Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından hükümet ve siyasi partiler nezdinde görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya giden sekiz kişilik işçi heyeti döndü. Heyettekiler, Soma Kaymakamlığı önünde dört gün önce oturma eylemi başlatan grup arasından seçilmişti.
Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile CHP, MHP ve diğer siyasi partilerden temsilcilerle görüşen işçiler, dönüşte oturma eylemine devam eden arkadaşlarınca karşılandı. Heyet adına beraberindeki Ahmet Aslanbey ve Mahmut Çoban ile gazetecilere açıklamalarda bulunan maden işçisi Tevrat Çün, eylemlerinde hiçbir emeklerinin boşa gitmediğini, burada bekleyen arkadaşlarının taleplerinin karşılıksız kalmadığını söyledi. Çün, "Bir diye gittiysek, emin olun bize üç verdiler. Bu zamana kadar çektiklerimizin tamamını anlattık, hepsi duyarlı davrandı. Muhalif partiler olsun, baştakiler olsun şu anda hepsi bizi destekliyor. Önergeleri sundular, hepsi arkamızda. Gerçekten şu anda çok mutluyuz." dedi.


OCAKLARA DENETLENMEDEN GİRİLMEYECEK
Tevrat Çün, bakanlardan somut olarak öncelikle iş güvenliğine ilişkin talepleri olduğunu, kendilerine bölgedeki hiçbir ocağa gerekli denetimler yapılmadan girilmesine izin verilmeyeceği ve denetim için geçen süreçte gelir kaybına uğramayacakları sözü verildiğini bildirdi. Bakanların, denetimler sonucunda gerekirse bazı ocakların kapatılmasından kaçınmayacağını söylediğini aktararak, "Öncelik, ocakların denetlenip çalışır konuma getirilmesi. Kamu olmasa da onların düşüncesi işleyişi kamu gibi yapmak, kendi ellerinin altına almak." şeklinde konuştu.


Gazetecilerin, sözlerin yerine getirilmemesi gibi bir korku taşıyıp taşımadıklarının sorulması üzerine Çün, "Biz küçük bir şey atlatmadık, bir facia yaşadık. Bunu artık bir daha kimsenin göze alabileceğini sanmıyorum. Böyle bir şey olursa bu insanları zaten kimse tutamaz." dedi. Bu sorunları daha önce dile getirilip getirmediklerine ilişkin soruya da şöyle cevap verdi: "Bizim sendikalarımız zayıftı, öncelikle bunu söyleyeyim. Kimse dile getirmedi böyle şeyleri, kimse bir şikayet götürmedi. Adam sekiz dokuz sene çalışmış, 'Tazminatımı alamam' diye kimse ağzını açamıyordu. Biz bunu da dile getirdik. Gerekiyorsa fona aktarılsın ama 30 gün aktarılsın, 20 değil dedik. Fonda dursun, biz bunu istiyoruz. Biz onların iki dudağı arasında kalsın istemiyoruz dedik."


Görüşmelerde, madende bir gün dahi çalışmış olsa yaşamını yitirenlere mevcut düzenlemede yer alan 900 gün çalışma şartı kaldırılarak maaş bağlanmasının önünün açılması gibi kendilerini gururlandıran kararları da öğrendiklerini belirten Tevrat Çün, "Başbakanımız, 'Ne gerekiyorsa ben arkanızdayım. Yapılabilecek her şeye açığım.' dedi." diye konuştu.


Bu arada işçiler, devam eden oturma eylemine, öğleden sonra kendilerini ziyaret edecek milletvekilleriyle yapacakları açıklamanın ardından son vereceklerini bildirdi.

Editör: Wan Haber