Yılmaz, başvuru yapan firmaların değerlendirildiğini ve 26’sının tespit edildiğini söyleyerek, “26 firmanın taahhüt ettiği toplam istihdam sayısı 6 bin 905 kişidir. Bir de yan dalların istihdam oluşturacağını düşünürsek, ben bu sayının rahatlıkla 10 bini aşacağını düşünüyorum” dedi. 


Hakkari’ye gitmek üzere öğle saatlerinde Van’a gelen Bakan Cevdet Yılmaz, Ferit Melen Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Fatih Çiftçi ile AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, Van’da devam eden Tekstil Kent Projesi’nde herkesi mutlu eden bir aşamaya gelindiğini söyledi. Bakan Yılmaz, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Tekstil Kent Projemizin çok somut bir aşamasına gelmiş bulunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Niye yapıyoruz bu çalışmayı? Uzun yıllar bu bölgemizde göç yaşandı. Yeterince sanayileşme gerçekleşmedi. Üretim artışı gerçekleşmedi. Biz de bir taraftan altyapıya yaptığımız yatırımlarla üniversiteden yollara, havalimanlarından hastanelere birçok yatırımımızla daha iyi bir yatırım ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan teşvik programlarımızla bu bölgemizde yatırım yapanlara ciddi destek sağlıyoruz. Fakat Van’da bu da yetmez dedik. Bunun üzerine ekstra bir çabayla Tekstil Kent isimli projeyi başlattık. Buradaki amacımız, daha fazla insanımız, özellikle gençlerimiz iş sahibi olsunlar. Kayıtlı bir şekilde, sigortalı bir şekilde, evlerine düzenli bir şekilde gelir götürebilsinler. Buradaki göçü daha bir azaltalım. Üretkenliği artıralım. Katma değeri artıralım. Bütün bu amaçlarla bu projemizi gündeme getirdik.” 

bakan-yilmaz.JPG
 

“DAP EYLEM PLANIMIZI BAŞBAKANIMIZ İLAN EDECEKTİR”
Projeyi hayata geçirdikten sonra Van’ın sanayileşmesinin yeni bir aşamaya geçmiş olacağını ifade eden Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van’da farklı bir aşamaya geçmiş olacağız. Van, Doğu Anadolu Bölgesi’nde çok büyük ölçekli bir ilimiz. Doğu Anadolu’nun genel sanayileşmesine de bunun ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum. Sanayileşme dediğimiz bir kültür meselesidir, bir disiplin meselesidir. Buna uygun bir iş gücü oluşma meselesidir. Çalışma anlayışının, zihniyetinin gelişmesi meselesidir. Bütün bu konularda ben bu tekstil kentin çok önemli bir işlev göreceğine inanıyorum. Önümüzdeki haftalarda DAP Eylem Planımızı Başbakanımız ilan edecektir. Burada da yine Doğu Anadolu Bölgesi için farklı eylemlerimiz var. Çok daha geniş bir biçimde sizlerle paylaşılacaktır.” 
 

“7 MAYIS 2015’TE İŞLERİMİZİ TAMAMLAMAYI ÖNGÖRÜYORUZ”
Tekstil Kent Projesi’ni Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yaptıklarını ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Bu kapsamda devam eden projede, 7 Mayıs 2015’te işlerimizi tamamlamayı öngörüyoruz. Bu yılın ortalarında, inşallah artık uzun zamandır devam eden bu projemizi sonuçlandırmayı öngörüyoruz. Toplam bütçesi 45 milyon TL civarındadır. Doğalgaz dağıtım iletim ve atık su hatları projelerinin maliyetleriyle toplam harcamanın 50 milyon TL olması beklenmektedir. Bugüne kadar 69 firma tekstil kentte kapalı alan tahsisi için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) başvuruda bulunmuştur. Başvuru yapan 69 firmanın beyan ettiği toplam istihdam sayısı 12 bini aşıyor. Toplam kapalı alan talepleri 138 bin 500 metrekaredir. Toplam taahhüt ettikleri sabit yatırım tutarı 76.8 milyon TL. Başvuru yapan firmalar değerlendirildi. Objektif kriterlerle kurallarla değerlendirildi. Bu kriterleri de sizlere ilan etmek istiyorum. Hiçbir şekilde keyfi yaklaşım sergilenmedi. Birinci kriterimiz istihdam sayısının büyüklüğü. Sonuçta bütün bu işleri istihdam artsın diye yapıyoruz. Kim daha fazla istihdam taahhüt ediyorsa o öncelik kazanmış oluyor. Sabit yatırım tutarının büyüklüğü ikinci kriterimiz. Yatırımda öz kaynak oranının büyüklüğü, bu da üçüncü kriterimdir. Tekstil sektöründe direkt/dolaylı ihracat tecrübesi, tekstil alanında tesis varlığı veya tecrübe durumu da diğer kriterlerimizdir.” 

van-tekstil-kent.jpg


Başvuru yapan firmaların değerlendirildiğini ve sonuçta 26 firmanın tespit edildiğini söyleyen Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Bunlara inşallah bu alanları tahsis edeceğiz. 26 firmanın taahhüt ettiği toplam istihdam sayısı 6 bin 905 kişi. Bu doğrudan istihdamdır. Bir de tekstil kentin ulaşımından hizmet sektörlerine birçok yan dalların istihdam oluşturacağını düşünürsek, ben bu sayının rahatlıkla 10 bini aşacağını düşünüyorum. Toplam taahhüt ettikleri sabit yatırım tutarı 45.6 milyon TL’dir. Tahsis edilen toplam kapalı alan 43 bin 200 metrekaredir. Taahhüt ettikleri toplam satış geliri 168.2 milyon TL’dir. 26 firmadan 15’i ihracat tecrübesine sahip olup, 8 firmanın ise halihazırda Van’da yatırımı mevcuttur. Alan hazır, altyapı hazır, bina hazır makineniz getirin kurun, insanlarımızı istihdam edin ve üretime başlayın diyoruz.”


Basın toplantısının ardından Bakan Yılmaz, beraberindekilerle helikopterle Hakkari’ye gitti. 

Editör: Wan Haber