Paralel yapıya yönelik operasyonlar dünende devam etti. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı Paralel yapı operasyonu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında toplanan bakanlar kurulununda gündemindeydi..


SAHTE DELİLLE SORUŞTURMA: Bu konuda yapabileceğimiz değerlendirme şudur. Bildiğiniz gibi bu kişiler ve yapılan operasyonla ilgili olarak İstanbul Başsavcısı imzasıyla bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada belli dosya numarası var, soruşturma dosyası kapsamında bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek tahşiye soruşturması yaptığı yönünde, bunlara yönelik olarak silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, iftira suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınma talimatları verilmiştir.  Burada bir 32’nci isim yok. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerimiz oldu. Ancak biz hükümetiz, yürütme organıyız. Türkiye’de erkler ayrılığı prensibi var. Bir tarafta yasama organı, bir tarafta yürütme, bir tarafta da yargı var. Başsavcı açıklama yaptığına göre, sorgulama yapıldığına, mahkemelerde 7 kişi serbest bırakıldığına göre bu siyasi değil hukuki bir süreçtir. 

ZAMAN'A POLİSİN GİTMESİ YARGI SÜRECİDİR: Gazete binasına polisin gitmiş olması bunun bir yargı süreci olduğunu gösterir. Şimdi olay nedire gelince, bugün ajanslara da bazı haberler düştü. Mehmet Turan isimli bir şahıs kendisinin şikayetçi olduğunu söyledi. Kamuoyunun ilk defa duyduğu tahşiyecilerle ilgili bir cemaatin varlığından bahsedildi. Geçmişte bir operasyon yapıldığı, bir takım silah ve el bombasının bulunduğu, böyle bir süreçten sonra da savcılığın soruşturma başlattığı ortaya çıktı. Tabi tahşiyeciler operasyonuyla ilgili bizdeki bilgiler şudur. Geçmişte, Mehmet turan isimli bir şahıs, risaliyei nur eğitimi içnde, tanışmış, yorumlamış, kendisine inanan insanla da eğitimine devam etmiş.

Bülent Arınç

GÜLEN'E ELEŞTİRİLER GETİRİLMİŞ: Bu çalışmalar sırasında Fethullah Gülen’e eleştiriler getirmiş. İki toplum arasında izah edici bir takım açıklamalar olmuş. İş bundan sonra başlıyor. Emniyet istihbaratı bazı soruşturma yaparken, bazı dinlemelerde bulunmuş, sonuç elde edilememiş. Bu gruba yönelik olarak el kaide olmak üzere, bazı örgütlerle bağlantılı olduğu iddiası atılmış. Yeterli bilgi ve belge bulunamamış. Tam bu sırada, adli makamlara alınan kararlara istinaden, Aksaray bursa Diyarbakır elazığ İstanbul izmir mersin Isparta van illerinde yapılan operasyonla, aralarında Mehmet doğan’ın bulunduğu 122 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 22’si tutuklanmış, 17 ay cezaevinde kalmışlar. Bu operasyon kapsamında yapılan aramalarda, dershane olarak kullandıkları yerde, dört adet tabanca, üç adet el bombası, tüfek, kuru sıkı tabanca ele geçirmiş. El bombalarında yapılan incelemelerde, sanıkların parmak izlerine rastlanmazken, aramaya katılan polislerin parmak izleri çıkmış. 

SİYASİ ETKİ YOK: Arkası da var, biraz gizlilik arz eden konular. Bunlarla bağlantılı olarak bir suç delilleri üretildiği, bunların sadece bir terör örgütü olarka hedef alındığı, delillerin uydurmak içinde aramaları yapanların, bu şekilde birkaç el bombası ve silahın konulduğu anlaşılmış. Yargılamada hemen hemen hepsi tahliye edilmiş, bu sırada da böyle bir operasyon var. Bazı dizilerde senarist yada yapımcı olarak rol alan kişilerin gözaltına alınmak istendiğini biliyoruz. Tahşiyeciler ile fethullah gülen arasında, herkul.org’da yayınlanan yazıların bu dizilere yerleştirildiği, aramalarda bazı ele geçirilen silahlardaki seri numarasının, emniyetteki silahlarla benzerlik taşımasının, bir yol gösterme olarak da kabul edilebileceği ön görülmüş. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, bu sürece hiçbir siyasi etki dahil edilmemiştir. 

İNFİAL DUYMAYA GEREK YOK: Bu cemaatin başı olan Mehmet Doğan’ın şikayeti, daha sonra da delillendiren Mehmet turan isimli kişi, iki numaralı sanığın verdiği bilgilerden hareketle böyle bir soruşturma başlamıştır. Yargı sürecini takip edeceğiz. Soruşturmanın gizliliği esastır. Olayın bütününe bakmak, yargı sürecini takip etmek, soruşturmanın gizliliği esasına uymamız gerekir. Sürecin henüz başındayız. Ümit ederiz ki adil adaletli bir soruşturma yürütülsün ve sonunda masum insanlar bu meselenin dışında kalsınlar. Şu anda da esasen sadece şüpheli konumunda bulunan kişilere yönelik bir soruşturma yapılıyor. Bir infial duymaya gerek yok. Türkiye bu süreçlerden ilk defa geçmedi, umarız bu son olsun. 

UMARIM ADİL KARAR VERİLECEKTİR: İddialar biraz önce söylediğim gibi başsavcının iddiaları, bir yargı insanı olarak bizim de dikkatimizi çekmektedir. Silahlı terör örgütü kurmak yönetmek üyesi olmak, iftira suçlarıdır. Bunların içinde basın özgürlüğü kapsamında düşünebileceğimiz bir suç yoktur. Böyle bir ithamın içinde insanlara biçilen rol nedir, hangi delillerle itham ediliyorlar, yargı süreciyle öğrenebileceğim. Bu iddialara karşı, bunlar gazetecidir diyenlere, bende şunu söyleyebilirim. Ergenekon davalarında söylediğim için, kendime olan saygımdan tekrarlayabilirim, hiç kimsenin Türkiye’de suç işleme imtiyazı yok. Falan meslekte olurs güle güle işleyebilir gibi bir mantık beşinci dünyaülkelerinde olur ama Türkiye’de buna kimse rıza göstermez. Tekrarlıyorum bu herkesin dikkatinizi çeken konu yargı sürecinin henüz yeni başlamış olmasıdır. Bazı kişiler hemen ifadelerinden sonra serbest bırakıldığına göre umarım diğerleri hakkında adil bir karar verilecektir. Hükümet olarak siyaset kurumu olarak böyle bir sürecin içinde veya müdahili değiliz. 

CHP ’li Haluk Koç ikinci kez isim listesi açıkladı. Bu atamaları duyurmak için de bir web sitesi açtıklarını duyurdu. Bu açıklamalar hakkında neler söyleyeceksiniz?
İSTİSNA KADRO HEP VARDI: Haluk koç şunu bilir ve bilmeli ki, istisnai kadro dediğimiz şey Türkiye cumhuriyeti kurulduğundan beri vardır. Bu şudur, mezuniyet önemlidir, KPSS de dahildir, bazı işler için, nitelikli işleri için imkan veren, hem istisnai hemde sayı bakımından kadrolar bulunur. Başbakanlıkta, meclis başkanlığında, bakanlıklarda az sayıda da olsa vardır, belediyelerde de vardır. Bu istisnai kadroları kurumun başında olanlar kullanırlar. Bu da bir gelenektir. Bu konuda bir soru gelir diye, çalışma ve sosyal güvenlik bakanından bana bir istatistik getir dedim. Şu anda bir rakam vermeyeceğim. 1993-2002 yılları arasında, ak partinin iktidar olmadığı dönemlerde atananların sayısı, 13 yıllık iktidarında atananların iki mislidir. 

İnsan biraz sıkılır. Meclis’te ataması yapılmış istisnai kadrolardan, sizin sadece çocuğu, oğlu değil, gelini de Meclis’te olanlar var. Ben bunları teşhir mi edeyim? Zamanında Önder Sav’a da Baykal’a da rica etmiştim. Onların bir kabahati yok. TRT’de buna benzer atamalar olduğunu söyledim. Buradaki sayı CHP, ANAP, Refah Partisi, AK Parti dönemlerinin 10 mislidir. Mecbur ederlerse, çocuklarıyla, baldızlarıyla eşleriyle birlikte yüzlerine vururuz. O zaman sayın Koç bu partide yoktur. Genel başkanına danışsın. O dönemlerde de atanan CHP’lileri açıklayın desinler. Bunlar neyi halleder? Herkesin kanunen yapacağı şeyi, etik açıdan eleştirebilirsiniz. Ama bunun kanunsuz bir tarafı yok ki. bir tanesine cevap verdim, adamı rüyamda görmedim, ismini duymadım. Ama meclis’te çalışmış deyince, dosyasından baktırdım. Adam Mamak belediyesinde, Çalışma Bakanlığı'nda çalışmış, Bolu’da il müdür yardımcılığı yapmış, 16 yıl sonra da Meclis’te geçici görevle gelmiş. Bunun benimle ne ilgisi var? 

Şimdi dün de açıkladığında, benim yeğenimin Botaş genel müdür yardımcısı olduğunu söylüyor. Sen profesörsün, onun yok. İngiltere’den doktorası var. Ama Türkiye’de enerji içinde ilk 5’in içine girer. 10 sene de, 7 sene diyebiliriz sayın Abdullah Gül’ün yanında enerji danışmanı olarak çalıştı. Üç dil bilen, bu kadar iyi yetişmiş insan neden genel müdür olmadı diye şikayet edeceğine, neden genel müdür yardımcılığı yaptı diye söylüyor. kamutürk

Editör: Wan Haber