HDP’nin Şanlıurfa Milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan, Urfa’da bir spor salonunda 10 gündür gözaltında tutulan 210 kişiyi Meclis gündemine taşıdı.

Dilek Öcalan, OHAL’in 5’inci ayının geride kaldığını belirterek, bu sürecin en ağır faturasının Kürt siyasetine kesildiğini öne sürdü. Aralık ayı başından bu yana ülke genelinde 756 parti yöneticisinin gözaltına alındığını anlatan Öcalan, bunların 210’nun Urfa’da gözaltında olduğunu, 11 gündür bir spor salonunda tutulduğunu söyledi. Temel ihtiyaçlar giderilmeden bekletilen 200’den fazla kişiden bugüne kadar sadece 7 kişinin ifadesinin alındığına dikkat çeken Öcalan, dosyaların avukatlardan gizlendiğini anlattı.

Gözaltında 9 avukatın da bulunduğuna dikkat çeken Öcalan, “Partimizden Kürtlerden öç alınmak isteniyor. Amaçları savunduğumuz siyasi değerleri yok etmek. Bu bir siyasi soykırım” dedi.

URFA’DAKİ GÖZALTILAR

HDP Milletvekili Osman Baydemir de, insanların spor salonunda bekletilmesini “toplama kampı”na benzetti, “Hukuk, adalet bir gün herkese lazım olacaktır. Yaptığınız kötülük bir gün size dönecektir” dedi.

“Bu darbe değil de nedir?” diye soran Baydemir şöyle devam etti: “Darbe olsa bunlar olacaktı. Bu çıkmaz sokaktır. Bu sürecin kazananı olmaz. Şu andaki politikalar çocuklarımızın geleceğini çalıyor. Biz bir kişi kalana kadar itirazımızı yapıp sözümüzü söylemeye devam edeceğiz. Adına OHAL denen rejim tek parti, tek lider rejimidir. Kötülüktür. Bir polis devletin silahıyla elçiyi öldürüyor. Hangimiz güven içindeyiz. Bu gidişata dur demek insan olma görevidir. Çocuklarımıza barışı bırakmak istiyorsak bu gidişata dur demeli.”

ORTADOĞU’DA MAKAS DEĞİŞTİRİLMELİ

EL Bab operasyonunda 14 askerin ölmesini büyük acı, travma olarak nitelendiren Baydemir, “El Bab’da yaşamını yitiren bu ülkenin evlatlarının şahsında 22 Temmuz’dan bu yana ölenlere rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. “Siyasetçinin görevi taziyede bulunmak değil ölümü önlemek” diyen Baydemir şunları söyledi:

“Ne işimiz var El Bab’da, neden oradayız? Savaşın, çatışmanın birinci mağduru hayatını yitirenler ve aileleri. İkinci mağduru ise legal demokratik siyasettir. Suriye’deki girdaba girmeyelim diye tezkereye hayır diyen sadece HDP oldu. İnsanlar ölmesin diye hayır dedik. Açıklamalar hükümeti sorumluluktan kurtarmaz. Hızla Ortadoğu’da makas değiştirilmeli, dümen barış rotasına çevrilmeli.”

‘SURİYE POLİTİKASI ÇÖKMÜŞTÜR’

Türkiye’nin Rusya ve İran’a özenmesinin faturasını yoksul halk çocuklarının ödediğini söyleyen Baydemir Moskova’da 3 ülkenin ortak mutabakatına dikkat çekti, Baydemir, “6 ay önce Esat gidecek diyordunuz. Dün Moskova’da ne dediniz? Suriye politikası çökmüştür. Bedeli yoksul halk çocukları ödüyor. Hep birlikte savaşa şiddete hayır dememiz gerek.” (DUVAR)

Editör: Wan Haber