12 Eylül döneminde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır 106 yaşında hayatını kaybetti. Berfo Nine'nin oğlu Mikail Kırbayır, "'Cemil'in kemiklerini bulmadan beni mezara gömmeyin' dedi. Bu bizim için ağır bir yüktür" dedi.
Kayıp ailelerinin sembol ismi haline gelen ve gözaltında kaybolan oğlu Cemil Kırbayır'ın akıbetini öğrenmek için yaptığı mücadeleyle tanınan Berfo Kırbayır sabaha karşı hayatını kaybetti. Birlikte yaşadığı kızı Fatma ve damadı Necmi Gülmezin İçerenköy'deki evinde hayatını kaybeden Berfo Nine'nin cenazesi Karacaahmet Gasilhanesi'ne getirildi. Cenazenin yarın Ardahan'ın Göle ilçesi Okçu Köyü'ne gönderileceği ve cumartesi günü defnedileceği belirtildi.
Berfo Nine'nin oğlu Mikail Kırbayır, annesinin 32 yıl boyunca görünmeyen adaletin peşinden koştuğunu belirterek, "Bitmek tükenmek bilmeyen belirsizlikleri belirliye dönüştürmeye çalıştı. Yüreği dayanamadı. Oğlunun yaşam hakkı elinden alınması yetmiyormuş gibi oğlunun mezarına bir karanfil koyma, bir dua okuma hakkı da elinden alınmıştı. Bütün bunları üst üste koyduğunuzda bir yürek nereye kadar dayanabilirdi. Ancak buraya kadar dayanabildi" dedi.
Befo Nine'nin mide kanseri olduğunu belirten Kırbayır, "Midesinden ameliyat olmuştu, 3 aydır yatalaktı. Ama şuuru yerindeydi" diye konuştu.
Kırbayır, annesinin giderken ağır bir yükü omuzlarına yüklediğini belirterek, "Çaresi nedir bilemiyorum; 'Cemil'in kemiklerini bulmadan beni mezara gömmeyin' dedi. Bu bizim için ağır bir yüktür" dedi.
Berfo Nine'nin de müdahil olduğu 12 Eylül davasına değinen Mikail Kırbayır, "Elbette ki Berfo Ana'nın ölümü davanın bittiği müjdesini kimseye vermez. Bizim nefesimiz katillerin ensesindedir. Bu insani hakları yurttaşına çok gören yetkililere karşı adalet mücadelemizi devam ettireceğiz. İleri demokrasiden bahsetmek istiyorsak eğer Türkiye'nin bir an önce kendi gerçekleriyle yüzleşmesi lazım. Bu gerçeklerle, bu acılarla yüzleşmediği sürece kimse ileri demokrasiden bahsetmesin. Bir ülke düşünün ki devletinden yurttaşı davacıdır. Hukukun üstünlüğüne inanan, hukukun üstünlüğünü savunan, 32 yıldan bu yana sadece adaleti, hukuku arayan, 'ver benim hakkımı' diyen binlerce aile" dedi.
(HÖ-ÇK-ÖZ-Y)

21.02.2013 11:11:21 TSI

Editör: Wan Haber