İSTANBUL - Fatih Camii avlusunun yeniden düzenleme çalışmaları sırasında bazı ağaçların kesilmesine gelen tepkilere, Belediye Başkanı Mustafa Demir cevap verdi. 8 ay sürecek bir çalışma ile cami avlusunun daha geniş ve cenaze namazları için daha kullanışlı hale geleceğini belirten Demir, "iddia ediyorum, proje tamamlandığında burası Türkiye'nin en güzel yeri olacak." dedi.

Caminin restorasyonunun tamamlanmasının ardından avluda bulunan büyük bir çınar ağacı kesilmiş ve buna tepki gösterilmişti. Bu olayın ardından Fatih Camii avlusunun özellikle cenaze namazlarında yetersiz kalması ve bu alanın büyük bir kısmının kullanıma açık olmaması Fatih Belediyesi'ni harekete geçirdi. Belediye, yaklaşık 8 ay sürecek bir çalışma ile cami avlusundaki bazı ağaçların da bulunduğu alanı kullanıma açma kararı aldı.

Ağaçların kesilmesi üzerine basın organlarında yer alan tepkiler üzerine, Başkan Demir çalışma alanında açıklama yaptı. Fatih Camii avlusunun camiye yakışır şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Demir, Türkiye ve dünyada bir çok kişinin cenazesinin Fatih Camii'nden kalktığını ve insanların düzenleme beklentisi olduğunu belirtti. Ancak cami avlusunun cenaze namazları için yetersiz kaldığını, çevre düzenlemesinin de yetersiz olduğunu anlatan Demir, 8 ay sürecek bir çalışma ile Fatih Camii'ne güzel bir çevre kazandırmak istediklerini belirtti.

Demir, "bu kadar yeşil alana ihtiyacımız olduğu halde insanlar buraları kullanamıyorlar. Bizim projemizde buraları kullanıma açıyoruz. Kullanıma açıyoruz derken insanların namazlardan sonra oturup dinlenebileceği,süs havuzlarının olduğu bir alan olacak. İnsanlarla cami bütünleşecek. Şu anda insanların camiyle bütünleşebileceği bir alan yok." dedi.

"Yürüme yollarındaki niteliksiz ağaçları kaldırdık. Ama bu ağaçların yerine yenileri dikilmeyecek değil. Kesilen ağaçlar 5 ile 8 metre arasındaki, 5 yaşındaki niteliksiz ağaçlardır." diyen Demir, caminin restorasyonu sırasında kesilen büyük çınar ağacı nedeniyle insanların tepki gösterdiğini belirtti. Kesilen büyük çınar ağacının Anıtlar Kurulu tarafından verilen karar gereği kesildiğini ve kendilerinin konuyla bağlantıları bulunmadığını belirten Demir, "Kurul kararıyla kesilen çınar ağacının kökleri caminin temelindeki taşları yerinden oynatmış. Kendi gözlerimle gördüm. Ama bunun bizimle bir ilgisi yok. Yoksa durup dururken caminin avlusundaki çınar ağacını niye keselim." şeklinde konuştu.

Demir, yeni düzenleme ile cenaze namazlarının kılındığı alan yanında bulunan tuvaletlerin de kaldırıp arka kısıma taşınacağını belirterek, "İddia ediyorum proje tamamlandığında burası Türkiye'nin en güzel yeri olacak." ifadesini kullandı.

Proje kapsamında 35 dönümlük bir alanda düzenleme yapılacağı belirtildi. Bazı vatandaşlar ise ağaçların kesilmesine üzüldüklerini ifade etti.

CİHAN

Editör: Wan Haber