Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Türkiye'de koronavirüsün görülmesinin ardından toplantı yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da toplantıya katıldı. 

TOPLANTI SONRASI 3 BAKANDAN AÇIKLAMA

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Devlet yönetimimiz dün pozitif tanı konduğu bilgisini kamuoyuna hemen vermekte tereddüt etmemiştir. Bundan sonraki her buluşma bilgi paylaşımı dün gece ve öncesindeki süreçten farklı olmayacaktır. Corona virüse karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin bilgi ile karıştırıldığı bir ortamdayız. Bizim doğru bilgiyi verme sorumluluğumuz gibi sizin de doğru bilgiye yaygınlık kazandırmak sorumluluğunuz olduğuna inanıyorum. Sorun küresel mücadelemiz ulusal.'

''RİSK CİDDİDİR''

Sorun küresel mücadelemiz ulusal. Bilimsel yöntemle ilerledik. Tanı ve izolasyon sürecini zaman kaybetmeden yaptık. Risk ciddidir bugünkü toplatımızın iki ana gündeminden biri bu oldu. Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız bugün toplantımızda bizlerle birliktelerdi.''

'CORONA VİRÜS TEDBİRLERİMİZDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR''

Bir veya birkaç vaka salgın değildir. Virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına geliyor. Yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır. Corona virüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir.''

Turizm Bakanı ise, ''Geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamanın sağlıklı çözüm olacağına karar verdik. Kültürel etkinliklerle ilgili bakanlığımıza bağlı genel müdürlükleri etkinliklerini nisan sonrası gündemde'' dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan da ''Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışları oldu. Amacımzı ihracatı engellemek değil. İhracat ön izinlerini Sağlık Bakanlığı'nın ön iznine verdik. Ticaret Bakanlığı olarak 2193 firmamızı denetime aldık 2641 ürünü denetledik 2180'ini de soruşturma kapsamına aldık'' diye konuştu.

OKULLAR TATİL OLACAK MI?

Fahrettin Koca, okullartın tatil edilip edilmeyeceği ile ilgili soruya, "Toplantımızda bu gündemimizde olmadı ancak önümüzdeki süreçte gündeme gelebilir." diye cevap verdi.

''CUMHURBAŞKANI BAŞKANLIĞINDA YARIN BİR TOPLANTI OLACAK''

Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın bir toplantı olacak. Yurdışı kaynaklı bu virüsün yaygınlaşmasını önlemek istiyoruz. Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız yurtdışına gitmemesi gidenin evinden çıkmaması evini havalandırması dışarı çıkacaksa maskesini kullanması Türkiye'ye gelmek için sınırları zorlamamasının yeterli olacağını ifade etmek istiyorum.''

'MASKE TAKMADAN DIŞARI ÇIKMAYALIM''

Yaşlılar bu dönemde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı. Tokalaşma sarılma gibi yakın temaslardan kaçınalım. Maske takmadan dışarı çıkmayalım.

VİRÜS YAZIN ETKİSİNİ YİTİRİR Mİ?
Yaz döneminde etkisinin azalacağı Bilim Kurulu'nun da öngörüsü. Önümüzdeki 2 aylık süreç bizim için çok önemli.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY: "KRİTİK TARİH 15 NİSAN"

Bakan Ersoy virüse yönelik alınan önlemleri sıralarken sektöre de mesaj verdi. Özellikle turizm sezonunun nisan ayına ertelenmesi görüşünde karar kıldıklarını belirtirken, ülke açısından daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Ersoy "15 Nisan hassas tarih. Turizm talebi nisan sonuna ertelenecek. Turizm hareketliliğini cezbettirmek yerine geçen seneye kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamak daha iyi. Mart sonu yaz sezonu başlangıcı biz bunu otelcilere birlikleriyle de konuştuk sezon başlangıcını mart sonu değil nisan sonu planlamalarını öneriyoruz. Önemli olan mart-nisan ayında bir sayı yakalamak değil, sonrasında virüsün riskinin azalmaya başladığı dönemlerde bir sayı yakalamak Türkiye açısından çok çok önemli. Otel birlikleri de özellikle zincir oteller, aynı bölgede 2 tane 3 tane oteli olanlar 1 tanesini açacak yani biz arzı nisan sonuna ertelemiş olacağız." dedi.

SEKTÖREL DESTEK YOLDA

Bakan Ersoy turizmcilere yönelik de bir müjde verdi. Sektör temsilcileri ile toplantı yaptıklarını ifade eden bakan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de yaptıkları görüşmeler neticelerinde turizmcilere yönelik desteklerin geleceğini ifade etti:

"Dün sektör temsilcileriyle toplantı yaptık. Hazine ve Maliye Bakanı ile de görüşme sağladık. En geç 1 hafta içerisinde sektörel desteklerle ilgili net bir açıklama da yapacağız." 

ORGANİZASYONLARA ERTELEME

Bakan Ersoy kültürel organizasyon ve etkinliklere ilişkin de ertelenme konularının gündemde olduğunu ifade etti. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy "Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili bakanlığımza bağlı Genel Müdürlüklerle programların Nisan sonrasına ertelemek de gündemde. Bunu yarın netleştireceğiz. Mart'ın sonrası ve Nisan'ın 15'i ila sonu arasını en fazla hassasiyetle geçirirsekhem sektör hem de Türkiye açısından daha faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

CRUİSE GEMİLERİNE ÖNLEM

Koronavirüs'ün en çok görüldüğü yerlerden biri olan Cruise gemileri konusunda da özellikle hassas davrandıklarını belirten Bakan Ersoy, gemilerden çok sağlığın ön planda olduğunu ifade etti.

Bakan Ersoy "Cruise gemisinin yolcu profiliyle alakalı olarak gemilerin yanaşmasına kapalıyız. Bazı ülkelere trafiğimiz kapalı. Trafiğimizin kapalı olduğu ülkedeki virüs profilini taşıyorsa zaten o kapsama giriyor. Ağır vakaların yaşandığı courise gemileri, ilk hazırlıksız yakalanan gemilerdi. Şu anda sağlık protokolü uygulamaya başladışar. İçeriye aldıkları yolcularda belirli standartları var. Uluslararası protokolleri var, protokelleri hayata geçiriyorlar. Bizim için öncelikli olan geminin protokolü ve kendisi değil  bizim hangi ülkeye ne tür uygulamalar uyguluyoruz yani yolcu profili bizi ilgilendiriyor. Gemiler bizim açımızdan ikinci planda. 

GEMİ LİMANA YANAŞTIRILMADI

Bakan alınan önlemlere ilişkin bir örneği de şu şekilde ifade etti:  Mesela İtalya kritik olduğu dönemde Kuşadası'na gelen gemiyi yanaştırmadık. Yakın takip içinde olduğumuzu ve anlık müdahale noktasında da hemen kararlı davrandığımızı bilmiş olun.

BAKAN PEKCAN: "FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ"

Ticaret Bakanı Pekcan da "Gıda ürünlerinde de fahiş fiyatlar görüyoruz. Onlar için de gereğini yapacağız. Fırsatçılara göz açtırmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Pekcan, "16 Mart'tan itibaren nisan sonuna kadar yurt içindeki fuarların ertelemesine karar verildiğini belirterek, "Resmi duyuruları yapacağız." dedi.

Maske ve dezenfektanda fahiş fiyat iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunan Pekcan, "2 bin 193 firmanın 2 bin 641 ürününü denetledik, 2 bin 180'ini soruşturma kapsamına aldık." diye konuştu. Ajanslar

Editör: Wan Haber