Afgan mültecilerin savaştan ve ekonomik sorunlardan dolayı Türkiye’ye göçü devam ediyor. Taliban’dan kaçarak ülkelerini terk eden mültecilerin geçmek istedikleri en önemli güzergâh çoğunlukla İran-Türkiye sınırı oluyor. Organizatörler rehberliğinde yolları ve yüksek dağları yürüyen mülteciler, Başkale, Saray, Çaldıran ve Özalp’ın köylerinden Türkiye’ye giriş yapınca, yüklü paralar karşılığında onlara eşlik eden organizatörler tarafından kandırılıp yarı yolda bırakılıyor. 

‘Ölümün izinden gitmek’ 

Daha iyi bir gelecek umuduyla ülkelerinden kaçan Afgan mültecilerin zorlu şartlar altında yaşam mücadelesi de devam ediyor. Kilometrelerce yol yürüyen mültecilerin umut yolculuğu çoğu zaman hüsrana uğruyor. Her yıl, ülkeye kaçak yollarla giren binlerce düzensiz göçmen yakalanarak İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezine teslim ediliyor. Yine çoğu mülteci de bu yolculukta donarak, trafik kazasında, boğularak can veriyor.  Kış ayında donarak hayatını kaybeden mültecilerin cansız bedeni karlar eridikten sonra ilkbaharda gün yüzüne çıkıyor. Hayatını kaybeden mülteciler, Van’da bulunan Kimsesizler Mezarlığı’na defnediliyor. Mülteciler için bu döngü hep böyle devam ediyor. Kışın donarak hayatını kaybeden mültecilerin cansız cesetlerine yine bir umut yolculuğuna çıkan mülteciler denk geliyor ve onların bu yolculuğu ölümün izinden gitmeyi sürdürüyor.

‘Engel oluşturmuyor’ 

Konuyla ilgili Wan Haber’e değerlendirmelerde bulunan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi Avukat Bahtiyar Kandeğer, sınıra örülen duvarın geçişler noktasında herhangi bir engel oluşturmadığını dile getirerek, “Öncelikle duvar örülmesi geçişler noktasında herhangi bir engel oluşturmadığını düşünüyorum.  Ancak geçişlerin aksamasını ve sekteye uğramasına sebebiyet vermektedir. Bu anlamda geçişler olsa da sınır bölgelerinde alınan ciddi önlemler dolayısıyla geri itmelerden kaynaklı olarak geçişler aksamakta kısmen de olsa yavaşlamaktadır. Kayıt altına alınmayan veya ülkeye girişte geri itilen binlerce mülteci bulunmaktadır” dedi. 

‘Ölümler artacak’ 

Bu kış mülteci ölümlerinin artacağını belirten Kandeğer, “Bu kış Van sınırlarında bulunan duvarın büyük çoğunluğunun tamamlanmış olması nedeniyle yeterli araştırma yapmadan gelen kişilerin daha çetin şartlarla karşılaşacağı aşikardır. Sınır geçişlerinin engellenmesi için yapılan duvar, yeterli araştırmayı yapmadan yola çıkan kişilerin daha zor bir yol ile karşılaşmasına sebebiyet verecek. Bu da mültecilerin donarak ölmesine sebebiyet verecektir. Sınırda donarak hayatını kaybeden mültecilerin sayısı artacak” diye konuştu.  

‘Herkes empati yapmalı’ 

Kandeğer, herkesin mülteciler için gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:  

“Eklemek istediğim temel husus mültecilerin keyfi olarak vatanlarını topraklarını terk edip gelmedikleri. Mültecilerle en ufak teması bulunan veya bulunmayan herkesin empati yapması gerekli hassasiyeti göstermesidir.  Mülteciler ucuz iş gücü olarak görülmemeli. Gereken saygı ve sevgiyi bir dünya vatandaşı olarak yaşadığımız yerde görmelidirler.”

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber