Son zamanlarda en çok korona virüsten bahsedilirken gündem yavaş yavaş değişmeye başladı. Koronadan daha kötü şeyler olmaya başlıyor birçok ilimizde barajlar, denizler ve gölerin suları çekiliyor.
Barajlarda suların az kalmasından dolayı  araba  ve halının  yıkanması yasaklandı. Türkiye'de korona virüsü salgının yeniden etkisini göstermesi ile beraber kuraklıkta hızla artmakta. Birçok şehirde beklenen yağışlar yağmaması sebebiyle barajlar adeta kurudular. Şehir kullanımında  ve içme suyu ihtiyaçlarının karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasiteli Atikhisar Barajı 12 milyon metreküp su kalması sebebiyle Çanakkale Belediyesi şehir şebekesi su kullanılıp hortumla araba, kilim ve halı yıkama yasaklandı, sanayi tesislerinde kullanmalar göz önüne alınıp kısıtlama yapılması, bahçe sulaması da mümkünse kuyu suyu kullanılıp ve damlama sistemiyle yapılma kararı alındı.

Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan olan Atikhisar Barajı'nda su miktarının iyice düşmesi üstüne Çanakkale Beleanakkale Belediye Su İşleri Müdürlüğü, bütün dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmaların etkisiyle su kaynakları azaldığını ve yaşanana sıkıntılar göz önünde bulundurulup; kentin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı'ndaki su en yüksek verimi sağlayacak olarak kullanılması ve sürdürülmesi su yönetimi sağlanabilmesi için önlem alınma teklifi  sunuldu.

Belediye Encümeni, geçen günlerde toplanıp, su tasarrufuna yönelik oybirliği ile kararlar aldılar.

"Yağmur Yağsın Diye Dua Eder Olduk"
Belediye tarafından alınan su kıtlamasına yönelik birçok insan tarafınca yerinde bulundu. Araba yıkama yeri sahibi Ayberk Öztürk, ‘Yağmur yağsın diye dua ediyoruz. Barajlardaki suyun azalması bizi olumsuz yönde  etkilemekte.

Çanakkale'deki yıkama sayıların da düzensiz şekilde yükseliş engellenmelidir. Belediye bu konuda çalışmalar yaptığını görmekteyiz. Ben şu an şehir şebeke suyu ve akıllı sayaç kullanmaktayım. Hortumdan çıkan su onda birini çeken bir kompresörlü sistem kurdum. Bu tüm yıkamacıların dükkanlarında bulunuyor. Bu makinede kullanılan su daha az tüketmekte. Fakat araba yıkamacı sayısı kentte her geçen gün yükselmesi sıkıntı yaratmakta" diyerek konuştu.

Muzaffer Mut, İl Tarım Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Şube Müdürlüğü'nden emeklisi tedbirler daha önceden alınması gerektiğinin dikkatini çekerek, ‘Su hayattır. Belediye tedbirleri yerinde bulmaktayım. Biz Yeşil Dardanos Sitesi'nde yazlıkta kalmaktayız. Biz bahçe sulamasında kuyu suyu kullanmaktayız.

Suyu çok harcamamak için yazlık sitede herhangi bir tarımsal üretime girmemekteyiz. Kuyu suyu bile zamanla tükenir. Bu sebeple kuyu suyu ile sulamayı da tasarruf için yağmurlama sistemi ile yapmaktayız.

Herkes suyun ortak bir değeri olduğunu bilmelidir. Fakat maalesef biz bu bilinçte bulunmuyoruz. İnsanlar bilinçsizce su tüketimi hazine olsalar, denizler olsa dayanmazdı’ diye konuştu.

Editör: Wan Haber