Van'da hamal arabasıyla 5 nüfuslu ailesinin geçimini sağlayan, büyük oranda konuşma güçlüğü çeken Rüstem Demir isimli yurttaş, yardım talebinde bulunduğu Van Vali yardımcısının, "Ben de Başbakan olmak istiyorum, ama olamıyorum" diyerek, kendileri ile dalga geçtiğini iddia etti.

Van'ın Beyüzümü Mahallesi'nde yaşayan 55 yaşında ve konuşmakta güçlük çeken Rüstem Demir isimli yurttaş, 3 tekerlekli hamal arabasıyla 5 nüfuslu ailesini geçindirmeye çalışıyor. Eşi de hasta olan Demir, 3 çocuğunu okutmak için Van sokaklarında geçim mücadelesi veriyor. Yaşadığı gecekondusu da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerde ağır hasar gören Demir ailesinin, Van Valiliği'ne defalarca yaptığı yardım başvuruları ise sonuçsuz kaldı. 

'Vali yardımcısı benimle alay etti'

Yaşadığı sıkıntıları işaret diliyle anlatan Rüstem Demir, babasının Kore savaşında yaralandığını ve gazi olduğunu, buna rağmen devlete yaptıkları yardım taleplerinin kabul edilmediğini ve çeşitli bahanelerle kendilerine yardım edilmediğini söyledi. Demir, yaşadıkları evin kullanılamaz hale geldiğini ifade ederek, kendisinin konuşmakta problem yaşadığını, eşinin de hasta olduğunu anlatarak, "3 çocuğum da öğrenci. Onları okutmaya çalışıyorum. Hamal arabasıyla kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz. Bazı günler eve ekmek bile getiremiyorum. Yeğenim Yadigar Eryılmaz'a da ailevi problemlerinden ötürü çocukluğundan bu yana ben bakıyorum. Vali yardımcısı ile görüşerek bize yardımda bulunmalarını istedik, ama o da 'Ben de başbakan olmak istiyorum, ama olamıyorum. Ben de Antalya'da tatil yapmak istiyorum, yapamıyorum. Bu ülkede herkesin her istediği olmuyor' diyerek, adeta bizimle dalga geçti" dedi.

'Devlet verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi'

Ailevi sorunlardan ötürü küçük yaşlardan bu yana dayısı Rüstem Demir'in yanında yaşayan Yadigar Eryılmaz (22) da sorunları dile getirmekte bile zorluk çektiğini, vali yardımcısından yardım talep ettiğinde kendileriyle dalga geçtiğini söyledi. Depremden bu yana çok büyük zorluklar çektiklerini dile getiren Eryılmaz, "Van'daki depremde herkes gibi biz de etkilendik. Şu anda oturduğumuz ev kullanılamaz halde. Yetkililer eve gelip yardımda bulunacaklarına dair sözler verdiler. Ama bu sözlerinin hiçbirini yerine getirmediler. Biz artık bu evde yaşamaya, uyumaya korkuyoruz" dedi. Dedesinin Kore savaşında yaralandığını ve depremin hemen ardından hayatını kaybettiğini kaydeden Eryılmaz, askerlerin eve gelip birçok vaatte bulunduğunu, ama hiçbirini yerine getirmediğini belirtti. Eryılmaz, "Dedem Kore gazisiydi. Hastalığından dolayı depremden sonra vefat etti. Gazi olmasından kaynaklı Van'daki komutanlar eve gelip başsağlığı diledi. Gelirken 2 kilo et, 2 kilo makarna getirdiler ama bizim talebimiz bu tür yardımlar değil. Dedemin gazilik maaşı bizi az buçuk geçindiriyordu, ama onu da kestiler. İş bulamıyorum, yoksa ben çalışıp dayımlara bakacağım. İş-Kur'a başvurdum, ama ondan da sonuç alamadım. Yetkililerden duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu. 

Konuya ilişkin telefonla görüşmek istediğimiz vali yardımcısına ulaşamazken, telefonu açan ve kendisini vali yardımcısının koruması olarak tanıtan kişi iddiaların doğru olmadığını söyleyerek, "Aile buraya geldiği zaman vali yardımcısının yanında ben de vardım. Bu doğru değil, zaten Kore gazilerinin ailelerine yardım veriliyor. Deprem döneminde verdiğimiz yardımlar gibi yardımlar kalmadığı için yardım veremiyoruz" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber