Türkiye'yi yasa boğan Soma Maden faciasından sonra Soma Holding Sahibi Alp Gürkan internette en çok aratılan isim oldu. Twitter'da Alp Gürkan Nerede? etiketi en çok konuşulanlar arasına girdi. İşte o etikete gelen bazı tweetler;

Madenin sahibi olacak adam Alp Gürkan diye biri.Peki o adam neden ortalarda yok? Hiç görünmüyor! #AlpGürkanNerede

Alp Gürkan bir yıl önce verdiği röportajda Soma'da kaçış odası olduğunu söylüyor. #AlpGürkanNerede

Tüm Türkiye'yi yasa boğan, Soma'da bir maden ocağının göçmesi ile yüzlerce işçinin mahsur kaldığı ve çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği olaydan sonra internette en çok merak edilen konular arasında "Soma maden ocağının sahibi kimdir?, Soma Maden ocağı sahibi Alp Gürkan Kimdir?" soruları yer alıyor. 245 kişinin hayatını kaybettiği ve hala da içerde mahsur kalan yüzlerce kişinin olduğu Soma maden ocağında "acaba ihmal mi var"?" soruları kafaları karıştırıyor. Bu yazımızda sizlere Soma Maden ocağı sahibi Alp Gürkan'ı tanıtacağız. Alp Gürkan Kimdir?

SOMA HOLDİNG SAHİBİ ALP GÜRKAN KİMDİR?

Alp Gürkan, Türkiye’nin  en büyük yeraltı kömür madeni üreticisi, 75 yaşında olan Gürkan, MTA (Maden Tetkik Arama Enstitüsü) jeoloji  mühendisi olarak başladığı iş hayatında 48 yılı geri bıraktı. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Gürkan’ın şirketleri So-ma’daki üç sahada yılda yaklaşık 5.5 milyon ton kömür çıkartıyor. Çıkarttığı tüm kömürü TOKİ’ye (Türkiye Kömür işletmeleri) satan Soma Holding’in Işıklar sahasındaki yatırımları devreye girdiğinde 2014’te çıkardığı kömür miktarı iki katına çıkarak 10 milyon tona ulaşacak. Halen 5 bin 800 olan çalışan sayısının ise 7 bine yükseleceği öngörülüyor.

1984'TEN BU YANA MADEN İŞİNDELER

Kazanın yapıldığı madeni işleten Soma Holding 1984 yılında kömür madenciliği faaliyetine başladı. Soma Holding'e ait Soma Kömür İşletmeleri, 2009 yılı Eylül ayında Soma Eynez bölgesinde 15 milyon ton kömür rezervinin üretilmesi kontratını Ciner Grubu'ndan devir alarak yıllık 2.5 milyon ton üretim kapasiteli yeni bir maden sahası işletimine başladı. Şirketin, 5 bini yeraltı olmak üzere 5 bin 550 kişi ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kadrosunda 130 civarında mühendis bulunuyor. Soma Grubu'nun internet sitesinde, şirketin ayrıca inşaat sektöründe de faaliyet gösterdiği belirtilerek, “Soma Grubu, 2010 yılında çok katlı bina, endüstriyel tesisler, konut ve ticari bina alt yapı ve üst yapı inşaat ve taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere Soma İnşaat A.Ş.'yi kurmuştur. Spine projesinin ana müteahhitliğini Soma İnşaat üstlenmiş durumdadır. Soma Holding bünyesinde yaklaşık 6.000 çalışan bulunmaktadır. Grubun en büyük şirketi olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 2011 yılı ISO 500 listesinde 231. sırada yer almaktadır” ifadesi yer alıyor.

Editör: Wan Haber