Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın bu gün Van 2. Ağır ceza mahkemesinde görülen duruşmasına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, HDP Van İl Eş Başkanları Ümit Dede ve Yadişen Karabulak, HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Adem Geveri, DBP PM üyesi Barış Oflas, Kayyum atanan DBP Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Çetin, Özalp Belediye Eş Başkanı Handan Bağçı, Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin’in yansıra çok sayıda kişi katıldı..

“BİZ KAYYUMLARI TANIMADIĞIMIZ İÇİN ONLARLA ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTMEDİK"

Duruşmaya SEGBİS sistemiyle bağlanan ve 350 gündür Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, “ İlk duruşmadan farklı bir şey demeyeceğim. Zübeyir özerim söyledikleri mantıklı bir insan okuduğunda iddiaları saçmadır. Biz ilk 2 gün yani 11 Eylülde kayyum atanan gasp edilen yerin işini yapmak zorunda değiliz. Vali Beye de bunu söyledim. Bu tavrı protesto ettik. Valilik Savcıya gerekenin yapılması için talimat vereceğini söyledi ve şu anda siz o talimatları yerine getiriyorsunuz. Yüzde 75 oy almış belediyelere bir memur atarsanız buna karşı çıkacağız. Meşru bulmadığımız belediye yönetimleriyle elbette çalışmadık çalışmayacağız. Vali İbrahim Tasyapan’a bunun hukuksuzluk olduğunu, gasp olduğunu beyan ettim. Vali bey bana savcılara talimat verecem dedi. Ben Valiye savcılar sizin emir eriniz mi dedim o da bana ‘Görürsünüz’ diye yanıt verdi.” Şeklinde konuştu.

‘PENSİLVANYA’YA HARCANAN KAMU KAYNAKLARININ HESABINI SORUN’

Kaya konuşmasını şöyle sürdürdü : “Ortada toplumsal bir sorun var ve bunu yargı eliyle halledemezsiniz. Yargı yoluyla toplumsal sorunlar çözülemez. Cumhuriyetinden kuruluşundan bu yana kurt halkı yok sayıldı, dışlandı ve buna itiraz ettiler. Resmi ideolojiye alternatif bu halk kendi yaşamını inşa etmeye çalışınca bu iktidarı rahatsız etti ve klasik yöntemler devreye sokuldu. Bir gece 10 savcı birden harekete geçip belediye başkanları tutuklanıyor ve içişleri bakanı belediyelere kayyum atanıyor. Aysel Tuğluk un annesinin cenazesinin başına gelenler ,Tali köyünde yaşananlar ortada. Vali onları terörist ilan etti ve cenaze namazı kılınmasına izin vermedi. Siz böyle yaparsanız devlet halkı bu noktaya getirdi. Cenazeye bile saldırılıyorsa Kürtler ne yapsın. Vedat Aydın Musa Anter Muhsin Melik dâhil 17 bin cinayet var. Bunların hesabı soruldu mu Van halkının parası kuruşu onlara hizmet dışında harcamamıştır. Pensilvanya’ya giden kamu kaynaklarına neden sahip çıkmıyorsunuz. 100 metre aşağıda fetö okuluna destek veren AKP’liler ortada duruyor. Bu davanın özü ortadadır.”

Kaya’nın ardından KHK ile kapatılan MEYA DER Eş Başkanı Neriman Urar’ın savunmasına geçildi. Duruşma Avukatların yaptığı savunmalarla sürüyor. (VHD - Haber Erciş)

Editör: Wan Haber