İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fırıncılar Odası'nın ekmeğe yaptığı zammın gecikmiş bir zam olduğunu belirtirken, halk ekmeğe şuan için öngörülen bir zam olmadığını açıkladı.
Başkan Kadir Topbaş, İngiltere Spor Bakanı Hugh Robertson ile makamında bir araya geldi. Görüşmenin ardından Topbaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kadıköy Meydanı ve Haydarpaşa Gar Projesi'ne yapılan itirazların reddedildiğinin hatırlatılması üzerine Topbaş, "CHP'nin temayülü bu doğrultuda, bunu gayet iyi biliyoruz, milletimiz de biliyor. Bir şey üretmek yerine engellemek ve yargıya götürmek, Anayasa Mahkemesi'ne götürmek zaten önümüzdeki engeller bu şekilde oluşmakta. Ama her birini tek tek aşıyoruz. Zaman kaybından başka bir şey olmuyor. Kentin geleceği adına yapılan planlama çalışmaları bir süreçtir ve bunların devam etmesi de gerekiyor. Dünyanın her kentinde dönüşüm, değişim, yeni fonksiyonlarla ilgili düzenlemeler vardır. Dünyayı biraz yakından takip etseler bunu zaten göreceklerdir" dedi.
Haydarpaşa Limanı'nın, liman fonksiyonu olarak yeterli ölçekte olmadığını belirten Topbaş, "Hele İstanbul için bir lojistik merkez ve çok ufak bir liman özelliğine sahip. Türkiye'de yeni limanlar oluşturulmakta ve burası da artık kent içinde kaldığı için yeni bir düzenleme düşünülmekte. Yani kentin özellikle Asya yakasında turizm ağırlıklı olmak üzere önemli katkı sunacak ve ekonomik girdileri sağlayacak, sistem oluşturacak bir alana çalışması yapıldı. Burada yapılan koruma amaçlı imar planlarında yüzde 74'ü yeşil alan olmak üzere fonksiyonlar verildi. Yüzde 26'sı ticaret ve turizm. İstanbul'a önemli katkı sunacak bir proje. Bu alanda yapılan itirazları meclisimiz değerlendir. Meclisimiz bu itirazları uygun görmediği için reddetti. İtirazlarda eğer samimiyet olsa farklı şeyler çıkabilir ama eğer siz bunu sadece engelleme adına, öne geme adına yaparsanız bunlar itibar görmez. Herhalde meclis değerlendirmesi buna göre yapıldı. Çünkü mecliste yıllardan beri üzerinde çalışılan bir plan, üzerinde çok kez incelemeler yapılmış bir plan ve birçok uzman, akademisyenin de katkısı olmuş bir çalışma" diye konuştu.
CHP'nin konuyu yargıya taşıdığını hatırlatan Topbaş, "Demokratik bir ülkedeyiz, yargı yolu açık. CHP'nin özelliği de hemen yargıya taşımak, o da olmadı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek. Milletimiz de CHP'nin bu tarzını çok iyi biliyor. Bize düşeni meclisimiz yapmıştır. Onlar da kendine düşeni ve kendi siyasi anlayışları doğrultusunda çalışma yapacaklardır. Bunun biraz siyasi olduğunu düşünüyorum. İnşallah İstanbul'a güzellikler getirecektir. Endişem şu; İstanbul zaman kaybetmemeli. İstanbul bu fırsatları yakalamışken engellerin olmamasını dileriz" şeklinde konuştu.
Başkan Kadir Topbaş, Fırıncılar Odası'nın ekmeğe yaptığı zammın hatırlatılması üzerine ise "Fırıncılar Odası'nın bu açıklamalarını hep beraber gördük. Zorunlu olduğunu, maliyet girdilerinden yüksek olduğundan bahisle bir zam yapmak zorunda kaldıklarını, daha önce yapmış oldukları zammı geri çekmiş olmalarından dolayı bir gecikmiş zam olarak söylediler. Şu anda bizim Halk Ekmek olarak önümüzdeki günlerde bir zam görünmüyor. Bizim alıştığımız un başta olmak üzere ekmeği imal ettiğimiz malzemeleri alışımız ihaleyle olduğu için şu anda geçmiş değerler üzerinden yapılmakta. İlerde bir farklılık çıkarda bunu değerlendirmek lazım. Şu anda Halk Ekmek'te bir zam görünmüyor" dedi.
(MA-ÇK-Y)

20.02.2013 13:02:00 TSI

Editör: Wan Haber