ESKİŞEHİR'de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın Kayseri'deki duruşmasında sanık polis Mevlüt Saldoğan'ın ifadesi ailesinin tepkisine neden oldu. Saldoğan, ''Yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Şahıs arkamdan küfür etti. 'Küfretme, ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz' dedim'' dedi. 

Gürkan Korkmaz, bu ifade üzerine yerinden kalkarak, "Erkek misin sen? Elinde kan var, tuttuğun oruç oruç değil, kıldığın namaz namaz değil" diye bağırdı.
 

POLİSİN YANIT VEREMEDİĞİ SORU

Sanıklar, avukatın ''Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?'' sorusuna verdiği "Talimat olursa gereğini yaparım" yanıtını verdi. Sanık polislerden Hüseyin Engin, neden bıyığını kesip, gözlük taktığı sorusuna yanıt veremedi.
 

"HATIRLAMIYORUM"

İlk sorguları yapılan sanıklardan polis memuru Şaban Gökpınar, olay akşamı izinli olduğunu, yazılı değil sözlü talimat üzerine olay yerine gittiğini, elinde cop bulunduğunu, Ali İsmail'i hatırlamadığını söyledi.


"ALİ İSMAİL TABİR EDİLEN ŞAHIS" 

"Ali İsmail tabir edilen şahıs" ifadesi tepki çeken Gökpınar, Ali İsmail'in dövüldüğü sokakta olmadığını, kamera kayıtlarından da görüleceğini söyledi. Emel Korkmaz itiraz etti: "Tabir edilen şahıs değil, Ali İsmail Korkmaz"
 

"TALİMAT OLURSA GEREĞİNİ YAPARIM"

Sanık polislerden Hüseyin Engin ise Ali İsmail'i tanımadığını, kimseye vurmadığını öne sürdü. Sanığın çapraz sorguda müdahil avukatının ''Elinizdeki sopayla göstericilere vuruyor musunuz?'' sorusuna verdiği "Talimat olursa gereğini yaparım" yanıtı tepkilere neden oldu.
 

BIYIK VE GÖZLÜK SORUSUNA YANIT YOK

Müdahil avukatı teşhis sırasında Engin'e neden bıyığını kesip, gözlük taktığını sordu, yanıt alamadı. Engin, Ali İsmail koşarken ilk vuranlardan biri olduğu iddiasını reddetti.
 

KOVALAYAN POLİS O MU?

Sanık polis Yalçın Akbulut çapraz sorgu sırasında şöyle konuştu: Yerde yatan şahıs küfür ediyordu. Talimatım da olmadı, müdahalem de. Ben geri döndüğümde, yerde yatan şahıs yoktu. Benim gördüğüm şahıs 1.75 boylarındaydı, Ali İsmail ile alakası yok. Koyu renk kapişonu vardı peşinden koştuğum şahsın. Ali İsmail 1.60 boyunda, kot pantolonlu, tişörtlüydü. Görüntüleri defalarca izledim. Sadece şahsı uzaklaştırmak için kovaladım. Kovalarken yalnızdım.
 

MEVLÜT SALDOĞAN: AİLESİNE SABIR DİLİYORUM

Sanık polis Mevlüt Saldoğan, duruşmadaki ifadesiyle Ali İsmail'in abisi Gürkan Korkmaz'ı da çileden çıkarttı.

Saldoğan ifadesinde şunları söyledi:

''TEM'de çalıştım, meslek hayatım boyunca ne olursa olsun Ali İsmail gibi bir gencimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm, buradan baş sağlığı diliyorum, ailesine de sabır diliyorum. Ben 31 Mayıs sabahı mesaiye başladım, akşam mesai bitiminde basın açıklaması olacağı şeklinde bilgi geldi, amirimiz olay yerinden ayrılmamamızı söyledi, harekete geçerek AKP binası önüne geldik. Olay günü sabahına kadar 72 saat bilfiil görev yaptım. Olay gecesine gelince, daha gündüz saatleriydi amirlerimizin emirleri sonucu AKP önünde görev aldık, bize önce söylenen Çevik Kuvvet arkasında bir gözaltı yapılacaksa onu yapmamızdı.
 

"BENİM VURDUĞUM ALİ İSMAİL DEĞİLDİ"

Çevik TOMA ile görev yaparken bir müdahale olmadı. Yetkili amirlerimiz güvenlik şube, özel donanımlı yüksek sesle görev yapan araçla eylemin kanuna aykırı olduğu şeklinde defaten, yalvarırcasına ikaz etti. Daha sonra grup dağılmadı. Cadde üzerine kurulan barikatın arkasından taş, sopa,demir, sapanla saldırılar oldu. Barikatı açmak için Çevik ile harekete geçtik. Saldırı olunca geri çekildik. Çevik Kuvvet'in önünden kaçanlar bize saldırdı. Daha sonra sıralı amirlerimizden biri, elinde telsizle o bölgedeki grubu oradan gözaltı yapılmadan uzaklaştırmamız istendi. Sokağa giriş nedenimiz oydu. Benim vurduğum şahıs kesinlikle Ali İsmail değildi.
 

"AYAĞIMLA YERDEKİ ŞAHSI HAFİFÇE DÜRTTÜM"

Çünkü şahıs benden uzun boyluydu. Şahıs önümden geçti, müdahalede bulunmadım. Yalçın bey koşuyordu, ileride üç dört şahsın önüne geçtiğini gördüm. Şahıslara 'bırakın dokunmayın' dedim, yere düşmüş vaziyetteydi, hafifçe ayağımla dürterek kalkmasını istedim. Şahıs arkamdan küfür etti. 'Küfretme, ayıp, erkek insana küfür etmek yakışmaz' dedim.''
 

KORKMAZ'IN AĞABEYİ: ERKEK MİSİN SEN?

Bu ifadeye tepki gösteren Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz yerinden kalkarak, "Erkek misin sen? Elinde kan var, tuttuğun oruç oruç değil, kıldığın namaz namaz değil" diye bağırdı.

Editör: Wan Haber