Kentler, kimliğine göre değer taşır.

Ve kentler tarihi geçmişindeki öneme göre saygınlık taşır.

Van, büyüklerimizin dediğine göre 80-90 yıl önce bu ülkenin en büyük 10 şehri arasındaydı. 

3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır.”
      Johann Wolfgang von Goethe

 
Kentler, kimliğine göre değer taşır.

Ve kentler tarihi geçmişindeki öneme göre saygınlık taşır.

Van, büyüklerimizin dediğine göre 80-90 yıl önce bu ülkenin en büyük 10 şehri arasındaydı.
18-19. yüzyıllarda ekonomik gelişmişlik açısından çevresindeki şehirlerin çok çok önünde yer alan bu kent, maalesef son yıllarda ülkenin 81 ili arasında 75-76. sırada yer almaya başladı.
Bu şehrin geçmişini arşivlemek gerekir.

Nitekim, Alman hezarfen; edebiyatçı , politikacı , ressam ve doğabilimci Johann Wolfgang von Goethe’nin de dediği üzere, “3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır.”

Evet değerli okurlar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi güzel bir çalışmaya imza attı.

Van’ın kent kimliğinin araştırılması, geçmişten günümüze yaşananların kayıt altına alınması, arşivlenmesi amacıyla Kent Araştırma Merkezi kurdu.

Van TSO Toplantı Salonu’nda bu merkezin tanıtılması amacıyla düzenlenen toplantıya bizler de iştirak ettik. Bence bu merkez kentin geleceği açısından büyük fayda sağlayacaktır.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Menaf Turan öncülüğünde kurulan ve üniversite ile Van TSO’nun da destek verdiği Kent Araştırma Merkezi, bundan böyle kentin sorunlarını ve çözüm yollarını ele alacak. Kurulan merkez ile kentin geleceğine yön verecek olan aktörler aynı çatı altında toplanacak. Kurulan merkezde, kent arşivi kurulacak ve geçmişten bugüne kayıt altına alınan yazılar, makaleler elektronik ortama taşınacak.

Söz konusu toplantıya; YYÜ Rektörü Prof.Dr. Peyami Battal, Bilim ve Sanayi İl Müdürü Ahmet Can, Van TSO Başkanı Necdet Takva, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, Bilim ve Sanayi İl Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Karakoç, mimarlar, mühendisler, akademisyenler ve gazeteciler katıldı.

Toplantıda ilk sözü alan Kent Araştırma Merkezi Müdürü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Menaf Turan, önümüzdeki süreçte çok güzel çalışmaların olacağını ve bu merkez sayesinde kent arşivi kurulacağını belirtti.

Toplantıda söz alan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, Van’ın son yıllarda kabuğunu kırmaya başladığını, tüm kurum ve kuruluşlarda bir şeyler yapma çabası olduğunu söyledi. Battal, “Kurumlarda büyük heyecan var. OSB her geçen gün gelişiyor. Yeni işyerleri açılıyor. Van’ı ayağa kaldırmak için gayretlerin sarf edildiğini görmek bizi mutlu ediyor. Kent Araştırma Merkezi’nin de güzel çalışmalar yapacağını düşünüyoruz. Umarım çok güzel hizmetler olur. Biz bu merkezlere elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Hafızaların korunması çok çok önemli. Bölgemizde göç geçiş merkezlerinin de bu merkez sayesinde inceleneceğini görmek bizi sevindirecektir” dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik ise, Ekim-Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrası ilde büyük çalışmalar yapıldığını belirterek, depremin bilançosu ve yapılanlar konusunda hatırlatmalarda bulundu.

En güzel konuşmalardan birini de bence Bilim Sanayi İl Müdürü Ahmet Can yaptı.

Can, “Aile diye kutsal bir müessese var ve ben çocuklarımın gözlerindeki mutluluğu gördükçe seviniyorum. Ancak bu mutluluğu başka çocukların gözlerinde de görmem gerekir, yoksa kesinlikle kalıcı bir mutluluk olmaz. Zaman zaman birileri mevzuata göre hareket ederek, bazı toplumsal faydası bulunan işlere katkı sunmuyor. Oysa şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki, mevzuatlar vahiy değildir.” İfadelerini kullandı.

Toplantıda ben de söz alarak, gazetecilerin artık bir katip gibi görülmemesi gerektiğini, gerekirse bu tür çalışmalarda paydaş olarak onlardan destek alınması ve onların da değerlendirmelerine başvurulması gerektiğini dile getirdim.

Umarım kurulan Kent Araştırma Merkezi, bu şehrin geleceği açısından önemli görevlere imza atar.

Editör: Wan Haber