Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınının birinci yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Covid-19 tüm dünyanın birlikte savaştığı, vaka ve ölüm sayıları bu kadar yüksek ilk salgın. 

Dünyada kullanımda olan 7 aşı var. Türkiye büyük bir yarışın olduğu aşı tedariğinde en hızlı davranan ülkelerden biridir.

YERLİ AŞI YAKIN GELECEKTE
Çok yakında 5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşılarımızı kullanacağız. Aşı programı muntazam şekilde yürüyor.

Koronavirüs kısa sürede grip gibi bir hastalık haline gelmeyecek ama çok geçmeden gücünü kaybedecek. Aşı tamamlanıncaya kadar elimizdeki tek silah tedbirdir. Maske ile virüsün bulaşma yollarını kapatmalıyız. 

Kaybettiğimiz ilk hasta 89 yaşında kronik hastalıkları olan bir eczacıydı. Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrılan insan sayısı 30 bine, toplam vaka sayısı ise 3 milyona yaklaştı. 

Türkiye Koronavirüs Bilim Kurulu, DSÖ'nün hastalığı pandemi olarak ilan etmesinden çok önce; 22 Ocak'ta kuruldu. Kurul, sağlıkla ilgili ilk rehberi 24 Ocak'ta hazır hale getirdi. 

Türkiye, 4 Şubat'ta kendi ürettiği tanı kitini dağıtmaya başladı.

Filyasyon uygulamasına hemen başlamasaydık, karşımızda daha ağır bir tablo olacaktı. 

VATANDAŞA YENİ ÇAĞRI
İlk vakadan tam bir yıl sonra bugün size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlığı, belirsizlik ve bıkkınlık duygularını üstümüzden tümüyle atalım. Bütün ruhumuzla, geleceğe ilişkin planlarımızla hayata, yarınlarımıza bağlanalım. 

Risk haritasında 39 ilimiz yüksek veya yüksek risk grubunda. Bu iller tüm Türkiye'ye karşı sorumlu. 

Editör: Wan Haber