İBB 23 Nisan’da çocuklar için bastırdığı kitapta Müslümanlık, Yahudilik, Hristiyanlık simgelerini taşıyan insanların yanında bir de Aleviliği bir dinmiş gibi diğer dinlerin yanında konumlandırması akıllara Alevilik din mi? Sorusunu getirdi. Peki Alevilik bir din midir? İşte detaylar..

Öncelik olarak Dinin kelime manasına bakalım, arapça kökenli olan din sözlükte,  örf, adet, ceza ve karşılık, müfakat, itaat, hesap ve boyun eğme anlamlarını taşımaktadır.

Alevilik nedir?

Alevi İslam ile Sünni islam aralarındaki oetak noktalar; Hz. Peygambere ve Kuran-ı Kerime ve de Allah’ın birliğine inanmaktır. Aralarında başka inançsal bir bağ bulunmamaktadı.

İlk defa, Hz. Peygamber’in vefatından sonra ortaya çıkan ve Hz. Osman’ın öldürülmesinden sonra şiddetlenen hilafet tartışmalarında Hz. Ali tarafını tutanlara “el-Aleviyye” veya “Sîatu Ali”, bunların karsısındaki gruplara da “el- Osmaniyye” denilmiştir.

İbedet yerleri Cem Evleridir

Aleviler camilerde değil Cem evlerinde ibadetlerini yapmaktadırar. Türkiye’de 5000 civarında Cem Evi bulunmaktadır. Alevi Müslüman olan kesim ise Sünni Müslümanlara mensup değillerdir. Yani Peygamber efendimizin vefatından sonra Sünnilerin halife olarak kabul ettiği Ömer’i, Osman’ı, Bekir’i Alevi Müslümanlar halife olarak kabul etmez. Peygamber efendimizin vefatından sonra Hz Aliyi Halife olarak kabul eder.

Din ya da Mezhep midir?

Alevilik İslam dininde yorum olduğu bir din ya da mezhep olmadığı söylenmektedir. Çünkü Aleviler Allah’a iman eder ve Hz. Muhammed’in son peygamber olduğunu bilirler. Hz. Muhammed’in amca oğlu olan Hz. Ali’yi kendilerine imam/ pir kabul etmişlerdir.

Editör: Wan Haber