Bugün; Bursa, Erzurum ve Silopi’deki cenaze törenlerinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete yönelik protestolar yaşandı. Asker yakınları, tepkilerini bakanlar ve resmi görevlilere yansıttı.

Siirt’te, PKK’nın bombalı saldırısında hayatını kaybeden 8 asker arasında bulunan ve kısa dönem askerliğini yapan jandarma er Bahadır Aydın, bugün memleketi Bursa’da gözyaşları arasında toprağa verildi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törende Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bir grup tarafından protesto edilince, Büyükşehir Belediyesi binasına götürüldü.

Bursa Ulucami’deki törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, aralarında CHP’li Muharrem İnce’nin de bulunduğu milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Jandarma Garnizon Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, er Aydın’ın ailesi, akrabaları ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Cenaze töreninde baba Muhsin Aydın oğlunun tabuta sarılıp gözyaşı döktü.

“Başkan seçilinceye kadar ne kadar kan gidecek?”
Cenaze töreni sırasında cami avlusundaki kalabalık arasındaki bir kişi, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na, “Sayın Bakan, başkan seçseydik bütün bunlar olmayacaktı değil mi? Bunu siz söylediniz. Başkan seçilinceye kadar ne kadar kan gidecek?” diyerek bağırdı. Cenazeye katılanlardan bazıları bu sözleri alkışlarken, başka bir kişi daha Bakan Müezzinoğlu’na tepki gösterdi.
 

Cenaze namazının kılınmasından sonra Bahadır Aydın’ın cenazesi ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganı atılarak bir süre omuzlarda taşınıp top arabasına konuldu.

Bakana pet şişe attılar
Bir süre bu şekilde taşınan cenaze daha sonra ambulansa konulup, helallik alınması için evinin bulunduğu semte doğru yola çıkarıldı. Bu sırada cenazeye katılardan bazıları Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu bir kez daha protesto edip pet şişe atarak protokolün üzerine yürüdü. Bakan Müezzinoğlu’nu, korumaları ve partililer önce Tayyare Kültür Merkezi’ne götürmek istedi, ardından hemen yanında bulunan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’na götürdü. Bakan Müezzinoğlu’nun girdiği belediye binası çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Bahadır Aydın’ın cenazesi, Merkez Osmangazi İlçesi’ne bağlı Akpınar Mahallesi’ndeki evinin önüne getirilip helallik alındıktan sonra Hamitler Mezarlığı’ndaki şehitlikte toprağa verildi.

“Kardeşi kardeşe kırdırıyor”
Siirt’te hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jandarma Er Recep Beycur’un cenazesi de Erzurum’da toprağa verildi. Erzurum’daki törene Vali Ahmet Altıparmak, AKP Erzurum Milletvekilleri Adnan Yılmaz, İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen (AKP), 9’uncu Kolordu Komutanı Korgenaral Şeref Öngay, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Lapanta, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çelik, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, merkez ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve Recep Beycur’un yakınları katıldı. Oğlunun “Şehit oldu” haberini alan babası Sebahattin Beycur’un kalp krizi geçirdiği için törene katılamadığı bildirildi.

Uçaktan cenazesi alındığı sırada Beycur’un yakınları fenalık geçirdi ve sağlık ekipleri müdahale etti. Cenaze katafalka konulduktan sonra Beycur’un öz geçmişi okunacağı sırada, kalabalık arasında bulunan amcası Ömer Beycur, tören alanında sesini yükselterek konuşmaya başladı. Ağlayarak konuşan Ömer Beycur, şunları söyledi; “Kardeşi kardeşe kırdırıyor. Genç kardeşimi gönderdim, cesedini alıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı bunu bilsin. Ben bunu bu yaşa getirene kadar ne çektim biliyor mu? Allah’tan hiç mi korkmuyor? Bu genci buraya yatırdı. Kardeşi kardeşe kırdırıyor.”

Ömer Beycur yanındakiler tarafından güçlükle susturulduktan sonra Recep Beycur’un öz geçmişi okundu ve ardından Müftü Yardımcısı Muharrem İmamoğlu dua etti. Beycur’un cenazesi arabaya konulacağı sırada bir başka amcası olan Murat Beycur baygınlık geçirdi ve sedyeyle ambulansa götürüldü. Beycur’un cenazesi karayolu ile defnedilmek üzere Karaçoban ilçesinin Kırımkaya köyüne götürüldü.

Silopi’de de tepki vardı
Siirt’te hayatını kaybeden jandarma er Mehmet Halil Barkın’in cenazesi de Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde toprağa verildi. Karşılama sırasında Barkın’ın dayısı Faruk Akkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterdi.

Mezarlıktaki törene, Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun yanı sıra Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer, DBP ve HDP yöneticileri de katıldı. Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Barkın’ın babasının elini sıkarak, “Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun” deyince mezarlıkta bulunan bir kişi, Cumhurbaşkanı’na tepki gösterdi. Vali, o kişinin tespit edilmesini istedi. Daha sonra tepkisini dile getirmeye devam eden kişiye Vali Su, “Provokasyon yapma” dedi.

Nallıhan’da da protesto vardı
Siirt’te hayatını kaybeden 37 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Barış Akın da Ankara’nın Nallıhan İlçesi’nde son yolculuğuna uğurlandı. Acılı baba Ali Akın, yakınlarının ‘Dik dur’ sözlerine üzerine “Bana dik dur demeyin, benim yavrum gitmiş, dik duracak halimmi kalmış, bana dik dur demeyin” diye feryat etti.
 

Barış Akın’ın naaşı Ankara Etimesgut Askeri Havaalanına daha sonra da doğum yeri Nallıhan ilçesine askeri helikopterle getirildi. Burada Merkez Camisi’ne askerlerin omuzlarında getirilen Akın’ın naaşı musalla taşına konuldu. Anne Mükerrem Akın yakınlarının kolları arasında cami avlusuna getirildi. Anne Akın haykırarak, “Yaktılar benim yavrumu, kuzumu; benim bir tek yavrum gitti” diye feryat etti.

Baba Ali Akın, kız kardeşi Emine Akın, yakınlarının kolları arasında güçlükle tören alanına getirilirken kız kardeşi kendisini yerlere attı. Aile yakınları daha sonra Barış Akın’ın naaşına sarılarak ağıtlar yaktı. Anne Mükerrem ve kız kardeşi Emine baygınlık geçirince, sağlık görevlileri müdahalede bulundu. Askerin eşi İnci Akın ve kızı 6 yaşındaki Elif Yağmur da yakınlarının kucaklarına almasıyla tabutu öptü. Küçük kızın babasının tabutunu öpmesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Güvenlik nedeniyle bariyerler arkasında ellerinde Türk bayraklarıyla slogan atan ve cenazeye katılan 10 bini aşkın kişi tekbir sesleriyle terörü lanetledi.

İkindi namazına müteakip kılınan cenaze namazına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, AKP, CHP ve MHP’li bazı Ankara milletvekilleri, Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak ile 10 bini aşkın kişi katıldı. Askerin naaşı daha sonra Ankara Bulvarı’ndan resmi törenle uğurlanırken acılı anne, ayağındaki terlikleri çıkartarak oğlunun arkasından yalın ayak koşmak istedi, yakınları izin vermedi. Anne “Yavrum, kuzum nereye gidiyorsun?” diye feryat etti. Kız kardeşi de baygınlık geçirdiği için tören alanından sedyeyle taşındı.

Askerin naaşı gittikten sonra tören alanından ayrılan tören kıtasındaki askerler ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ diye yürüyüş marşı söylerken; vatandaşlar da alkışlarla askerlere destek verdi. Törene katılanlar, başbakan yardımcısı ve milletvekillerini protesto etti. (DHA)

Editör: Wan Haber