Van Büyükşehir Belediyesi ile belediye pasaj esnafları arasında mahkemelik olan iş yerlerini boşaltma tartışması yeni bir boyut kazandı. Büyükşehir Belediyesinin pasaj önünde kaldırım taşlarını yenileme gerekçesiyle söktüğünü, kaldırıma kum döktüğünü, ancak günlerdir hiçbir çalışma yapmadığını belirten esnaf ve vatandaşlar, belediyenin esnaflarla birlikte vatandaşları ve kenti cezalandırdığını ileri sürdüler.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile belediye pasajı esnafları arasında devam eden ve iş yeri boşaltma polemiği kaldırıma yansıdı. Büyükşehir Belediyesinin pasaj önünden geçen  Cumhuriyet Caddesi İpekyolu Zabıta Müdürlüğü karşısındaki kaldırım taşlarını sökerek kum dökmesi ve günlerdir herhangi bir çalışma başlatmaması tepkilere neden oldu.

BELEDİYE KÜLTÜR MERKEZİ YAPACAK

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan, 1970'li yıllarda yapılarak hizmete açılan belediye hizmet binasının 2011 depreminde hasar görmesi üzerine boşaltan ve  binayı yıkarak yerine kültür merkezi yapma kararı alan, bu nedenle bina altındaki pasaj esnaflarının iş yerlerini boşaltmalarını isteyen Van Büyükşehir Belediyesi ile esnaflar arasında yaşanan tahliye anlaşmazlığı devam ediyor. Belediyenin iş yerlerini boşaltma tebligatının ardından pasajı mühürleme girişimlerine karşı mahkemede yürütmeyi durdurma kararı alan esnaflar belediye bitişiğinde yapımı devam eden iş merkezinden kendilerine dükkan verilmesini veya farklı çözüm bulunmasını istiyorlar.

3-618.jpg

ESNAFA GÖZDAĞI VERİLİYOR

Belediye pasajı önünden geçen kaldırım taşlarının sökülerek kaldırımın inşaat halinde bırakılmasını yıldırma, bıktırma girişimi olarak değerlendiren esnaflar, "Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkemenin vereceği karara boynumuz kıldan incedir. Ancak bu süreç içersinde kaldırım taşlarının yenileme bahanesiyle sökülmesi, kamyonla kum dökülerek on binlerce yaya geçişinin engellenmesi hoş bir görüntü değildir. Uygulamayla esnaflara gözdağı verilmeye çalışılıyor. Oysa biz bu kentin insanıyız. Artı değer üreten esnafıyız. Günlerdir kaldırım bu halde bekliyor. Vatandaşlar, engelliler kaldırımı kullanamıyor. Asıl ceza vatandaş ve şehir veriliyor" diye konuştular.

VATANDAŞ VE VAN CEZALANDIRILIYOR

Belediye ile pasaj esnafı arasında yaşanan sorunun insanlara ve kente olumsuz yansıdığını belirten vatandaşlar, İpekyolu Zabıta bürosunun bulunduğu, çevre ile ilgili pankartın asıldığı yerdeki kötü görüntünün kabul edilemez ve tezat oluşturduğunu ifade ederek şunları söylediler: "Şehir merkezinin kalbi sayılan Cumhuriyet Caddesi belediye binası önündeki  kaldırımın görüntüsü içler acısıdır. Kaldırım, taşları sökülmüş, kum dökülmüş  çirkin bir halde günlerdir bekliyor. Kaldırım yenilenecekse günlerdir neden yapılmıyor? Yapılmayacaksa taşlar neden sökülerek kum döküldü. Yayaların kullandığı kamu alanı olan kaldırımın kullanım dışı bırakılması belediyecilik anlayışına Van'a yakışmıyor. Turizm sezonunda şehrimizin en gözde yerinin taş kum yığını olması üzüntü vericidir. Bu vatandaşı ve kenti cezalandırmaktır. Sorunlar inatlaşarak değil diyalog ve yasal yollardan uzlaşılarak çözülmelidir. Hiçbir belediye ve kurum gücünü vatandaşına, kentine karşı kullanamaz. Belediyeden kaldırımın kısa sürede onarılarak yayaların kullanımına uygun hale getirilmesini istiyoruz." Vansesi

4-488.jpg

Editör: Wan Haber