her vatandaşın ikamet ettiği ilçe nüfus müdürlüğünde işlemlerini yaptırmasıdır.” şeklinde konuştu.
 

VATANDAŞLARIMIZ BÜYÜKŞEHRE ALIŞAMADI

Sargut, “Van’ın nüfus işlemleri daha önce sadece Nüfus İl Müdürlüğü’nde yapılıyordu. Bu da strese, yorgunluğa, fiziki anlamda sıkıntılara hatta bazen işleri zamanında yetiştirmemeye neden oluyordu. Ancak Van artık Büyükşehir oldu. Tuşba, İpekyolu ve Edremit Nüfus Müdürlüklerimiz belirlenen geçici yerlerde hizmet vermeye başladılar. Eski sıkıntıları yaşamıyoruz. Ama hala vatandaşlarımız hangi İlçe nüfusuna kayıtlı olduğuna alışamadı. Bu yüzden bazı vatandaşlarımız eski nüfus müdürlüğü yerinde geçici hizmet veren Tuşba Nüfus Müdürlüğü’ne geliyorlar. Burada da vatandaşlarımıza elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Daha sonra da hangi ilçenin nüfus müdürlüğüne kayıtlıysa da oraya yönlendiriyoruz. Prestij G.

*Foto: Ruşen Takva

Editör: Wan Haber