Van Gölü Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Ermeni Kilisesi (Akdamar Kilisesi), bu yıl 5. kez ayine kapılarını açacak. Gerçekleştirilecek ayin öncesi gazetemize konuşan Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan “Ayinimizde ülkemizin ve dünyamızın barışı, huzuru için dualarımızı tanrıya yönelteceğiz. El ele verip iki ülkenin kardeşliği, birlik ve beraberliği için elimizden geleni yapacağız” dedi.

İlhan Siyahtaş

Van Gölü Akdamar Adası'nda bulunan Surp Haç Ermeni Kilisesi (Akdamar Kilisesi), Türkiye Ermenileri Patrikliği organizasyonuyla bu yıl beşinci kez gerçekleşterilecek ayine ev sahipliği yapacak. Ayini Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan yönetecek. Ateşyan tarafından Van’a davet edilen dini liderler ile diplomatik temsilcilerin yanı sıra yurt içinden dışından gelen Ermeniler ayine katılacak. 

“Van’a gelecek kadromuz ağır”

Ayini ilk sene tam gününde yaptıklarını, bu yıl hac gününde aynı tarihlerde İstanbul’dan uzaklaşmak istemedikleri için Van’daki ayni bir hafta önce yaptıklarını belirten Başepiskopos Aram Ateşyan,  “Ayinimizde ülkemizin ve dünyamızın barışı, huzuru için dualarımızı tanrıya yönelteceğiz.  Bu yılki ayine benim ile birlikte Rum Patriği Hazretleri Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Sayın Yusuf Çetin, dini önderimiz Başepiskopos Khajak Barsamyan,  Alman Rahip,  bir ihtimal İngiltere, Londra Başpiskosomuz mevcut olacak bu ayinde. Bu sene Van’a gelecek kadromuz ağır. Biz Van’a gelecek olan misafirlerin ayinlerine katılıyoruz. Geçen sene Trabzon Sümela’da Sayın Bartholomeos’un misafiriydim. Bilindiği gibi Sümela’da onlara ayin yapma hakkı tanındı. Bende ayinlerine katıldım. Bu yılda ben davet ettim kendilerini.  Sağolsunlar bizleri kırmadılar ve ayinimize katılmayı kabul ettiler. Davet ettiğim kişiler ilk defa Akdamar Kilisesine gelip ayine katılacaklar. Bunlarla birlikte bazı diplomatlarda gelecek, Adana Amerika Başkonsolosu da gelecek. Ermenistan’dan bu yıl gelecek üst düzey din adamı yok. Gelecek sene Ermenistan’dan üst düzey din adamı katılabilir. Bu tür fırsatları Van’ın değerlendirmesi gerekir. Sadece Ermeniler değil, bilindiği gibi Rumlar, Süryaniler, diğer mezhepler ait insanlar Anadolu’da yaşamışlardır. İlk kez Sayın Patrik Hazretleri buraya gelecek, bunu değerlendirmek gerekir. Böylelikle bunlara da yol açılmış olacaktır. Her sene bunları davet etmek gerekir. Sadece ben Ermeni Patriği olarak değil, Van’daki siyasetçiler, yerel yöneticiler, basın el ele verip bu toplumu Van’a çekmemiz lazım” dedi.

“Gidiş gelişler bir umut ışığıdır”

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın  12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katılmak üzere  Türkiye’ye gelmesini takdirle karşıladıklarını ifade eden Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan “Daha önce de 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Ermenistan’a gitmişti. Bu gidiş gelişler umut ışığıdır, iki toplum için yararlı yaklaşımlardır. Buda bir adımdır. Siyasilerin mutlu günlerini kutlamaları güzel gelişmelerdir. Bu tür şeyler uzun yıllardır olmamıştı. Bu ziyaretin akabinde neler olur, bu tür hareketler neler getirir bunun sonucunu umutla bekliyoruz” diye konuştu.

“Bunların hepsi güzel adımlardır”

Son beş yıl içerisinde iki ülke arasında yaklaşımların daha farklı olduğuna işaret eden Ateşyan, “Sayın Başbakanda 1915 ile ilgili olarak üzüntülerini paylaşmıştı. Bende buna karşılık vermiştim, bu yankı bulmuştu. Daha sonra yine Başbakanımızı ve Dışişleri Bakanımızı ziyaret etmiştik. Ziyaret sırasında Sayın Başbakanımızın barışı temsil eden zeytin dalını uzattığını ve bunun kurumlaşması ve meyvesini almamız gerektiğini belirtmiştim. Bunların hepsi güzel adımlardır, acıları paylaşmak, mutluluklara katılmak gelecek için yatırımdır. Bence bu beş sene içerisinde olan değişikliklerin gelecek için daha gelişeceğine inanıyorum” ifadelerinde bulundu.  

“Van’a sevgilerimizi iletiyoruz”

Van’da bulundukları süre içinde Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı makamında ziyaret edeceklerini,  Pazar günü yapılacak ayin sonrası Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın düzenlediği öğlen yemeğine katılacaklarını sözlerine ekleyen Aram Ateşyan, “Ayin vesilesiyle her zaman olduğu gibi Vanlı kardeşlerimize sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz. Dualarımızdadırlar her zaman. İnanıyorum ki Van’daki kardeşlerimiz bizimle beraber barışı, huzuru arzulamaktadırlar. El ele verip iki ülkenin kardeşliği için birlik ve beraberliği için elimizden geleni yapacağız” diye belirtti. 

Editör: Wan Haber