SES Van Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) "tasarruf önlemleri" adı altında başlattığı uygulama ile ameliyat malzemelerinin sağlığı tehdit edecek şekilde çok defa kullanılmasının yolunun açıldığına dikkat çekti. Sağlık alanında temel sıkıntıların mevcut iktidarların yıllardır yapmaya çalıştığı sağlıktaki dönüşüm programından kaynaklandığını, sağlık alanında "dönüşüm" adı verilen proje ile hastanelerin tamamıyla işletmeler haline getirildiğini söyleyen SES Van Şube Sekreteri Orhan Aktaş, "Buradaki temel mantık hastanelerin holdingleşmesi, tamamıyla sanayileşme hanelerine dönüştürme hedeflenerek yapılmak istenilen bir sistem. Tabi burada birinci hedef hastanelerin, sağlık kuruluşlarının ne kadar kar edeceğidir. İnsan sağlığı ikinci plana alınıyor. İnsan sağlığı üzerinde tamamıyla kar elde ediliyor. Bunun amacı performans sisteminde bir hastane ne kadar kar ederse hastane en üst düzeye çıkıyor. Hastane gruplara ayrılıyor A, B, C diye. Ve kar oranına göre 6 aylık periyotlarda hastanelere karneler veriliyor. Ve bu şekilde o idareye notlar veriliyor" dedi.

'Hastanede bir hastaya kullanılan malzemeler diğer hastalara da kullanılıyor' 

Temel mantığın ne kadar kar elde edildiği olduğuna ve hastanelerin, sağlık kuruluşlarının tamamıyla holdingleşmeye doğru gittiğine dikkat çeken Aktaş, şunları söyledi: "Bu uygulamalar beraberinde birçok sorun ve sıkıntıyı da ortaya çıkartıyor. Sağlık alanında kullanılan malzemeler aynı şekilde başka bir hastaya da kullanılabiliyor. Bu malzemeler tek kullanımlık olarak hazırlandığı için 2'nci, 3'üncü hastaya kullanılamaz. Bu durum hastadan hastaya ya da dış ortamdan hastaya mikrop bulaştırma riski her zaman en üst düzeye çıkıyor. Malzemenin açılıp kullanmasından sonra yeniden sterilize edilmesi halinde bile, insandan insana ya da dış ortamdan insana hastalık taşıma riski taşımaktadır. Bu nedenle böyle bir kullanım, yapılan tıbbi işlemin olumsuzlukla sonuçlanmasına neden olmaktadır."

'Kar etme amacını taşıyor'

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın temel felsefesinin sağlığın ticarileştirilmesi üzerinden kar elde etme amacı olduğunun altını çizen Aktaş, bu politikanın bir sonucu olan son uygulama ile SGK'nin sağlık harcamalarından tasarruf etmesinin amaçlandığını, özel ve vakıf hastanelerinin de daha fazla kar etmesinin sağlandığını kaydetti. Sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleriyle birlikte buna karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Aktaş, "Sağlık haktır, ücretsiz ve nitelikli olmalıdır. Sağlık hizmetine ulaşmanın önündeki, başta parasal engeller olmak üzere, tüm engeller kaldırılmalıdır. Biz de sendika olarak dönem dönem açıklamalar yaptık. Mücadelemiz bunun içindir ve sonuç elde edilene kadar da sürecektir" diye belirtti. DİHA

Editör: Wan Haber