Gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, Türkiye’de son zamanlarda ekonomik koşullarda meydana gelen döviz dalgalanması değerlendirdi.

Dalgalanmanın geçici bir durum olduğunu belirten Berge, halkın ve esnafın döviz dalgalanmasına itibar etmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu ve geçmişte çok daha kötü günler gördüğünü ifade eden Berge, “Ülkemiz her zaman zor süreçleri atlatmasını bilmiştir. Dünyada bir benzeri yoktur ki, darbe girişimi sonrasında ekonomik olarak hiçbir şekilde olumsuz etkilenmesin. Uluslararası platformda da bu kadar yıpranma politikaları ile karşı karşıya olan ülkemizin, ekonomik dengelerini halen elinde canlı tutması ne kadar güçlü olduğumuzu gösteriyor. Ülkemiz, uluslalar arası politikalarda, sürece hâkimiyet göstererek krizlerden en az zararla çıkabilen tek ülkedir. Bu durumu da rahatça atlatacaktır. Çok kısa bir zaman içerisinde, yeniden ülke ekonomisinin canlanacağına inancımız tamdır. Unutmamak gerekir ki, çok daha vahim ekonomik koşullar ve dış güçlere bağımlı bir süreç ile karşı karşıya kalabilirdik” dedi.

Yunanistan’ın küçük bir dalgalanma sonucunda yok olmakla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Berge, “Yunanistan, kendisini dış politikaya mahkûm etti. Bu örnekleri göz önüne aldığımızda, ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu, unutmamız gerektiği kanaatindeyiz. Şöyle ki, bu anlamda hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Ekonomimizde iyileşme, yine bizim elimizle olacaktır. Dövizin anlamsız gidişatı, yarın tersine dönecektir. Hiçbir esnafımızın dövize güvenerek ticaret yapacağına inanmıyoruz. Her zaman ülke ekonomisine katkı sunan esnaf ve sanatkarlarımız, bundan sonra da katkı sunmaya devam edecektir. Esnaf ve sanatkârlarımız hep birlikte, el ele vererek ekonomiyi çok kısa zamanda canlandıracağımıza inanıyoruz. Dış güçlerin, döviz dalgalanması ile ülke ekonomisi üzerinde meydana getirmek istediği olumsuz ekonomik koşullar, ne olursa olsun toplumsal güç karşısında itibar sahibi olamayacaktır. Bu anlamda özelde esnaf ve sanatkârlarımızı, genelde ise bütün halkımızı döviz dalgalanması karşısında duyarlı davranmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. İHA

Editör: Wan Haber