WanHaber.com - Haber Merkezi

 

 

Van Belediyesi Meclis toplantısında Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar ve bütçesi tartışıldı. Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay başkanlığında yapılan toplantıda ilk sözü BDP Meclis üyesi Gıyasettin Gültepe aldı. Büyük zorluklar ve sıkıntılara rağmen kentin altyapısının yüzde 80’inin bitirildiğini ve bunun büyük bir başarı olduğunu aktaran Gültepe, “Önceki dönemlerde 4 büyük mahalle olan Hacıbekir, Altıntepe, Seyrantepe’ye su verilemiyordu. Buralarda DSİ’nin sulama kanallarına rağmen su gitmiyordu. Burada yapılan çalışmadan dolayı müdürlüğümüze ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün kentin en önemli müdürlüklerinden biri olduğunu aktaran Meclis üyesi Hecer Kaya, belediye olarak su ve kanalizasyon sorununun üstesinden geldiklerini ancak daha çözülmesi gereken sorunların da olduğunu belirtti.

Doğar: Tüm polemikler su üzerine yapılıyor

Daha sonra söz alan Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, kentte siyasi polemiklerin su üzerine yapıldığını belirterek, özellikle deprem sonrası hükümetin sürekli su konusunda polemiğin su üzerinden yapıldığına işaret etti. Bejingir kaynağından getirilen 47 kilometrelik yeni su ishale hattı ve kent merkezindeki su hatlarının yenilenmesi konusunda hükümetin ciddi polemikler yaptığını belirten Doğar, “Van, büyük bir travma yaşadı. Yaşanan depremde 750 bin nüfuslu kentin 400 bin nüfusu göç etti. Bir anda Van’ın dokusu bozuldu. Van’da değişik muhtelif yerlere kurulan konteynırlrla birlikte Van’a yetmeyen su birden bire yönetilmez bir duruma geldi. Bu durumun farkındaydık. Bir süre önce mevcut suyun Van’a yetmeyeceği için Bejingir’den yeni bir su hattı getirme projemiz vardı. Bu proje için bakanlıklarla değişik kurumlarla DSİ ile görüşmeler oldu. Sonuç alamadık. Kurulan konteynırlarla birlikle yeni suya daha çok ihtiyaç oldu. O dönem belediyemiz, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Valilik ile yaptığımız toplantıda bunun kararı alındı. Belediyemizin oluşturduğu proje böylelikle devreye girdi. Bu projenin parası da Van Belediyesi’nin ödeme koşulu ile kabul edildi. Ben Van Milletvekillerinin hiç birinin bu projeden haberdar olmadığını biliyorum. Ne zamanki kamuoyunda basında yer aldı daha sonra bunun üzerinde değerlendirme yapılmaya başlanıldı. ‘Biz getirdik’ demeye başladılar. Bu proje Van Belediyesi’nin Bakanlıkla ortak çalışma yürüttükten sonra hayata geçti. Bunun üzerinden siyaset yapmak doğru değil, etik değil çünkü bu projenin parasını veren biz, projeyi hazırlayan onaylatan yine bizleriz. Bu projede milletvekillerin ne çabası ne uğraşı vardır” dedi.

Doğar: Arsenikli su sorununu tamamen çözdük

2013 yılında geçmiş yıllarda yaşanan su sıkıntılarının yaşanmayacağını düşündüklerini ifade eden Doğar, “Yıllardır bu halka arsenikli su içirdiler. Biz gelir-gelmez bu sorunun üzerinde durduk ve çözdük. Bu işi çok büyük borç batağında olan bir belediye ile çözdük” diye konuştu.  

Özköseoğlu: Bütçemizin yüzde 80’ni şebeke hatlarına gidiyor

Son olarak konuşan Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Mehmet Özköseoğlu, göreve geldikleri dönemde kentin yüzde 40’ın hiç su almadığını tüm kentlinin bildiği bir konu olduğunu belirterek, bu sorunların büyük bir bölümünün bu dönemde çözüme kavuştuğunu aktardı. Depremden dolayı konteynır kentlerin kendilerine ciddi bir sorun yarattığını söyleyen Özköseoğlu, “Bu yıl 4 tane arsenikli kuyu kapattık ve kentimizin arsenikli su problemi tamamen ortadan kalkmıştır. Van’da 1100 km’lik bir şebeke hattımız var. Bunun 300 km’si aspes borulardır. Yaklaşık 600 km ise PVC hattır. Biz son dönemlerde 200 km HDPE hat değiştirdik. Van’ın şuan 900 km’lik su hattının tamamen değiştirilmesi gerekiyor. Bu 900 km’lik hattın değiştirilmesi için çok ciddi kaynak arayışına girdik. En son Kalkınma Bakanlığı’ndan bir kaynak için başvurduk. Bu şebekelerin değişimine 78 Milyon TL harcanması gerekiyor. Yine şebekeye bağlanacak abone hattı masraflarına ise 35 milyon TL gidiyor. Yani bütçemizin yüzde 80’i şebeke hatlarına gidiyor” dedi.

Özköseoğlu: Türkiye’de 5’inci en önemli arsenik tesisi kurduk

Van’ın önceki dönemde tamamına yakının arsenikli su içtiğini hatırlatan Özköseoğlu, “Bizim kurduğumuz arsenik su arıtma tesisleri Türkiye’de beşinci büyük arıtma tesisidir. Sağlık Bakanlığı ne denli sağlıklı çalışmalar yaptığımızı her defasında bize söylüyor ve yazışmalarımızda da dile getiriyorlar. Belediye olarak 14 milyonluk TL’lik yeni bir projeyi daha tamamladık. Bu yeni su hattına eş değer bir projedir. Yeni yapılan TOKİ’lerden dolayı su alamayacak olan mahallerin sorun yaşanması bununla engellenecek. Yine 37 milyonluk başka projemiz de hayata geçmek üzere. Bu proje de 4 adet terfi istasyonu ile gelecek olan suyun doğru yönetilmesi projesidir” diye konuştu. 

Editör: Wan Haber