2012 yılında Antalyalı gazeteci, akademisyen ve öğrenciler tarafından kurulan keşif ekibi, ilk doğu gezisini Van’a yaptı. Daha önce yurtiçi ve yurtdışına onlarca gezi düzenleyerek çektikleri fotoğrafları halkın beğenisine sunan keşif ekibi, 4 günlük Van programına başladı. Keşif ekibi, profesyonel bir rehber eşliğinde Van’ın güzellikleriyle ilgili çekecekleri fotoğrafları ulusal ve uluslar arası gezi sitelerinde ücretsiz yayınlayacak. İlk kez Van’a gelen keşif ekibi Van Valisi Münir Karaloğlu’nu da makamında ziyaret etti.
 

-“ VAN CADDELERİ, GECE VAKTİ, ANTALYA’DAN DAHA CANLI”
Van’ın tarihi ve kültürel güzellikleri karşısında şaşkınlıklarını dile getiren keşif ekibi, Vanlıların misafirperverliğine de hayran kaldılar. Şehir merkezini gezmek için gece 22.00’den sonra caddeye çıkan ekip; gördükleri canlılık karşısında oldukça mutlu oldular. Ekip üyeleri: ”Antalya’da alışveriş merkezlerinin dışında gece 22.00’den sonra büfe dahil açık yer bulmakta zorlanırsınız. Ama Van’da gece geç saatlere kadar caddelerde insanlar çok rahat bir şekilde dolaşıyor. İşyerleri ve kafeler açık. Asayiş anlamında da Antalya dahil olmak üzere birçok kentten daha güvenli. Van’ı bu kadar güzel ve güvenli bir şekilde bulacağımızı tahmin etmiyorduk. Bu, Van’a ilk gelişimizdir. Bundan sonra fırsat buldukça bu güzellikleri görmek için geleceğiz. Ayrıca insanlara da buraları görmelerini tavsiye edeceğiz” diye duygularını dile getirdiler.

 

-“ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARIYLA SONUÇLANIRSA VAN BÖLGENİN ÇEKİM MERKEZİ OLACAK”
Vali Münir Karaloğlu da Antalya keşif ekibini ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Van’ın Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olduğuna işaret eden Karaloğlu: “Cumhuriyet döneminde ihmal ettiğimiz yerlerden de bir tanesi de, Van’dır. Son 30 yıldır da gidiş-gelişlerin azaldığı, zaman zaman tamamen bittiği bir şehir. Ama Van’ın ciddi bir potansiyeli var. Sadece turizmde değil; ticarette de, tarım ve hayvancılıkta da, güneş enerjisinde de ciddi bir potansiyeli var şehrimizin. Çözüm süreci hayırlısı ile sonuçlanırsa, Van sadece kendisinin değil bölgesinin de kalkınmasını sağlayacak bir potansiyeli tam anlamıyla harekete geçirmiş olacak. Turizm sektörü çok önemli sektörlerden bir tanesi. Tarihi mekanları, bölgede yaşamış medeniyetleri barındıran coğrafi güzellikleri olan, inanç turizmi bakımından önemli bir kent. Van Denizi gibi bir nimetimiz var. 1640 metrede bulunan bir denizimiz var. Bu, başka yerde yok. Daha büyük olan var, ama bu kadar yüksekte olan yok. Bu, büyük bir nimet; ama çok fazla istifade edememişiz. İşte yeni yeni düzenlediğimiz etkinliklerle gündemde tutmaya çalışıyoruz. Suyu hem tuzlu hem sodalı olması nedeniyle özel. Ayrıca minareler bakımında da çok zengin. Buna güzellik iksiri diyoruz.” dedi.

 

-“VAN İLE ANTALYA ARASINDA EN SAĞLAM KÖPRÜYÜ GAZETECİLER KURAR”
Van ile Antalya arasında geçtiğimiz yıl bir turizm köprüsü kurulduğunu kaydeden Karaloğlu, iki kent arasındaki ilişkileri geliştirmek için gazetecilere önemli görev düştüğünü söyledi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti ile Vangölü Gazeteciler Cemiyeti arasında köprü kurulması tavsiyesinde bulunan Karaloğlu, şunları kaydetti: “Van ile Antalya’nın ortak özellikleri var. İlişkileri daha da geliştirmek lazım. Gazetecilerin Van’a gelişi, bu işe vesile olur inşallah. Van’daki gazeteciler cemiyeti ile de ilişkilerinizi geliştirin. Siz onları davet edin, onlar sizi burada ağırlasın. Türkiye’de insanlar birbirini tanımıyor. Az önce arkadaşımız ‘Biz buraya geldik, bazı değerlerin hala yaşadığını gördük.’ dedi. Demek ki, gelmeden önce hepimizin zihninde medyanın oluşturduğu bir algı var. Biz hep o algı üzerinden yaşıyoruz. Van’a geldiğimizde ‘ Kültürel değerlerimiz, inançlarımız hep aynı. O zaman niye sorun varmış diye gösteriliyor?’ diye düşünüyor insan. Bu önyargıları kırmanın en kolay yolu; gezmek, görmek, tanımaktır. Sizin Van’da bulunmakla bir günde edindiğiniz izlenimi, ben Antalya’ya gelip 3 gün konferans verseydim bu kadar etkili olamazdı. Onun için gelip aynelyakin görmek lazım.”

 

Van’a gelen ekipte Antalya Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı İdris Taş, Antalya Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Keşif Ekibi Yönetim Kurulu Eş Başkanı Hidayet Gültekin, Antalya Burada Gazetesi İmtiyaz Sahibi Keşif Ekibi Eş Başkanı Murat Seyirci, Akdeniz Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Keşif Ekibi Yönetim Kurulu Üyesi Şifa Çiçek, ‘antalya kadın.com’ imtiyaz sahibi Keşif Ekibi Yönetim Kurulu Üyesi Nilhan Kırdı, Antalya Gündem Gazetesi Köşe Yazarı Keşif Ekibi Yayın Kurulu Başkanı Ümit Ünaldı, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Basın Danışmanı Ümit Ziya Altı ve Keşif Ekibi Yönetim Kurulu Üyeleri Gülnaz Gültekin, Yıldız Çiçek ve Aylin Seyirci yer alıyor.

Editör: Wan Haber