Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Ban Ki-moon, uluslar arası topluma seslenerek, "İnsanlar acı çekerken gözlerinizi kapatmayın. İnsanlara yardım etmek zorundayız" dedi.
İslahiye ilçesindeki çadırkenti ziyaret ettikten sonra basın açıklaması yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, şöyle konuştu: "Türkiye hükümetinin göstermiş öldüğü cömertlikten dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Kamplar dışında binlerce sığınmacı olduğunu biliyoruz. Kamp dışında olan Suriyelilerin Türkiye üzerinde büyük bir yük olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda BM Kızılay ve diğer bir çok faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu sabah Ürdün'deki kamptaydım buradakileri kendi gözlerimle görmek için geldim. Buradaki Suriyelilerin düşüncelerini de almak için geldim. İnsanların burada benimle paylaştıklarına şaşırdım ve çok üzüldüm. Burada tek amaçları kendi ülkelerine dönmek isteyen çocuklar var. Orada okullarına gitmek istediklerini bana söylediler. Burada biri 5 diğeri 6 yaşında çocukla karşılaştım. Onların umutlarını kaybetmemeleri konusunda destek olmaya çalıştım"
Suriyeli sığınmacıların büyük acılar çekerek ülkelerini terk ettiğini de hatırlatan Ban Ki-moon, şunları söyledi: "Buraya çok büyük acılar çekerek gelmişler. İnsanların gerçekten kendi ülkelerinden göç ederek gelmeleri çok kolay bir durum değil. Çünkü kendi ülkelerinde hükümetin demokrasiyi getirmediğini ve iyi yönetmediğini düşünüyorlar. Onlar iyi yönetilmemenin bedelini ödüyorlar. Buraya dinlemeye geldim ama şunu söylemek istiyorum. Suriye'deki katliam durmak zorunda. Askeri aşama çok büyük ölümlerle sonuçlanıyor. Caddeler kan gölü kamplar gözyaşıyla doluyor. Tüm taraflara özellikle Suriye hükümetine insanlık adına bu şiddeti durdurun. Uluslar arası topluma ve güvenlik konseyine çağrıda buluyorum. Birlik olalım ve bu sorunu çözmek için kararlı davranalım."
Özel temsilcilerinin de çözüm üretmek için çalıştığını hatırlatan Ban Ki-moon, sözlerine şöyle devam etti: "Bu Suriye'nin ve buradaki insanların ihtiyaç duyduğu şey. Bölgenin de buna ihtiyacı var. Bunun gerçekleşmesi için elimden gelen her şeyi yapacağız. Burada aynı zamanda insani yardımlarında ulaştırılması konusunda çalışmalarımız devam edecek. Temmuz ayından buyana sığınmacıların artışını görüyoruz. Suriye'deki bu şiddetin artışı da sığınmacı sayılarını artıracaktır. Maalesef ki uluslararası yardım buradaki ihtiyaçları karşılamıyor. Tüm üye ülkelere aynı zamanda bölgedeki ülkelere yardımlarını sürdürmeleri için çağrıda bulunuyorum. Sığınmacıların yükünü çeken ülkelere de yardım çağrısında bulunuyorum."
Bu akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini anlatan Ban Ki-moon, "Ülkeme döndüğümde BM temsilcileri ile görüşeceğim. Bütün uluslar arası topluma seslenmek istiyorum. İnsanlar acı çekerken gözlerinizi kapatmayın. İnsanlara yardım etmek zorundayız. Burada karşılaştığım insanlar anne, baba, erkek kardeş ve onlar bizim ailemiz durumunda."
"Suriye'den güvenli geçişler konusunda Esad ile görüştünüz mü? sorusu üzerine Ban Ki-moon, "Bu konuda uluslar arası toplumlar görüşmesi gerekiyor. Kendisiyle görüşmemiz olmadı" dedi.
Ban Ki-moon, "Kimyasal silahların kullanılması ile ilgili bilginiz var mı?" sorusuna "Bu konuyla ilgili bir süre önce Esad'a mektup yazdım ve herhangi bir koşulda kimyasal silahların kullanılmamasını yazmıştım" karşılığını verdi.
Ban Ki-moon, Türkiye'nin fedakarca yardımlarını sürdürdüğünü de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin yardımseverliğini çok cömert olduğunu söylemiştim. Burada şefkatli kollarını açmıştır ve merhamet göstermektedir Türkiye. Karşılık beklemeksizin kapılarını açmakta ve bu konuya saygı duyulması gerekiyor. BM olarak bilindiği gibi bir çok kuruluşla çalışıyoruz. Türkiye hükümetinin buradaki ortak çalışmaları gerçekten çok güzel. BM fon anlamında büyük desteklerde bulunuyor. Bu çerçevede yeni yardım kararları çıkarsa insanlara bu yardımları ulaştıracağız. Türkiye 24 aydır sığınmacılar konusunda mücadele veriyor. Türkiye'nin milyon dolarlar harcadığını biliyoruz"
(HD-HO-Y)

07.12.2012 15:14:11 TSI

Editör: Wan Haber