Tutuklu bulunan Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın talebi doğrultusunda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan tarafından, Van’ın Başkale ilçesinde hekim yetersizliği nedeniyle vatandaşların yaşadığı sorunlarla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verildi.
 

Yazılı bir açıklama yayınlayan Pervin Buldan, tüm vatandaşların nitelikli ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmetinden yararlanma hakkı olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 56. maddesi, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ şeklinde düzenlenmiştir. Bu haktan tüm yurttaşların eşit bir şekilde yararlanmasını düzenleyecek olan kurum Sağlık Bakanlığıdır. Van’ın Başkale ilçesinde uzun zamandır yaşanan hekim ve sağlık personeli sıkıntısı, polikliniklerin kapısına kilit vurulması noktasına ulaşmıştır. Başkale ilçemiz 2011 nüfus sayımına göre 64 bin 200 kişiden oluşan bir ilçemizdir. Yılın yaklaşık 150 günü kar ile kaplı geçmekte olup Van merkeze 110 kilometre mesafede bulunan bir ilçemizdir. Mevcut koşullar vatandaşların sağlık hizmetine yerinde ulaşmayı zorunlu kılmaktadır.

Son yıllarda hükümetinizin uygulamış olduğu sağlık politikaları sonucu sağlık hakkı devletin vatandaşa sunması zorunlu bir hizmet olmaktan çıkmış, parası olanın yararlandığı bir metaya dönüşmeye başlamıştır. Bakanlığınızın personel politikası neticesinde de ülkenin pek çok ücra yerlerinde halkın sağlık hizmetine ulaşması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Başkale ilçemizde yaşananlar bu durumun açık kanıtı niteliğindedir. Bu bağlamda, Van’ın Başkale Devlet Hastanesi’nde kaç poliklinikte kaç hekim ve sağlık personeli hizmet vermektedir? Başkale ilçesi genelinde bakanlığınıza bağlı kaç adet sağlık kuruluşu, kaç hekim (uzman ve pratisyen), kaç sağlık personeli görev yapmaktadır? Başkale Devlet Hastanesi’nde hekim yetersizliğinden polikliniklerin hizmet vermediği, hekimlerin sadece acil serviste görev yaptığı bilgisi doğru mudur? Kış koşullarının halen hüküm sürdüğü ilçede köylerden hastaneye gelen hasta yurttaşların hekim yetersizliği nedeniyle tedavi olamadıkları bilgisi doğru mudur? Başkale ilçesindeki hekim ve sağlık personeli eksiğinin giderilmesi için almış olduğunuz herhangi bir önlem var mıdır? Son on yılda hükümetleriniz döneminde Başkale ilçemize yapılan sağlık yatırımları nelerdir? Başkale ilçemizde yaşanan sağlık hizmeti sunumunun kalıcı olarak giderilmesi için almayı planladığınız tedbirler nelerdir?” sorularını yöneltti.

Editör: Wan Haber