ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Özellikle bugünlerde barış için hepimiz umutluyuz. Çok iyimseriz. Onun için Amerikalıların Van'a, Güneydoğu’ya gelmesini teşvik etmek istiyoruz. Biz rahat rahat bulunuyoruz tüm Türkiye’de, onun için buraya geldik” dedi. 


Büyükelçi Francis Ricciardone, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere öğle saatlerinde Van’a geldi. Van Ferit Melen Havaalanı’nda Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer tarafından karşılanan Ricciardone, eşi Dr. Marie Ricciardone ile birlikte daha sonra Van Valiliği’ne geldi. Burada Vali Münir Karaloğlu tarafından kapıda karşılanan Ricciardone çifti, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra makama geçti. Burada bir açıklama yapan Vali Karaloğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardione ve eşlerini Van’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Vali Karaloğlu, “2011 yılında ilimiz büyük bir deprem yaşamıştı. O zaman ABD hükümeti ve halkının yardımlarını yanımızda görmüştük. Bundan dolayı Van halkı adına büyükelçi nezdinde şükranlarımı iletiyorum. Bugün ve yarın ilimizde ve Hakkari'de temasları olacak. Ümit ediyorum ki ilimizde güzel zaman geçirsin ve mutlu bir şekilde ayrılsın” dedi.


""

Konuşmasını Türkçe yapan Büyükelçi Ricciardone ise, kendilerini sıcak karşıladığı için Vali Karaloğlu’na teşekkür ederek, “Van'da olmaktan mutluluk duyuyoruz. Depremden dolayı daha önce gelecektik, ama iptal etmemiz gerekti. O zaman acınızı paylaştık, hala da paylaşıyoruz. Ama gördüğümüze göre inanılmaz şekilde yenilenmiş, ondan çok övünmek istiyoruz. Van'da bizim için güzel hatıralarımız var. Çok önce gelmiştik. 3. katip olarak gelmiştim. Büyükelçinin eşinin doğum günü için bir Van kedisi bulmam gerekti o dönemde, onun için gelmiştim. 1979 yılında. Tabi Van Kalesi’ni o zaman gezdik, tekrar gezeceğiz. Bugünde Akdamar'a geçeceğiz. Anladığım kadarıyla yarın ABD’den gelen Amerikalılar var. Vatandaşlarımızı teşvik etmek istedik. Van'ın ne kadar güzel olduğunu hatırladık. Amerika’dan turizmi teşvik etmek istiyoruz. Özellikle bugünlerde barış için hepimiz umutluyuz. Çok iyimseriz. Onun için Amerikalıların Van'a, Güney Doğu’ya gelmesini teşvik etmek istiyoruz. Biz rahat rahat bulunuyoruz tüm Türkiye’de, onun için buraya geldik” dedi.


Karşılıklı hediyeleşmenin ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Editör: Wan Haber