Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bilginin kaynağı üniversite, üretimin kaynağı sanayi. Artık bunları evlendirmemiz lazım ve teknoloji diye bir çocuğumuz olmalı" dedi.
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere bu kente gelen Bakan Ergün, iş adamlarıyla yaptığı istişare toplantısının ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde akademisyenlerle bir araya geldi. Burada üniversite bünyesinde kurulan ÜSKİM'i ziyaret eden ve laboratuvarlardaki çalışmalar hakkında bilgiler alan Ergün, daha sonra akademisyenlere hitap etti.
Bakan Ergün, ülkenin çok temel bir ihtiyacından dolayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın isminin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak değiştirildiğini söyledi. Artık bilimin, sanayinin ve teknolojinin bir arada düşünülmesi gerektiğini kaydeden Bakan Ergün, "Teknolojiyi ön planda tutacaksak bizim bilgiyle üretimi buluşturmamız lazım. Bilginin kaynağı üniversite, üretimin kaynağı sanayi. Bunları evlendirmemiz ve teknoloji diye bir çocuğumuz olmalı. Çünkü bilimle sanayi buluşmazsa, ileri teknoloji ortaya çıkmaz. Üniversiteler düşünce merkezleri, bilgi üretim merkezleri. Ama bildiğimizin bir karşılığı olmalı. Bu bildiğimizden bir şey ortaya çıkmalı. Biz de bu konuya odaklandık. Çünkü Türkiye'nin geleceği bu noktada" diye konuştu.
Bu düşünceden hareketle üniversitelerle ilişkileri güçlendirdiklerini kaydeden Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Böyle bir ihtiyacımız vardı ve bu ihtiyaç, bilim politikaları ile sanayi politikaları arasında doğrudan temas gerektiriyordu. Yeni yapımızla bir yüzümüzü üniversitelere, diğer yüzümüzü sanayicilere çevirdik. Günümüzde bilgi demek güç demektir. Güç demek bilgi demektir. Yani ne kadar biliyorsanız o kadar güçlüsünüz. Dolayısıyla evrensel bilgi üretim merkezleri olan üniversiteler ülkemizin kaderini tayin eden en temel yerlerdir. Herkesin bunu böyle görmesi lazım. Bu nedenle kendimizi yeniden kurguladık ve bu ilişkileri güçlendirdik. Çünkü bu alanlarda atacağımız bir adım diğer alanlarda atacağımız adımları daha da hızlandıracaktır. Biz de buna son derece önem veren bir yaklaşım içinde hareket ediyoruz."
Bakan Ergün, bazı akademisyenlerin üniversitelerin ticaretle yakınlaşmasını garipseyebileceğini de anımsatarak, "Şimdi hani bir kanaat vardır. 'Sanat sanat için mi yapılmalı. Sanat insan için mi yapılmalı' diye. Bunu biz bilim için de düşünebiliriz. Örneğin 'Bilim bilim içindir, bilim toplum içindir' düşüncesini ortaya koyabiliriz. Ama tek başına birini savunmaya ihtiyaç yok. Sırf bilim için bilim yapılır. Zaten temel bilimlerde güçlü olmazsanız diğer bilimlerde güçlü olamazsınız. Ama 'bilim toplum içindir' düşüncesini de ihmal edemeyiz. Sonunda bilginin ticarileşmesi lazım. 'Bilim bilim içindir' diyerek te çalışma yapalım ama bir tarafımız da 'bilim toplum içindir' diye çalışsın ve bilgi ticarileşsin. Onun için üniversite ve sanayi camiasının işbirliğini güçlendirin" ifadelerini kullandı.
Toplantıda konuşan ve sunum yapan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Mehmet Karaaslan, bu gün artık Türk gençliğinin Arge gibi yeni kavramlarla tanıştığını belirterek, "Bu çok önemli bir değişimdir. Ülkemizi 2023'lere, 2071'lere bu düşünce taşıyacaktır. Biz de üniversiteler olarak üzerimize düşeni her zaman yapacağız" şeklinde konuştu.
Toplantıya, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdi, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Dr. Yıldırım Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve çok sayıda akademisyen katıldı.
(YUT-YHY-Y)

12.02.2013 18:00:58 TSI

Editör: Wan Haber