Bazı gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın son durağı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) oldu. TÜİK Bölge Müdürü Mustafa Uslu ve personel tarafından karşılanan bakan Yılmaz, tek tek personelle tokalaştı. Uslu’nun odasına geçen Bakan Yılmaz, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) gibi TÜİK Bölge Müdürlüğü’de aslında deprem mağduru olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, burada çalışan arkadaşların çok zor şartlar altında görevlerini yürüttüklerini belirti. 14 ay boyunda konteynırlarda görev yamak zorunda kaldıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, “Şimdi yeni bir ortama kavuşmuş oldular. İstatistiklere baktığımızda Van Bölge gerçekten çok farklı bir duruma geldiğini görüyoruz. 2011 yılında yaşanan depremden sonra, 2012 ve bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda deprem öncesine göre daha iyi bir noktaya gelmiş durumdayız. En açık kanıtı bunun nüfus. Depremle birlikte yüz binlerce vatandaşımız göç etme zorunda kalmıştı. Ama en kısa zamanda bu toparlandı. Deprem öncesi nüfusumuz 1 milyon 22 bin iken, 2012 yılı sonundaki nüfusumuz 1 milyon 51 bin oldu. Yani 30 bin civarında bir nüfus artışı görüyoruz. İlimizde bu depremin yaralarının sarıldığına dair göçün tersine döndüğünün en açık göstergesidir. Adrese dayalı sistemde bunu tespit ediyoruz. Ayrıca nüfus ve konut araştırması gerçekleştirdik. Buradan da bölgemizle çok sayıda yeni yeni istatistikler ürettik” dedi.


“VAN, MUŞ, BİTLİS VE HAKKARİ BU 4 İL BAZINDA AÇIKLANAN RAKAMLARA BAKTIĞIMIZDA YİNE İŞSİZLİĞİN YÜZDE 8.9 GİBİ BİR DÜZEYE GERİLEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”


Bakan Yılmaz, “Bu bölgemizde Van iline baktığımızda 2011 yılında işsizlik oranı 9.8. İş gücüne katılım yüzde 43, istihdam oranı yüzde 39. Bunlarda gerçekten önemli rakamlar. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bu 4 il bazında açıklanan rakamlara baktığımızda yine işsizliğin yüzde 8.9 gibi bir düzeye gerilediğini görüyoruz. Bu çok sevindirici. Türkiye genelinde bu rakam 9.2’dir. 0.3 düzeyinde de olsa Türkiye ortalamasının altına inmiş durumda. Bu da çok çok sevindirici. Yine depremin yaralarının sarıldığına dair, burada ciddi bir ekonomi aktivitenin başladığına dair, en önemli göstergelerden bir bence bu. İş sizlik oranında 2011 yılına göre yüzde 3.4 bir gerileme söz konusu. Buda gerçekten dediğim gibi son derece sevindiricidir” dedi.


“İLK DEFA TÜRKİYE’NİN NÜFUSUNU 2075’E KADAR TAHMİN ETTİK”
İlk defa TÜİK bu sene 2075 yılına kadar nüfus tahmini yaptığını ifade eden Bakan Yılmaz, “Daha önce hiç bu kadar uzun vadeli tahmin yapmıyordu. İlk defa Türkiye’nin nüfusunu 2075’e kadar tahmin ettik. Orada da tabii şu gerçeği gördük. En fazla 2050’lerde 93.5 milyona çıkıyor, 2075’ler de ise nüfusumuz 89 milyona geriliyor. Bunu da görmüş olduk. Bu dönük tedbirler tartışmalar biliyorsunuz yapılıyor. Bir taraftan da illerimizin 2023 yılına kadar nüfusunu tahmin ettik. Böyle bir şey de daha önce de hiç yapılmamıştı. İl bazında TÜİK nüfus tahmini yapmamıştı. Bunu da baktığımızda bugün Van 19’uncu il konumunda. Nüfus büyüklüğü itibarı ile 81 ilimizin içerisinde 19. sırada. Van ilk 20’ye giriyor. Ama nüfus artış hızı oldukça yüksek. Türkiye ortalamasının üstünde. 2023 yılında inşallah 1 milyon 300 bini aşmış olacak. Bu bizim bu günkü şartlardaki tahminimiz. Ben inanıyorum Van’da birçok güçlü ekonomi faaliyetler, çok daha iyi bir huzur ortamıyla çok rahat 1,5 milyona gider tahmin ediyorum. O zaman da ilk 15’e Van çok rahat girecektir. Van’da bu anlamda büyük bir potansiyel var bu anlamda. Genç bir nüfusu var. Türkiye genelinde yaş ortalamamız 30’un üzerinde. Van genelinde ise 20 yaş civarındadır. Türkiye genç bir nüfusa sahip, bu bölgelerimiz çok daha genç bir nüfusa sahip. Bu avantajımızı çok iyi değerlendirmemiz lazım” dedi.


Bakan Yılmaz, daha sonra Ankara’ya gitmek üzere havaalanına gitti.

""

Editör: Wan Haber