26 yıldır bakır sanatıyla uğraşan Levent Küçük, 1985-1990 yılları arasında çarşıda çok sayıda bakırcı olduğunu ifade ederek, "Tepsi sesinden bu çarşıdan geçilmiyordu, ama şu an halini görüyorsunuz. Farklı bulunan her şey var. Yani günümüz neyi yaşıyorsa artık iş ve para onda. Sanata önem veren yok. Ama biz sanatımızdan memnunuz" dedi.

GÜLSEN ASLAN

El işi bakır eşyaların yoğun olarak kullanıldığı Ankara'da, bakırın günlük hayatta önemini kaybetmesiyle birlikte, bakırcılık mesleği de tarihe karışıyor. Kazan, tepsi, cezve, tava gibi malzemelerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı'nda şimdilerde bakır yerine çelik gibi hazır ürünler satılıyor. Çarşıdan bakıra hayat verene çekiç sesleri artık yükselmiyor. Bakırcılık sanatıyla uğraşan Levent Küçük, 26 yıldır bakırcılıkla uğraştığını ifade ederek, aynı zamanda bakırcılığın zor bir meslek olduğunu söyledi. Küçük, "Şu an elimde mimari alemi yapıyorum. Cami için yapıyorum bu elimdekini" dedi. Hiç bir mesleğin kolay olmadığını söyleyen Küçük, "Yaptığımız işler bazen üç buçuk gün sürüyor. Ölçeğe göre değişiyor. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Usta-çırak ilişkisi ile bu işler oluyor" diye belirtti.

'Usta çırak ilişkisi yaşayacak' 

Daha çok dekor üzerine çalıştığını ifade eden Küçük, sanatlarının artık tükendiğini söyledi. Küçük, "Artık elaman yetiştiremiyoruz ve bulamıyoruz. Sanat tercih edilmiyor. Eskisi gibi değil maalesef. Bu işler meslek okullarında gösterilecek bir sanat değil. Burada gelip görecek. Usta, çıkar ilişkisi yaşayacak. Bu sanat öyle öğreniliyor. Korkulacak bir sanat değil. Masa başında sanat olmaz. Yani önce eziyeti göreceksin" dedi.

'Bakırcılık öğrenilmesi gereken bir meslek'

Gençleri bu işe çekmek için taleplerinin olduğunu dile getiren Küçük, "Ama gençler gelmiyor. Herkes hazırcı oldu artık. Sanatı öğrenen yok. Herkes bilgisayarın başında. Özellikle yeni yetişen nesil bu işlere çok uzak" diye konuştu. Bunun öğrenilmesi gereken bir meslek olduğunun altını çizen Küçük, "Öğrenilirse bu mesleği devrederiz, öğrenilmezse devredemeyiz. Bu meslek 15-20 yıl sonra parmakla gösterilecek bir meslek olacak. Bu işin tükenmemesini istiyoruz. Devletten isteğimiz yok, sadece eleman yetiştirmek istiyoruz. Az olan meslekte talep olur mu, tabi ki olmaz" dedi. Kültür Bakanlığı'nın da bu konuda hiç bir destek sunmadığını dile getiren Küçük, "Çok büyük sıkıntı çekiyoruz. Hiçbir yardım yok. Belediyelerin de bu konuda desteği yok. Bunun için turist de gelmiyor maalesef" diye belirtti.


1985-1990 yılları arasında çarşıda çok sayıda bakırcı olduğunu ifade eden Küçük, "Tepsi sesinden bu çarşıdan geçilmiyordu, ama şu an halini görüyorsunuz. Farklı bulunan her şey var. Yani günümüz neyi yaşıyorsa artık iş ve para onda. Sanata önem veren yok. Ama biz sanatımızdan memnunuz" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber