İshak KARA – Van Haber

Turizm alanında, yapılan tüm çalışmalara rağmen istenilen seviyeye ulaşılmayan Van’da, festivale bu kez Van Ak Parti milletvekilleri Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, İl Kültür Turizm Müdürü Muzafer Aktuğ ve ‘Bak hele Bak ‘kahvaltı salonu sahibi Yusuf Konak katılırken, turizm acente temsilcileri ve otel yetkilileri katılmadı.

Turizm alanında büyük beklentiler içinde olunduğu halde, bir türlü istenilen başarıya ulaşılmayan Van’da, çeşitli kurumların öncülüğündeki turizm elçileri, dış ülkelere seyri sefer yapmaya devam ediyor.

Geride bıraktığımız yıllarda, sanayi, turizm, yatırım alanında, başta Van Valiliği olmak üzere, kentin çeşitli STK, Meslek odası temsilcileri  ve iş adamlarından oluşan heyetler, dünyanın değişik ülkelerine giderek, turizm, sanayi, yatırım vs alanlarda fuarlara, festivallere katılıp temaslarda bulunup görüşmeler yaptılar.

Avrupa, Rusya, ABD ve kimi Arap ülkelerinin de aralarında bulunduğu ülkelere yapılan gezilerde, Van’ın tarihi, doğal ve turistik değerleri anlatıldı. Bu gezilerde hatrı sayılır paralar harcandı ancak, sonuca ulaşılmada istenilen başarı elde edilemedi.

Kimi kurum ve kuruluşlar bunun aksini iddia ettiyse de, son üç yılda kente gelen turist sayısına bakıldığında, söz konusu kurum ve kişilerin inkar iddiasında çok da haklı olmadıkları görülüyor.

Yeteri sayıda turistin ziyaret edip konaklamadığı tarihi ve turistik kentte, turizm acenteleri, oteller vs işletmeler yerli turiste hizmet vermekle yetindiler.

ABD’YE 4.ÇIKARMA

Yaşanan kötü gidişat orta yerde dururken, turizm patlamasında ısrarcı olan Van Valiliği, bir kez daha ABD’nin yolunu tuttu ve turizm elçileri kafilesine bu kez Ak Partili vekiller de dahil oldu.

Van Valisi Münir Karaloğlu’nun ısrarcı girişimleriyle yola çıkan turizm tanıtma kafilesinde şu isimler yer aldı. Ak Parti milletvekilleri Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi, İl Kültür Turizm Müdürü Muzafer Aktuğ, Yard. Doç. Dr. Memet Metin Barlık, dünyada Urartu dilini okuyan ve yazan 38 kişiden biri olan Mehmet Kuşman, Van yöresinde yetişen Üzerlik ve folklorik kitre bebek yapan Van Uzay Kültür ve Sanat Derneği’nden Özlem Arslan ve Ulaş Odabaş, Savatlı Gümüş tasarımı yapan Urartu Gümüşçülüğün sahibi Erhan Çelik ve Urartu Gümüş El Sanatları Takı Tasarı Atölyesi sahibi Ferhat Şimşek yer alıyor. Van Aktif ve Sanayici İşadamları Derneği (VASİAD) Başkanı Ali Çiçeksay, ’Bak Hele Bak’ kahvaltı salonu sahibi Yusuf Konak katıldı.

13.5 saat süren uçak yolculuğu sonunda, Californiya Eyaleti’nin Los Angeles şehrinde düzenlenen‘Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’ne katılan turizm elçileri, açtıkları standlarda, Van yöresine ait, tarihi, turistik, kültürel değerleri tanıttılar.

Los Angeles’teki festivale katılarak stanttaki etkinliklere iştirak eden Van Milletvekili Fatih Çiftçi, bir değerlendirme yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında Van’ın tanıtılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çiftçi, bu etkinliklere katılımları sağlayan Van Valisi Münir Karaloğlu’na ‘teşekkür’ etti.

Dünyanın süper gücü Amerika’da Van’ın tanıtılmasının önemine işaret eden Çiftçi; ”Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen festivale Van’ın katılması çok önemli. Festivale çok büyük bir ilgi ve katılım var. Van son 3-4 yıldır gerek Türkiye’de gerekse dünyada çok iyi tanıtılıyor. Urartulara 300 yıl başkentlik yapmış ilimiz 7 bin yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Ancak Van, yıllardır Türkiye’de ve dünyada hak ettiği tanıtımı yapamıyordu. Bugün ise festivaller ve etkinlikler kapsamında mükemmel bir şekilde tanıtılıyor. İlimizdeki tarihi eserler, kültürel mekanlar insanlarımızla paylaşılıyor. Bu tür organizasyonlardan bir tanesi de Amerika’nın Los Angeles kentinde. Van Valiliği güzel bir organizasyon yapmış. Stantta Akdamar’ı, Artos dağını, İnci Kefali, Van Kalesini, Urartu yazılarını, el sanatlarımızı, gümüş savatçılığını, ilimizin sembolü olan kedimizi görüyoruz. Milletvekilleri olarak ilimizin tanıtımı için yapılan tüm projeleri destekliyoruz. Emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

Festival alanında tüm halaylara ziyaretçilerle birlikte katılan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da kısa bir açıklama yaptı. Orhan “ Los Angeles’teki festivale Van olarak 4’ncü kez katılıyoruz. Şimdi artık dünyanın en büyük fuarlarında Van’ın standı açılıyor. Bu anlamda Van ekibi artık yaptığı başarılı tanıtımlarla profesyonelleşti. Festival alanındaki stantta ilimizin tanıtımı için çok güzel bir konsept oluşturulmuş.‘Anadolu Kültür ve Yemek Festivali’ Dünyanın en büyük organizasyonlardan bir tanesi. Van standı da çok büyük. İlimizin inanç ve kültür değerleri standa kurulmuş. Festivalin ilk günü olmasına karşın çok büyük bir katılım var. Van’ın da böylesi büyük organizasyonlara katılması çok önemli ve çok büyük getirileri olacağını tahmin ediyorum” diyerek görüşlerini dile getirdi.

Editör: Wan Haber