1 Mayıs kutlamaları polis müdahalesiyle başladı. İlk müdahale Beşiktaş'ta sabahın erken saatlerinde gerçekleşti. Beşiktaş'ta polis toplanan tüm gruplara müdahale etti.

14.25: Tüm gruplar dağıldı. Meydanda bir toma duruyor. Trafik çift yönlü olarak ulaşıma açıldı.

13.50: Polis Beşiktaş'ta dağılmak üzere olan göstericilerden 10'dan fazlasını gözaltına aldı. Polis meydandan çarşıya giden yola su ve gazla müdahale devam ediyor. Meydana gelmek isteyenlere su sıkılıyor. Yıldız'dan gelen yol trafiğe açıldı.

13.30: Birgün gazetesinden gazeteci Burak Öz göstericilerin kendi iradesiyle dağılmaya başladığı sırada polisin müdahale etmesi sonucu başından yaralandı. Burak Öz ambulansa binerken "fotoğraf çekerken polisin su sıktığını, basından olduğunu belirtmesine rağmen tekrar su sıkıldığında yerde sürüklendiğini" söyledi.

13.28: CHP otobüsü meydandan ayrıldı. 

13.22: Pankartlar toplanıp" dağılıyoruz" diye anons yapılırken polis dağılın diyerek tekrar gaz ve su sıktı.

13.18: KESK temsilcisi "bugün yapılan direnişler, ben istediğimi yaparım, diyen AKP'ye büyük mesaj oldu. Burası 1 Mayıs'ı kutlama alanı değil, mücadelenin başlangıç noktası" dedi. Dağıtılan gruplar meydana geri döndü.1 dakikalık saygı duruşunun ardından 1 Mayıs Marşı çalınıyor.

13.00: 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin polisle yaptığı görüşmeler sonucunda dağılma kararı alındığı açıklandı. Bi saat daha Beşiktaş Meydanı'nda kalındıktan ve kutlamalar tamamlandıktan sonra, dağılmayı Komite'nin sağlayacağı belirtildi.

12.48: CHP otobüsünden "birlikte geldik, birlikte gideceğiz" diye duyuru yapıldı. Dağıtılan gruplar, ara sokaklardakiler tolanınca kendi irademizle dağılacağız, denildi. Polisin çekilmesi istendi. Ayrıca eylemcilere su ve limon vererek yardım eden Beşiktaş esnafına teşekkür edildi. Marşlar söyleniyor, halaylar çekiliyor. Yıldız'dan aşağıya büyük bir grup inmeye başladı. 

12.05: Polis meydana ve çay bahçeleri dahil olmak üzere çevreye tekrar gaz bombası atmaya başladı. Gazdan etkilenenlerin yanısıra etrafta yaralananlar da var. Ara sokaklarda karmaşa sürüyor. Anonslarla ambulans istendi. Sıkılan sulardan çevrede yer yer birikintiler oluştu.

11.05: Çağdaş Hukukçular Derneği kendilerine plastik mermi kullanıldığı bilgisinin ulaştığını bildirdi. 

11.03: Ambulanslar geldi. Bir kişi kalp krizi geçirdi. "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atılıyor.

10.55: Beşiktaş meydanında CHP otobüsünden yapılan anonsta bu kez beş kişi için ambulans istendi. Polis otobüsün yanında yatmakta olan yaralıların bulunduğu noktaya da gaz bombası attı. Göstericiler de polise taş ve ayran atıyor.

10.48: Beşiktaş Çarşısı’nın içinde “Her yer Devrim, Her Yer 1 Mayıs”, “Her Yer Taksim, Her Yer 1 Mayıs” sloganları atılıyor. Polis buraya da gazla müdahale etti.

10.45: Beşiktaş meydana ambulanslar geldi. Polis ambulanslar alandayken de gaz bombası attı. Barbaros Bulvarı'nda da göstericilere renkli su sıkıyor.

10.38: İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören Beşiktaş'taki CHP otobüsünden ambulans ihtiyacı olduğunu anons etti. Gören'in anonsuna göre üç kişi ciddi sorun yaşıyor, kalp krizi riski var ama ambulans hala gelmedi. Polisin müdahalesi aynı sertlikte sürüyor.

10.35: Gazlı müdahaleden kaçanlar Beşiktaş Çarşı içinde Kartal heykelinin önüne toplandı. ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Kolektifler ve Halkevleri’nin de arasında bulunduğu 1000 kişiyi geçen grup çarşının içini doldurdu.

10.20: Polis biber gazıyla müdahaleye başladı.

10.15: Beşiktaş meydanında aralarında feministler, KESK, ÖDP, CHP, Halkevleri, Kolektifler, Yol-İş, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın da bulunduğu gruplar bir araya geliyor. Ara sokaklardan gelenlerle meydanda toplananlar giderek artıyor. Polisler meydandaki yaklaşık bin kişiye müdahale etmedi.

09.45: Barbaros Bulvarı'ndan gelen gruplara polis müdahalesi sürüyor. Grupların Beşiktaş'a inmesi engelleniyor. 

09.30: CNNTürk'e konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen "Dünden beri İstanbul Valisi sıkı yönetim ilan etmiş. Biz Beşiktaş’ta bunu yaşıyoruz. Biz üç müdahaleye rağmen ısrarla toplanmaya ve yürümeye devam edeceğiz. Valilik bu uygulamayı akşama kadar sürdürse dahi yürüyüşümüzü devam ettireceğiz. Biz 1 Mayıs’ı barış ve kardeşlik içinde kutlama talebimizi devam ettiriyoruz. Bu fotoğrafın sorumluluğu İstanbul Valiliği ve hükümete aittir. Şunu gördük, inşaatin bahane olduğu ortada. Bu, işçilere, emekçilere ve ezilen kesimlere Taksim’i kapatmaya yönelik bir ablukadır" dedi.

09.20: Polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak göstericileri Barbaros Bulvarı'ndan Yıldız'a doğru dağıtmaya çalışıyor. Gazlardan basın mensupları da etkilendi.

08.00: Çarşının içinde toplanan gruplara da biber gazı sıkıldı.

Polisler Barbaros Bulvarı'ının yukarıdan girişini de tomalarla kapamış durumda. Yukarıdan gelmeye çalışan gruplara tazyikli su sıkılıyor.

07.40: Taksim Meydanı’na çıkmak için Beşiktaş’ta toplanan gruba saat 07.40 sularında polis gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Gümüşsuyu’ndan Taksim’e çıkmak isteyen 150 kişilik bir gruba da yine gaz bombalarıyla müdahale edildi.

Şişli’de bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kami Beko, polisin Taksim’i kutlamalara kapattığı dönemi hatırlatarak, “Polis ne zaman yasak koysa kan aktı. Fakat 2010, 2011, 2012 yıllarında Meydan işçilere açılınca hiçbir sorun yaşanmadı” dedi.

Beko, yolların kapandığını, toplu ulaşım araçları seferlerinin iptal edildiğini hatırlatarak İstanbul’da sıkıyönetim ilan edildiğini söyledi.

İstanbul’da diğer illerden bu sabah saatlerinde gelen dört uçak dolusu polisle birlikte 30 bin polis çalışıyor. Bianet

Editör: Wan Haber